Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya EarPods ett lyft jämfört med tidigare hörlurar

Apple säger sig ha lagt ner tre års arbete på att ta fram de nya hörlurarna till iPhone och iPod. Vi har testat EarPods för att se om det arbetet givit resultat.

En dryg vecka innan Apples stora iPhone-event den här månaden hade en vietnamesisk blogg kommit över ett par helt annorlunda vita hörlurar som de påstod var tillverkade för Apple i en fabrik i Vietnam. Det visade sig vara helt korrekt - den 12 september presenterade Greg Joswiak från Apple de nya hörlurarna tillsammans med ett relativt långt videoklipp där Jonathan Ive beskrev hur Apple jobbat i tre år på att ta fram nya hörlurar. Målet var bättre ljud och bättre passform. Genom att 3D-skanna hundratals öron hade de kommit fram till en modell som de ansåg passa så många som möjligt.

De nya hörlurarna, som Apple döpt till EarPods, följer med iPhone 5, nya iPod touch och nya iPod nano. De går även att köpa separat från Apple för 249 kr och finns redan ute i handeln. 99mac har köpt ett par och testat dessa.

Uppackning

Vare sig EarPods köps separat eller kommer med en iPhone eller en iPod levereras de i ett litet reseetui av plast som inte är så tokigt. På några få försök lär man sig snabbt fästa hörlurarna, rulla upp sladden och sätta på locket. Då är lurarna skyddade och sladden trasslar inte ihop sig. Gissningsvis kommer etuiet dock att samla damm hos de flesta, vi är bekväma varelser och det är ett steg extra att använda det.

EarPods vs in-ear

Det är ofrånkomligt att jämföra EarPods med så kallade in-ear-hörlurar. De senare är en form av hörlurar som sluter helt tätt mot örongången och på så sätt kan leverera bättre ljud, mer bas och samtidigt dämpa ljud utifrån högst avsevärt. In-ear-lurar är dock inte för alla, ljudet upplevs mer "inne i huvudet" vilket inte alla är bekväma med. Det är inte alltid önskvärt att helt avskärma sig från omgivningen och det finns ett problem med att små beröringar i sladden lätt fortplantar sig som ljud upp till hörlurarna.

Apples nya hörlurar är inte av in-ear-typen, men de är snarare ett mellanting mellan de gamla öppna hörlurarna och riktiga in-ear-hörlurar. Genom sin utformning sluter EarPods lite mer tätt, men inte helt. Det ger ett bättre och rikare ljud men känns inte lika påträngande som in-ear-varianter. Samtidigt är de också lite känsligare för beröring i sladden än de tidigare hörlurarna.

Ljud

Den gamla och nya hörluren.

Det är lika bra att säga det direkt; de nya hörlurarna låter mycket bättre än de tidigare från Apple. Ljudbilden är bredare, detaljrikedomen större och framförallt finns det faktiskt lite bas och mellanregister. Det är just med de tidigare hörlurarna som EarPods främst ska jämföras. Utifrån den synvinkeln råder det ingen tvekan om vilka som låter bättre.

Apples ursprungliga iPod-hörlurar, de tidigare iPhone-hörlurarna och de nya EarPods-lurarna.

Görs istället jämförelsen med några av de hifi-inriktade in-ear-lurar som finns på marknaden står sig EarPods inte lika bra. EarPods placerar sig någonstans mellan de gamla hörlurarna och andra bättre hörlurar på marknaden. De andra är dock i princip alla dyrare, speciellt med tanke på att EarPods även har fjärrkontroll och mikrofon på sladden.

Den kräsne lyssnaren som redan kastat borta sina vita hörlurar till förmån för mer påkostade alternativ har inte så mycket att hämta i Apples EarPods. Men för de som tidigare mer eller mindre frivilligt lyssnat med originalhörlurarna är det en annan femma. Snart kommer tiotals miljoner människor att packa upp EarPods tillsammans med iPhone 5 (och de nya iPodarna) och för de allra flesta blir de nya hörlurarna ett märkbart lyft.

Passform

Att hörlurarna skulle låta bättre kändes på förhand givet. Tre års utveckling hos Apple och mer ljudanpassad design har förstås givit resultat. Men hur är det med passformen, har Jonathan Ives omfattande jakt på den perfekta designen lyckats? Här är det svårare att ge ett generellt svar.

Utifrån våra egna erfarenheter och de vi pratat med verkar de nya hörlurarna generellt sett ha en bättre passform och vara bekvämare. De sitter bekvämare i öronen och sitter kvar bättre än de gamla. De kan fortfarande glida ur och påverkas vid alltför yviga rörelser i sladdarna, men förbättringen är tydlig ändå.

Ett återkommande problem med de gamla hörlurarna var att de gled ut efter en stund, speciellt vid fysisk aktivitet som promenad eller löpning. Då blev ljudet sämre och svagare. Första reaktionen var att höja volymen men när lurarna sedan petades in på sin rätt plats igen var det plötsligt på tok för högt.

För lite mer ovanliga öron kan det bli lite ömt med EarPods vid längre användning.

Därmed inte sagt att de är bättre för alla, det finns undantag. Hörlurarna är lite större i örat och för alla är inte det bekvämt. Vissa som testat EarPods föredrar fortfarande de gamla hörlurarna då de är mindre. För artikelförfattaren vars ena öra inte riktigt stöptes enligt mallen uppstår efter en tid en viss ömhet i örat. Den förbättrade ljudkvalitén och förmågan att sitta kvar gör dock de nya lurarna till ett attraktivare alternativ ändå.

Mobilsamtal och fjärrkontroll

Genom de tätare lurarna med sitt bättre ljud blir även telefonsamtal tydligare med EarPods. Skillnaden är dock inte lika påtagligt som för musik. Vi upplevde inga stora förbättring för den som var i andra änden av samtalet. I övrigt fungerar de minst lika bra som headset som de gamla hörlurarna.

Den kombinerade fjärrkontrollen och mikrofonen på sladden är större än tidigare och saknar det synliga, men fejkade, hålet för mikrofonen som fanns på baksidan på den gamla fjärrkontrollen. Den nya är lättare att hitta med handen och lättare att använda med mer distinkta knappar som inte alls kräver samma kraft för att tryckas ihop. Den större storleken upplevs inte som någon nackdel heller, fjärrkontrollen på EarPods är enbart en förbättring.

Den gamla och nya fjärrkontrollen.

Funktioner i fjärrkontrollen

Det kan vara värt att understryka hur flexibel mittenknappen är på fjärrkontrollen.

För musiklyssning:
- Play eller paus: ett tryck
- Hoppa fram till nästa låt: två snabba tryck
- Hoppa till början på föregående låt: tre snabba tryck
- Snabbspola framåt: två snabba tryck utan att släppa upp det andra
- Snabbspola bakåt: tre snabba tryck utan att släppa upp det sista

För telefonsamtal:
- Svara eller lägga på samtal: ett tryck
- Avslå inkommande samtal: håll knappen intryckt i ungefär två sekunder (två låga toner hörs som bekräftelse)
- Byta till inkommande eller parkerat samtal: ett tryck (tryck igen för att växla tillbaka)
- Byta till inkommande eller parkerat samtal och avsluta det pågående: håll knappen intryckt i ungefär två sekunder (två låga toner hörs som bekräftelse)

Innanför plasten

Reparationssajten iFixit har plockat isär ett par EarPods inklusive fjärrkontrollen. De noterar bland annat att konen i högtalaren är av papper istället för som tidigare plast. De spekulerar i att detta är orsaken till det bättre ljudet i låg- och mellanregistret samt menar att pappret är mer hållbart. Fjärrkontrollen förbättrad för att tåla mer slit i kablarna. Slutsatsen blir att de nya hörlurarna kommer att hålla längre och klara av omildare behandling.

Slutsats och omdöme

<div style="float:right;padding-right:10px;padding-bottom:10px;"><img src="https://img.skitch.com/20120921-rwi3gnq3m54d3..."></div>Med ett pris av endast 249 kr är Apples nya EarPods ett bra köp för de som använder iPhone 4S eller äldre modeller. Ljudet är markant förbättrat jämfört med de gamla originallurarna och det i sig är tillräckligt för att motivera ett köp. Om inte siktet redan är inställt på ännu bättre hörlurar från andra tillverkare förstås, men räkna i så fall med att få betala mer då.

Passformen är troligen bättre för de flesta även om individuella avvikelser förekommer. Om möjlighet finns, testa gärna lurarna först. Än så länge finns de bara att köpa separat, men om en vecka släpps iPhone 5 i Sverige och därmed kommer EarPods snabbt bli en vanlig syn.

99mac ger EarPods omdömet Rekommenderas för tydliga förbättringar till ett rimligt pris. Med den reservationen att de med höga krav fortfarande gör bäst i att använda hörlurar från andra tillverkare.

Kommentarer
26 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.