Kontaktbyte en laddad fråga

KRÖNIKA. När Apple presenterar en ny produkt så stannar delar av världen upp för ett ögonblick. De "frälsta" och intresserade följer varje steg Tim Cook och hans manskap när de kliver upp på scenen och presenterar något nytt. Ur det perspektivet tycks det faktum att iPhone 5 har en helt ny anslutning för laddning och synkronisering vara en liten fråga, men skenet bedrar, minst sagt.

Apples vice vd Phil Schiller till vänster och Andreas Ekström till höger.

På Sydsvenska Dagbladets nätuppaga publicerade kulturjournalisten Andreas Ekström på tidningens ekonomiredaktion häromdagen en krönika där han uppmanar till bojkott av iPhone 5. Inte för att den tillverkas i Kina (under rätt schyssta förhållanden med kinesiska mått mätt), inte för att den uppmanar till ohämmad konsumtion, inte för att dags- och kvällspressens rapportering av en ny mobiltelefon har nått närmast hysteriska höjder de senaste åren, och inte för att iPhone genererar större intäkter till "lilla" Apple än vad hela Microsoft skottar in i kassavalvet varje år. Nej, Ekström är upprörd över att Apple efter nio år med en kontakt som begick premiär när den tredje generationens iPod släpptes till både Mac- och PC-användare (den gamla anslutningen som användes var ju den klassiska FireWire-anslutningen som var standard på varje Mac som släpptes på den tiden). Ekström skriver att kabeln visserligen medger snabbare dataöverföring och snabbare laddningseffekt, men enligt hans "sagesmän" så ska detta inte på "ett avgörande sätt förändra användarupplevelsen till det sämre". Ekström drar slutsatsen att det inte finns några trovärdiga tekniska skäl till att Apple byter kontakt.

Ekström tycks inte ha tagit i beaktande ett par andra faktorer. Först och främst innebär den nya anslutningen att det inte längre finns ett fel sätt att stoppa in kontakter. Jag tror ingen av oss som använder någon av de tidigare modellerna av iPhone (eller iPad, eller iPod) inte vänder kabeln fel minst ett par gånger i veckan. En ny kontakt ger en bättre användarupplevelse, och det är ett argument starkare än att det innebär tekniska fördelar jämfört med den gamla anslutningen.

Det andra argumentet är kanske ännu viktigare: hur ofta har man inte plockat upp sin iPhone eller iPod ur fickan (eller iPad om man har väldigt stora fickor) och behövt plocka ut klädludd eller annat ur öppningen under telefonen eller iPod:en? Hur många har lyckats få in en nyckel, ett mynt eller något annat som legat i fickan in i dockningsanslutningen på en iPhone och kortslutit eller böjt kontaktstiften?

Det ska, givetvis, inte stickas under stolen med att ett kontaktbyte innebär både stora intäkter för Apple men också för deras tredjepartsleverantörer. Men jag tror, som den "Applefanatiker" jag är, att Apples största fokus faktiskt ligger på att förbättra sina produkter och göra dem enklare och smidigare för oss kunder att använda. Jag gissar att Apple, som så många gånger förr, tittat på den soppa som Nokia, Sony Ericsson och andra mobiltelefontillverkare satte sig i under 90- och 2000-talet där en ny telefonmodell innebar att du tvingades kasta bort laddare, headset och andra tillbehör för att telefontillverkaren fick för sig att byta kontakt på sin telefon. Detta hände ju inte bara en gång eller två gånger, utan många gånger. Om man ser på detta faktum och sedan funderar över att vi haft samma laddkontakt för Apples mobila produkter i nio (9) år , så är det eventuella problemet med en ny laddkontakt för iPhone 5 något åtminstone jag personligen tar lätt på.

Jag kommer att behöva byta bilhållare, billaddare och köpa nya extraladdare när min iPhone 5 ramlar in så småningom, men jag har ju som konsument faktiskt ett val: jag kan köpa en iPhone 5, eller stanna kvar med min iPhone 4S som fortfarande är en av världens bästa mobiltelefoner genom tiderna. Det valet har Andreas Ekström också.

Läs även Peter Esse:s utmärkta krönika i ämnet.