TEST. Funderar du på att skaffa en NAS så finns det som bekant många leverantörer och modeller att välja mellan. Synology har kommit starkt på marknaden det senaste året och vi har tittat på nya modellen DS213 Air.
Synologys NAS-modeller spänner från små smidiga enheter som just DS213 Air till monsterenheter med plats för 24 hårddiskar, givetvis med prislappar därefter.
Undertecknad har tidigare testat flera av Synologys NAS-enheter med blandat resultat. Deras större modeller tenderar att vara robust byggda och erbjuda goda prestanda och expansionsmöjligheter, medan deras mindre modeller brukar vara billiga, plastiga och inte särskilt robusta. DS213 Air tillhör den kategorin.
DS213 Air öppnas genom att halva ytterskalet skjuts av. Det krävs dock ett visst mått av våld för att få av skalet vilket inte känns helt bekvämt med tanke på att plasten inte direkt är av det robustare slaget. På insidan finns det plats för två SATA-hårddiskar som skruvas på plats på respektive plats. Att DS213 Air bygger på komponenter från en större modell är tydligt då det finns plats för ytterligare en bakplansanslutning (se bild nedan). I övrigt är detta en riktigt enkelt byggd modell - en fläkt i aktern, en smart konstruerad frontpanel som släpper in luft som sugs förbi hårddiskarna.
Att montera hårddiskarna utan vaggor gör också att det inte finns någon vibrationsdämpning runt själva diskarna. Synology har löst detta genom att montera gummikuddar som stativ, men det hjälper föga eftersom vibrationerna inne i chassit gärna ruskar om saker som inte riktigt sitter där de ska. Detta leder givetvis till att det ibland låter lite från DS213 Air - ljud av det lite mer irriterande slaget. Eftersom det inte finns någon som helst ljuddämpning inne i chassit så hörs hårddiskarnas knatter så snart NAS:en arbetar. Vill man expandera DS213 Air så går det - via usb 2.0. Det är inte på något sätt imponerande i vår bok, i synnerhet inte med tanke på att många av Synologys större modeller har eSATA inbyggt som standard för att expandera lagringsmöjligheterna. Visst, DS213 Air är en instegsmodell, men för drygt 2 500 kronor inklusive moms känns det som att Synology gott kunde bjudit på det.
Suverän mjukvara
Så med andra ord - DS213 Air är inte en direkt imponerande produkt. Gamla ReadyNas Duo från Netgear är exempelvis betydligt tajtare byggd och låter mindre, men DS213 Air har två ess i rockärmen som ReadyNas Duo inte har. Det ena är att DS213 har en inbyggd wi-fi-anslutning, vilket innebär att den inte bara kan ansluta till ditt trådlösa nätverk utan också kan agera basstation och router för din internetkoppling. Det andra är det rent ut sagt suveräna operativsystemet i DS213, och samtliga Synologys NAS-produkter för den delen, vid namn Synology Diskstation Manager (DSM).
Att installera DS213 Air är annars inte svårare än att stoppa in diskarna och skruva fast dem. Skjut igen skalet så gott det går utan att ha sönder det och koppla in strömmen. Starta sedan programvaran Synology Assistant (finns att ladda ned från Synologys hemsida) som i sin tur hittar DS213. Därefter klickar du på "Setup" och du ombeds då ladda upp operativsystemet till NAS:en. Även detta laddar du ned i senaste version från Synologys hemsida och efter att allt installerats kan du logga in i administrationsgränssnittet och börja konfigurera din NAS.
Vad gör då DSM så suveränt? Först och främst är gränssnittet intuitivt och riktigt snyggt. Netgears senaste version av operativsystemet RAIDiator, som bland annat kan köras i den andra generationens ReadyNas Duo, är fult som stryk i jämförelse och dessutom en mardröm att använda. DSM å sin sida är enormt enkelt att använda och man kan snabbt åstadkomma det man vill ha gjort. Om man ska hitta en nackdel med DSM, som egentligen är en fördel, så är det att mängden funktioner är så stor så man faktiskt kan gå vilse bland alla valmöjligheter första gången man använder DSM. För Synology håller inte igen på krutet - i en DS213 Air kan du köra allt från en filserver (med stöd för SMB, AFP och NFS), Time Machine-server, webbserver och e-postserver till iTunesserver. DS213 Air kan som tidigare nämnts också agera router, och som om det inte vore nog så kan du även använda den som WebDav-server och FTP-server. Bland annat.
Till det kommer sedan en rad expansionspaket som du kan installera genom det grafiska gränssnittet i DSM. Här finns exempelvis en LDAP-server, DHCP-server, VPN-server och mjukvarupaket som IP-telefoniväxeln Asterisk, CMS-system som Drupal, Joomla och Wordpress, SugarCRM, e-postservern Zarafa, forumsystemet phpBB. Listan kan göras längre än så men troligen förstår ni redan nu att DSM är helt enkelt grymt.
Alldeles för dyr
Problemet är bara att många av de här funktionerna vill åtminstone undertecknad inte köra på en liten NAS utan på en betydligt kraftfullare modell som inte känns som den ska rasa ihop om man råkar hålla den lite för hårt. Och det med en prislapp på drygt 2 500 kronor, vilket den inte är värd.
Så - för att summera. DS213 Air är inte ointressant om man kan leva med en billig konstruktion och störande buller. Operativsystemet DSM är däremot alltid intressant och om du har råd, satsa på en större modell som exempelvis DS1512 som har plats för fem hårddiskar, stöd för iSCSI, eSATA-port för expansion av lagringsmöjligheterna och mycket mer därtill. En sådan modell kostar kanske det dubbla jämfört med en DS213 Air, men det är det värt.