Så här installerar du Mountain Lion i VMware Fusion
Att kunna köra OS X virtualiserat är trevligt om man labbar mycket eller kanske sitter som utvecklare och behöver testa sin applikation med flera olika versioner, eller installationer, av OS X. I denna guide går vi igenom hur du gör för att installera OS X Mountain Lion under VMware Fusion 4.1.3.
I denna guide kommer vi att utföra ett antal kommandon i terminalen i OS X och också gå in och rota i installationspaketet för OS X Mountain Lion som du kan köpa och ladda ned från Mac App Store. Vi kommer också att arbeta med VMware Fusion. Om du inte känner dig bekväm i terminalen kan det vara en god ide att ta hjälp av någon annan du känner, eller fråga dina vänner här på 99mac.
Proceduren för att extrahera installationspaketet för OS X Mountain Lion är exakt samma som för OS X Lion. Om du installerar OS X Lion under VMware Fusion behöver du inte modifiera uppstartscriptet för VMware Fusion, vilket vi kommer till lite senare. Om du installerar Mac OS X 10.5 eller senare, oavsett om det är servern eller klientversionen du vill köra, så kan du göra det direkt från installationsskivan (OBS: inte en återställningsskiva som medföljde din Mac) eller via en diskimage som du kan ladda ned från Apple Developer Connection om du är registrerad utvecklare hos Apple.
För att du ska kunna köra Mountain Lion under VMware Fusion krävs att din Mac kör.... Mountain Lion. Åtminstone om du ska följa avtal och regler som Apple satt upp. Börja med att plocka fram installationsfilen för Mountain Lion - om du laddat ned den så ligger den troligen fortfarande kvar i applikationsmappen och heter något i stil med "Installera Mountain Lion". Om den inte ligger där, gå in på Mac App Store och ladda ned den igen, men starta inte installationsprogrammet utan när filen är nedladdad så avslutar du bara installationsprocessen.
Därefter högerklickar du på installationsprogrammet och väljer "Show Package Contents" eller motsvarande om du kör svenskt OS X. Navigera vidare till "Contents"-mappen och välj där efter mappen "Shared Support". I den mappen finns två filer, och det är filen "InstallESD.dmg" som du vill åt. Kopiera ut den till exempelvis skrivbordet på din dator.
Därefter startar du VMware Fusion. Skapa en ny virtuell maskin och välj att du ska fortsätta installationsprocessen utan en installationsskiva. Du kommer sedan att kunna välja filen "InstallESD.dmg" som installationsfil. Välj den senaste versionen av OS X som stöds av din version av VMware Fusion (i version 4.1.3 är det OS X 10.7) och välj att du ska köra 64-bitarsversionen av OS X.
Klicka på "Continue" eller "Fortsätt" och till sist på "Finish" eller "Avsluta" om du inte vill modifiera inställningarna för den virtuella maskinen ytterligare. Installationen kommer nu att starta i ett fönster efter att den virtuella maskinen aktiverats och du kommer sedan att installera OS X som vanligt.
När installationen är klar, starta om OS X och logga sedan in. Mata ut installationsskivan ("InstallESD.dmg) som om det vore vilken CD-ROM-skiva eller monterad diskfil som helst. Därefter är det dags att installera VMware Tools för att OS X ska vara drägligt att använda via sitt grafiska gränssnitt. Se till att fönstret med din virtuella version av OS X är aktivt och välj sedan "Virtual Machine" i menyn i VMware och välj därefter "Install VMware Tools". VMware Fusion kommer eventuellt att informera dig om att CD-ROM-enheten i din virtuella maskin redan används, men välj då att du vill forcera att installationen av VMware Tools startas. I din virtuella maskin kommer en ny diskfil att dyka upp på skrivbordet som du kan installera VMware Tools ifrån. Låt installationen av VMware Tools slutföras men starta INTE om din virtuella OS X-maskin ännu.
Öppna nu terminalen. De modifieringar du nu ska göra måste göras som root så ange först kommandot "sudo su -" och ange ditt vanliga administrationslösenord. Därefter går du till katalogen "/Library/Application Support/VMware Tools" och öppnar filen "services.sh" med en civilicerad textredigerare, exempelvis Nano. Notera att du måste genomföra dessa ändringar via Terminalen så försök inte göra ändringarna med exempelvis Textedit.
"services.sh" är en fil som körs när VMware Fusion startar upp din virtuella maskin och utan dessa ändringar kommer din virtuella maskin inte att fungera. Leta upp dessa två följande rader och sätt en brädstapel framför dem, vilket innebär att du kommenterar ut raderna ut scriptet och därmed körs de inte när scriptet exekveras vid uppstart av systemet:
#kextload '/Library/Application Support/VMware Tools/vmmemctl.kext'
#'/Library/Application Support/VMware Tools/vmmemctl'
Notera att raderna ovan ser ut som de ska när du redigerat filen. Brädstaplarna kommer inte att finnas där när du för första gången öppnar filen med en textredigerare.
När du sparat filen kan du starta om systemet och nu fungerar VMware Tools som det skall och du kan uppdatera OS X till senaste version via App Store.
Värt att notera är dock detta: din virtuella maskin kan komma att vägra starta upp efter en uppdatering av OS X. Ofta är det Apple som ändrat något som gör att VMware Fusion inte kan starta operativsystemet i den virtuella maskinen så var noga att ta snapshots av din virtuella OS X-maskin varje gång innan du uppdaterar den. Snapshots är en ögonblicksbild av din virtuella maskin som du kan backa tillbaka till om det är så att något går fel. Du tar snapshots genom att välja "Virtual Machine" i menyn för VMware Fusion och sedan väljer du valet "Snapshots" i menyn. Här kan du också välja att låta VMware Fusion ta snapshots av din virtuella maskin automatiskt vid regelbundna tillfällen.
Värt att notera är också att det fungerar utmärkt att installera OS X Server ovanpå Mountain Lion och köra detta i en virtuell maskin. Bra för de som behöver labba eller sätta upp en extra server för något annat syfte. Tänk dock på att konfigura nätverket i VMware Fusion så din virtuella OS X Server har en egen IP-adress och är direktansluten till din Mac:s nätverksport, istället för att köra nätverket i bryggat läge vilket är standardinställningen för alla nya virtuella maskiner.
Lycka till!