I vår första guide visade vi hur du installerar OS X Server. I denna guide tittar på vi på hur du konfigurerar webbservern i OS X Server och ger tips och råd på saker värda att tänka på.
När OS X Server är nyinstallerat finns en standardsajt uppsatt som också fungerar som en portal för ett antal tjänster som Apple byggt in i OS X Server, exempelvis profilhantering och Wiki. Överlag är det en bra ide att låta dessa sajter ligga kvar och istället skapa en ny sajt.
Eftersom OS X Server använder Apache som webbserver kan du i teorin konfigurera hur många olika webbsajter som helst på en OS X Server. Tricket bakom detta bygger på att du sätter upp virtuella värdnamn i för varje webbsajt. När en webbläsare vill surfa till en webbsajt, exempelvis www.99mac.se, så presenterar webbläsaren vilken adress den vill hämta till webbservern som svarar på förfrågningen. På så sätt kan Apache avgöra vilken webbsajt som efterfrågas och presentera innehållet i den webbsajten.
Om du planerar att sätta upp en webbsajt som använder sig av PHP och/eller Python klickar du i kryssrutan till vänster om respektive val för detta ovanför listan över konfigurerade webbsajter. Dessa inställningar är därefter aktiverade för samtliga webbsajter du sätter upp på din server, oavsett om de använder Python och/eller PHP eller inte.
Klicka på plustecknet under listan med konfiguerade webbsajter. Börja med att sätta ett namn på sajten - detta namn måste vara exakt samma namn som webbsajtens adress har konfigurerat i en DNS-server, antingen lokalt på din OS X Server eller i en extern DNS hos exempelvis din domänregistrar om de erbjuder DNS-hantering till sina kunder.
Som synes i bilden ovan visas en röd indikator bredvid sajtens namn. Det innebär att webbservern inte kan hitta sajtens namn i den DNS-server som servern är konfigurerad för att använda, och det innebär att OS X Server tolkar sökresultatet som att din sajt inte kommer att kunna nås.
IP-adressinställningen är intressant. Om du har för avsikt att ha fler än en webbsajt på din OS X Server är det högst rekommenderat att du väljer den IP-adress som webbservern ska svara på och inte låter den göra det valet själv. Om du inte vill ha någon särskild port så låter du port 80 stå kvar då det är standardporten för HTTP-protokollet.
Du kan sedan välja var på hårddisken din webbsajt ska placeras. Ett bra förslag baserat på tidigare erfarenhet är att placera webbsajterna under en användares hemkatalog. Detta för att du därefter enkelt kan komma åt sajten via både WebDav och FTP-servern (vi återkommer till dessa i senare guider här på 99mac) i OS X Server om det skulle behövas. Om man exempelvis vill använda Wordpress för sin webbsajt är det en god ide att göra det möjligt att komma åt sajtens innehåll via FTP då det går att installera både teman, insticksprogram och uppdateringar via FTP genom det grafiska gränssnittet i Wordpress administrationspanel.
Eftersom Apache är en synnerligen smart webbserver kan du utöver den adress du matat in när du skapade webbsajten också ange ytterligare adresser. Om du exempelvis har fler domäner du vill koppla till samma webbsajt kan du klcka på "Edit" bredvid "Additional Domains" och där lägga till ytterligare adresser om så önskas. Om du vill vara säker på att din webbsajt kan nås via exempelvis både "www.99mac.se" och "99mac.se" så kan du ange det senare som ytterligare domän i denna inställning.
Kanske flyttar du din webbsajt till en annan adress, eller kanske du bara vill peka om trafiken till din webbsajt någon annanstans? Funktionen "Redirect" är utmärkt för det syftet - klicka på "Edit" och sedan kan du som bilden ovan exempelvis ange att besökare till webbsajten ska skickas vidare till en annan adress.
Alias är en intressant funktion. Om du har lagt innehåll i en katalog en bit ner i katalogstrukturen i din webbsajt men ändå vill göra det enkelt för en besökare att surfa dit kan du skapa ett alias. I exemplet ovan har vi adressen "/testfolder", vilket i vår exempelsajt skulle översättas till "www.99mac.se/testfolder". Men mappen "testfolder" behöver inte existera utan istället kan du via Server-applikationen markera en katalog på hårddisken i din Mac där innehållet egentligen ligger. En besökare till din webbsajt kommer inte att se den egentliga adressen utan i webbläsarens adressfönster kommer det fortfarande att stå "www.99mac.se/testfolder" snarare än exempelvis "www.99mac.se/media/innehåll/bilder/2012/09/30...".
Indexfiler är en inställning man sällan behöver röra då den som standard är inställd för att leta efter de tre index-filer, alltså den fil som webbservern laddar först vid varje besök till sajten, som ofta förekommer i en webbsajt:
index.html
index.php
default.html
Utöver detta finns också "/wiki/" med som standardadress för att Apples interna Wiki-server ska fungera oavsett vilken domän en besökare surfar in på. Du kan i inställningarna ovan bestämma i viken ordning webbservern ska titta efter respektive fil, men överlag finns det väldigt liten anledning att röra denna inställning om du inte har en absolut anledning till det, exempelvis att indexfilen heter något helt annat.
Under knappen avancerade inställningar finns det en hel del värt att titta på. Den i särklass vanligaste inställningen man bör slå på är stödet för .htaccess-filer som bland annat Wordpress använder mycket. Du kan exempelvis också konfigurera en egen felsida för webbsajten, exempelvis.
Om man vill ner i terminalen och mecka hårdare med Apache, exempelvis aktivera moduler som inte Apple listar i det grafiska gränssnittet, så ligger alla filer under /etc/apache2. Ändrar du saker via terminalen tänk på att dessa kan skrivas över nästa gång OS X Server uppdateras, och ändra heller ingenting som kan justeras via det grafiska gränssnittet. Apache kan efter ändringar startas om med kommandot "apachectl restart".
Lycka till!