TEST. Nya appen Languages är en ordbok i telefonen, varken mer eller mindre. Det går det snabbt att slå upp ord i flertalet medföljande ordböcker, även utan uppkoppling, och gränssnittet är trevligt.
Languages är en ny app för enkelt översätta ord med ordböcker. Konceptet är inget nytt i sig, det finns gott om ordböcker i App Store, men Languages utmärker sig genom att vara väldesignat och enkelt att använda samt att alla ordböcker ingår i köpet. Det är annars vanligt att varje ny ordbok kostar att lägga till.
Bakom Languages ligger företaget Sonico GmbH som redan har översättningsappen iTranslate i App Store. De tog hjälp av Jeremy Olson, som tidigare vunnit ett Apple Design Award för appen Grades, för att skapa Languages.
I en intervju med The Verge säger Jeremy Olson att skälet till det låga priset är att de satsar på volymförsäljning. Mycket av datan bakom översättningarna kommer från iTranslate som Olson liknar vid en bror till Laungages. Den förstnämna appen översätter hela fraser och rader av text medan Languages fokuserar på att snabbt slå upp enskilda ord.
Den svensk-engelska ordboken laddas ner inuti programmet utan kostnad och kan flyttas till översta hyllan för snabb åtkomst.
Genom att ordböckerna lagras i sin helhet i telefonen går det mycket snabbt att slå upp ord och det fungerar även om telefonen inte har någon internetuppkoppling. I vanliga fall har det inte så stor betydelse, men för den som tillfälligt reser i ett annat land där är för kostsamt att ligga uppkopplad hela tiden är det smidigt att kunna slå upp ord utan uppkoppling.
Tolv stycken ordböcker finns att tillgå i dagsläget (se listan nedan) men för att inte fylla upp telefonens lagringsutrymme i onödan följer bara två med från början (spansk-engelsk och tysk-engelsk), resten laddas ner av användare vid behov och utan extra kostnad. Det följer med en svensk ordbok och det är svensk-engelsk.
De tillgängliga ordböckerna i Languages:
- Spansk-engelsk
- Tysk-engelsk
- Fransk-engelsk
- Italiensk-engelsk
- Nederländsk-engelsk
- Portugisisk-engelsk
- Svensk-engelsk
- Fransk-italiensk
- Fransk-spansk
- Tysk-fransk
- Tysk-italiensk
- Tysk-spansk
Gränssnittet är behagligt och innehåller små finesser här och var, som uppdelningen i den alfabetiska listan i undergrupper (bilden i mitten) och animeringen av papper som viks (till höger).
Det finns många små trevligheter i gränssnittet, förutom att det är behagligt att titta på. Till exempel sveper man över skärmen från vänster till höger för att radera en sökning. Det är inget stort besvär att radera en sökning genom det lilla krysset i sökfältet, men svepningen sparar lite tid och allt som effektiviserar är bra.
Den alfabetiska listan till höger på skärmen är också smart utformad genom att lägga sig utanför fingret som sveper över listan.
Languages kan ta emot talade ord via den inbyggda funktionen iOS 6, men det gäller bara engelska så den funktion är av begränsad användning och kräver ett byte till engelskt tangentbord.
För bara sju kronor i App Store är Languages en prisvärd app, speciellt då det följer med tolv ordböcker utan extra kostnad. Det genomtänkta stilrena gränssnittet är trevligt att använda och prestandan är mycket god, sökningarna går blixtsnabbt.
Languages endast en ordbok
Languages ska ses som en digital ordbok och inte en komplett översättare då den varken kan översätta hela meningar eller läsa upp översatta ord. För den som söker dessa funktioner är iTranslate som nämndes tidigare ett bättre alternativ.
Det är även värt att kolla in Google Översätt, en kostnadsfri app som utnyttjar Googles webbtjänster för att översätta mellan fler än 60 språk och kan ta emot talade ord i 17 språk och läsa upp resultatet i 24 språk. Google Översätt kräver förstås tillgång till internet för att slå upp ord, men kan spara gamla sökningar för åtkomst i offlineläge.