UPPDATERAD. En nyhet under gårdagens Apple-presentation var något Apple kallar Fusion drive, som kombinerar traditionella hårddiskar med ssd och mjukvara. Vi förklarar hur det fungerar.
Att kombinera ssd eller flash-baserad lagring med traditionella hårddiskar och sedan flytta information mellan de två är inget nytt. Andra tillverkare kallar dessa för hybridlagring, och produkter för detta har funnits på marknaden sedan över två år tillbaka, men principen är den samma: att komma runt det faktum att stora ssd- eller flashbaserade hårddiskar inte blir billiga snabbt nog genom att använda en ssd-disk som mellanlagring för information.
Apple kallar detta Fusion drive. Funktionen bygger på att du tar en traditionell sata-hårddisk som har en låg prislapp även om man klättrar över en terabyte i storlek och sedan monterar en flash- eller ssd-disk sida vid sida i en Mac.
Utan en programvara för ändamålet så kommer dessa två lagringsenheter att presenteras separat för användaren, men tack vare en funktion inbyggd i OS X Mountain lion (vilket i sin tur troligen nyttjar volymhanteraren Core Storage som implementerades i OS X Lion) kan dessa tillsammans bilda en logisk enhet för operativsystemet. Mjukvaran i OS X Mountain lion håller reda på vilka filer du arbetar med oftast och placerar dem på den snabbare ssd- eller flash-baserade lagringen, medan filer som används mer sällan placeras på den långsammare traditionella hårddisken.
Skillnaden mot hybridlagring är att Apple låter användaren använda ssd-lagringen till just lagring, medan hybridlagringslösningar endast använder sitt ssd-minne som en buffert för att låta operativsystemet snabbare skriva ned filer.
I Fusion drive skrivs filer på upp till fyra gigabyte först till den snabbare ssd-lagringen och flyttas sedan allt eftersom till den långsammare sata-lagringen, vilket gör att skrivprestanda aldrig upplevs som långsam.
Filer över fyra gigabyte skrivs automatiskt till den långsammare enheten. Enkelt uttryckt kan man säga att ssd-lagringen agerar som en buffert mot den långsammare sata-lagringen så att användaren aldrig märker att informationen egentligen skrivs till en långsammare lagringstyp. Dock är det inte en buffert i den meningen att informationen försvinner om strömmen slås av - informationen skrivs ned till den snabbare lagringen och sedan sorteras den av operativsystemet beroende på hur ofta den används.
Exempel på prestanda med Fusion drive från Apple.
Intressant nog liknar detta också en funktion som Apple haft inbyggt i Xsan under många år, där en utdelad Xsan-volym kan ställas in att placera filer av en viss filtyp på en viss lagring, där man exempelvis kan placera data för en e-postserver på en lite långsammare lagring medan filer som används för exempelvis videoredigering automatiskt placeras på en snabbare lagring. Skillnaden mellan hur Xsan gör det jämfört med Fusion drive är att det senare gör detta helt automatiskt oavsett filtyp och hela tiden ser till att den information som används oftast ligger på den snabbare lagringen.
Hybrid drive skall dock inte misstas för en form av raid, för det är det inte. Ingen extra redundans för din lagring skapas genom Hybrid drive utan om en komponent i detta går sönder så kommer informationen på den enheten att gå förlorad. Det ligger inte kopior på informationen på båda lagringsenheterna utan informationen flyttas fram och tillbaka mellan dem, däremot raderas inte filen som flyttats från en lagringsenhet till en annan förrän datat är säkert skrivet till disk eller ssd, vilket gör att det inte är någon risk för dataförluster vid ett strömavbrott.
Den sammanlagda lagringsytan för båda enheterna är tillgänglig för användaren, vilket innebär att om det sitter en ssd- eller flash-enhet i en Mac på 256 gigabyte och en traditionell sata-lagringsenhet på en terabyte så blir den totala lagringsytan 1,2 terabyte. I de modeller som Apple nu erbjuder Fusion drive i så är ssd-lagringen på 128 gigabyte och sata-lagringen på en eller tre terabyte, vilket maximalt ger drygt 3,1 terabyte lagringsyta.
Om du har en äldre Mac går det utmärkt att köpa en hybriddisk från valfri leverantör och montera in i exempelvis en Macbook Pro eller annan modell där det går att byta hårddisk hyfsat smärtfritt. Värt att notera är att de tredjepartsdiskar som finns på marknaden i dagsläget inte drar nytta av de inbyggda funktionerna för detta i operativsystemet. Om det kommer att uppstå någon form av tredjepartsmarknad för hybriddiskar som fungerar med Hybrid drive-funktionen i OS X Mountain lion återstår att se - vi är försiktigt skeptiska. Datorer med Fusion drive visar respektive lagringsenhet för användaren i skivverktyget och där kan man sedan välja att skapa en Fusion drive genom att kombinera en sata-disk med en ssd-enhet. Om detta innebär att man kan ta vilka tredjepartsdiskar som helst och skapa sig en Fusion drive återstår att se.