Apple drar ner på beställningar från Samsung Electronics

Följderna av fajten mellan Samsung och Apple över patent rörande iPhone och IOS har onekligen skadat relationen mellan företagen. Enligt uppgifter kommer inga minneskretsar till nästa generations iPhone att tillverkas av Samsung.

Flera medier i både Sydkorea och Asien rapporterar att Apple dragit ned på hur många komponenter de köper från Samsung Electronics.

Inte helt ologiskt kan man ju tycka, med tanke på att Samsung å ena sidan ägnat sig åt kopiering av flera av Apples produkter men å andra sidan gladeligen sålt både minneskretsar och processorer till Apple för användning i iPhone. Redan för ett år sen rapporterade Digitimes att Apple börjat beställa minneskretsar från japanska tillverkare som Toshiba framför Samsung - om denna nyhet hör ihop med dagens rapporter om det sargade förhållandet företagen emellan eller inte är högst oklart.

Apple har, enligt DI.se (som citerar Bloomberg News), beställt betydligt färre minneskretsar från Samsung jämfört med tidigare. Tillverkningen till Apples produkter står enligt DI.se för drygt nio procent av Samsungs intäkter så varje förändring till det sämre för Samsung lär slå hårt mot företaget.

Huruvida anledningen till att Apple börjar välja andra leverantörer beror på det juridiska käbblet företagen emellan är givetvis omöjligt att få bekräftat från officellt håll, och att Apple fortsatt göra affärer med Samsung kan framstå som underligt, men till Apples försvar skall sägas att man inte byter komponentleverantör i en handvändning, i synnerhet inte med tanke på vilka komponentvolymer Apple behöver för att hålla jämna steg med efterfrågan på iPhone på marknaden.

Samsung är enligt den årliga rankningen gjord av IHS iSuppli dessutom världens näst största leverantör (2011 års mätning) av komponenter som exempelvis processorer och minnen efter Intel. Att hitta en ny leverantör är alltså inte gjort över en natt, men det tycks som att Apple påbörjat processen att flytta tillverkningen till andra komponenttillverkare. Vilka dessa är, om det rör sig om en eller flera, återkommer vi till när mer information blir tillgänglig.

Uppdatering 7:e Sept 18:06:

Enligt en artikel på Bloombergs hemsida rör sig dispyten med Samsung i första hand oenighet om priset på komponenterna, men att det i långa loppet handlar om att Apple vill köpa komponenterna från flera olika leverantörer för att undvika att bli helt beroende av en enda leverantör.