I en tid då vi har allt fler kärnor, allt snabbare lagring och allt mer minne kan det ibland vara trevligt att ta fram en gammal Mac och bara njuta lite. För en gammal Macintosh behöver inte på något sätt vara värdelös. Tvärtom - i många fall går de utmärkt att använda för mer än man kan tro.
Det som skiljer en 4-5 år gammal Macintosh från en lika gammal PC är kanske allra tydligast när man ställer dem sida vid sida - en Mac tenderar att åldras långsammare, och eftersom de i många fall också var byggda för att hålla länge så gjorde de just det. Visst, fläktar kan gå sönder, hårddiskar krascha och minneskretsar kan få problem med åren, men i många fall är detta saker som går att byta ut och din Mac kan fortsätta leva ett par år till.
För ett halvår sedan renoverade undertecknad en G4 Cube. Internminne stoppades i, en ny tystare hårddisk fick ersätta den gamla, och med lite trixande fungerade både Apples trådlösa tangentbord, köpt i år, och Magic Mouse via en USB-adapter för bluetooth. VIsst, datorn har endast 1,25 gigabyte internminne, och grafikkortet endast 16 megabyte grafikminne, men likväl kunde denna snart tolv år gamla dator driva en 24" TFT-skärm i 1900x1200 pixlars upplösning utan att svettas nämnvärt. Inte snabb nog för spel, men definitivt för att surfa på Internet, skriva, chatta på, och så vidare.
Gamla versioner av iLife och iWork fungerar även de fortfarande, och med lite sökande kan du också leta fram en hyfsat sen version av iTunes som fungerar på PowerPC-plattformen.
Har du en gammal Xserve med en G4- eller G5-processor så fungerar de faktiskt riktigt bra med OS X Server 10.5, även om de givetvis inte är de snabbaste maskinerna som världen skådat så räcker de utmärkt för att skyffla lite filer och hantera e-post och några webbsajter. Min gamla blogg Macpro kördes i flera år på en Xserve G5 och även 99mac kördes under flera år på en bunt Xserve G5. Slitstarka grejer med karaktär och charm.
Sugen på Airplay? Det finns ett tredjepartsprogram vid namn AirFlick som också fungerar för PowerPC och OS X. iTunes upp till version 10 fungerar även den med OS X Leopard och PowerPC-processorn, med det lilla förbehållet att du inte kan titta på HD-filmer från iTunes. Letar du efter Flash, Firefox, Skype, Transmission eller Spotify rekommenderas denna blogg som har flera intressanta länkar till programvaror som fortfarande fungerar utmärkt på OS X och PowerPC-plattformen. Andra bloggar som denna, denna och denna är också extremt läsvärda och för riktiga hardcore-användare av gamla Mac:ar.
Om inte OS X Leopard längre känns som det håller måttet kan du alltid krama extra liv ur din gamla Mac med exempelvis Ubuntus Linuxdistribution, som fortfarande uppdateras och samtidigt stödjer allt från Wallstreet-modellen av PowerBook G3 till Xserve G5.
En gammal Mac är fortfarande en Mac, och den förtjänar sin plats på skrivbordet den också.