Nya Macbook Pro 13 tum med Retina-skärm en succé

TEST / UPPDATERAD. När Apple lanserade 15 tums-modellen av Macbook Pro med Retina-skärm så blev datorn en succé, även om det muttrades en aning över borttagen ethernetport och att den inte går att uppgradera efter att datorn är tillverkad. Nu har Apple släppt 13 tums-modellen enligt samma koncept och vi har testat den.

Att Apple skulle släppa en 13 tums Macbook Pro med Retina-skärm var inte helt oväntat, och precis som utlovat är detta en synnerligen välbyggd liten dator med omedelbar vill-ha-faktor som sträcker sig långt bortom en skala mellan 1-10.

Vi börjar med en titt på utsidan. Vänster sida har den nya typen av Magsafe-kontakt för laddning, två Thunderbolt-portar, en usb 3 och en ljudutgång.

På vänsterkanten sitter också två små diskreta hål som är två mikrofoner som arbetar tillsammans för att hålla ljudet bra och samtidigt blockera ut buller från omvärlden när man använder datorn för exempelvis videokonferenser. På högersidan finner vi ytterligare en usb 3-port, en hdmi-port och en sdcard-plats för lagringskort från exempelvis videokameror. Formatet på denna 13 tums Macbook Pro skiljer sig en aning jämfört med med den vanliga 13 tums-modellen.

Intressant nog väger standardmodellen av 13” Macbook Pro nästan lika mycket som 15 tums-modellen av Macbook Pro med Retina-skärm, 2,06 kilo för 13 tums Macbook Pro jämfört med 2,02 kilo för 15 tums Macbook Pro med Retina-skärm.

Höjd

Bredd

Djup

Vikt

Macbook Pro 13"

2,4 cm

32,5 cm

22,7 cm

2,06 kg

Macbook Pro 13" Retina

1,9 cm

31,4 cm

21,9 cm

1,62 kg

Macbook Pro 15" Retina

1,8 cm

35,9 cm

24,7 cm

2,02 kg

Vi kan avhandla skärmen direkt - den är alldeles, alldeles underbar för att använda Askungens bevingade ord från julafton mellan 15:00 och 16:00. Skarp, skön att titta på och det svider minst sagt att backa tillbaka till exempelvis en 15-tums Macbook Pro eller 13-tums Macbook Air utan Retina-skärm.

Få konfigurationsval

Macbook Pro med 13-tums Retina-skärm levereras i två olika baskonfigurationer. Instegsmodellen har en 2,5 gigahertz Core i5-processor med stöd för Turbo Boost (vi återkommer till det strax) som har en inbyggd nivå-3-cache på tre megabyte. Som standard sitter det en 128 gigabyte ssd-disk i instegsmodellen och åtta gigabyte interminne. Baspriset för denna 13” Macbook Pro 16 495. Fullt utbyggd med åtta gigabyte interminne och 512 gigabyte ssd-disk kostar denna maskin 22 575 kronor inklusive moms. SSD-lagringen är i systemkonfigurationen listad som Apple SSD SM256E, vilken bygger på kretsar från Toshiba enligt detta test.

Den lite vassare modellen har en 2,5 gigahertz Core i7-processor som även den stödjer Turbo Boost och som kan uppgraderas till 2,9 gigahertz. Denna modell kan bestyckas med maximalt 768 gigabyte ssd-disk för lagring och maskinen är utrustad med åtta gigabyte internminne som standard. Fullt utbyggd med åtta gigabyte internminne och 512 gigabyte ssd-disk kostar maskinen 23 615 kronor inklusive moms.

Grafikkretsen i dessa båda maskiner är den samma. Det är den inbyggda Intel HD Graphics 4000-kretsen som står för grannlåten och även om en 13 tums Macbook Pro med Retina-skärm ser riktigt fin ut i normal upplösning, 1680 x 1050 pixel, så rycker textrullningen på exempelvis en webbsida eller i Pages bitvis när man ökar upplösningen på skärmen till maxvärdet, 2560 x 1600 pixel.

När vi ändå är inne på grafik så kan vi nämna att den inbyggda kameran, kallad Facetime-kameran, levererar en upplösning på 720p (1080 x 720 pixel) när man filma eller tar stillbilder.

Prestandatester

Med Turbo Boost kan en processor som har funktionen inbyggd tillfälligt höja prestandan genom att skruva upp klockfrekvensen på en eller flera av kärnorna i processorn. Funktionen är smart då den gör att en processor i normala fall kan köras i en lägre klockfrekvens och därmed drar mindre ström, något som minst sagt är välbehövligt i en bärbar dator. Vårt testexemplar levererades med en Core i5-processor på 2,5 gigahertz och åtta gigabyte internminne. Lagringen var en ssd-enhet på 256 gigabyte och enligt systemrapporten i OS X Mountain Lion har grafikkortet 768 megabyte grafikminne till sitt förfogande.

Enligt Apple ska grafikkortet klara av att driva två 27 tums Cinema Display-skärmar via Thunderbolt-anslutningen. Vi är dock en aning tveksamma till Apples utfästelse i frågan då det när vi kör datorn i den högsta upplösningen upplever att rullande uppåt och nedåt i webbsidor uppvisar en viss ryckighet emellanåt, och då har vi inte ens anslutit en extern skärm till vårt testexemplar. Det är långt ifrån alla webbsidor detta märks i men så mjukt som det troligen kunde ha varit är det inte. Har du behov av bra flyt i scrollande och annan form av grafik så kan det vara värt att testa själv innan du gör affär.

Testresultat med 64-bitarsversionen av Geekbench v2.3.4.

Testresultaten från våra två testprogram, Geekbench och Cinebench, visar ett par intressanta saker. För att jämföra "nedåt" i Apples produktfamilj har vi också tagit med en 13-tums Macbook Air ur den senaste generationen med en Core i5-processor (kallad 3427U på Intel-språk) på 1,8 gigahertz och åtta gigabyte internminne. I Geekbench får denna maskin 6632 poäng vilket alltså piskar den nya 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm en aning.

15 tums Macbook Pro med Retina-skärm, Core i7-processor på 2,8 gigahertz och åtta gigabyte internminne lyckades drämma till med 13042 poäng i Geekbench. Detta kan jämföras med samma test på denna 13 tums Macbook Pro med Retina-skärm som presterade 6309 poäng, alltså mindre än hälften.

Processortestet i Cinebench talar också sitt tydliga språk, då 15 tums-modellen av Macbook Pro med Retina-skärmen presterade ett värde på 6,74 poäng, medan 13-tumsmodellen vi testat här presterade 2,82 poäng. Vår Macbook Air får i samma test en aning sämre testresultat, 2,58 poäng.

Testresultat av cpu-prestanda med Cinebench v11.5.

Apple har i 13 tums Macbook Pro med Retina-skärm valt att använda sig av Intels Core i5-processor av modell 3210M och den är anpassad för att sitta i just bärbara datorer. Processorn konsumerar endast 35 watt vid en klockfrekvens på 2,5 gigahertz, vilket automatiskt höjs till 3,1 gigahertz på ena processorkärnan vid behov. Detta är att jämföra med den 3820QM-processor som är den näst-snabbaste processorn som levereras med en 15 tums Macbook Pro med Retina-skärmen som drar 45 watt vid normal drift och 2,6 gigahertz klockfrevens, och som i Turbo Boost-läget förvandlas till 3,7 gigahertz på ena processorkärnan.

Att Apple till 13-tumsmodellen av Macbook Pro med Retina-skärm valt en processor som i normala fall drar lite ström och håller sig ganska sval är helt naturligt med tanke på hur varma dessa modeller lätt blir, men intressant nog så blir inte 13-tumsmodellen lika varm som 15-tumsmodellen, som började svettas ymnigt tämligen omedelbart när vi körde Cinebench cpu-test.

13-tumsmodellen blir varm, men inte het, och fläktarna hör vi inte ett spår av trots att vi försöker provocera fram ytterligare värme genom att köra Cinebench cpu-test flera gånger på raken. Detta är imponerande med tanke på att datorn vid normal användning känns rapp och responsiv och ändå håller sig sval. Om du planerar att utföra riktigt tunga uppgifter med din dator kanske inte 13-tumsmodellen av Macbook Pro med Retina-skärmen är rätt val, men för vardaglig användning är det en riktig drömmaskin.

Test av OpenGL-prestanda med Cinebench 11.5.

Resultaten i Cinebench brukar också avslöja om grafikkortet håller måttet eller inte, och i det här fallet visar det sig tydligt. 15 tums-modellen av Macbook Pro med Retina-skärm har delvis ett integrerat grafikkort a’la Intel HD Graphics 4000 precis som 13 tumsmodellen, men den har också ett separat grafikkort i form av ett Nvidia Geforce GT 650M som aktiveras automatiskt när det krävs lite rejälare grafikprestanda. Det extra grafikkortet märks i Cinebench, där det minst sagt krävande OpenGL-testet får ut 37,44 bildrutor per sekund från 15 tumsmodellen av Macbook Pro med Retina-skärm, vilket kan jämföras med 17,20 bildrutor per sekund från 13-tumsmodellen. Vår 13-tums Macbook Air, med samma grafikkrets som i 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm, får i princip identiska prestanda som sin storebror, 17,11 bildrutor per sekund.

Av det kan vi dra slutsatsen att om du ska arbeta mycket med grafikintensiva saker så är 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm kanske inte maskinen för dig.

Summering

Om du däremot är ute efter en dator som är hyfsat snabb, hyfsat lätt och hyfsat välutrustad så är detta ett intressant val för dig. Tänk bara på att de två Thunderbolt-portarna snabbt går åt om du vill ansluta exempelvis en adapter för trådbundet nätverk och en adapter för exempelvis dvi-skärmar.

Lösningen är i Apples universum att köpa en 27 tums Cinema Display-skärm med Thunderbolt-anslutning och på så sätt få ytterligare en Thunderbolt-port och inbyggd anslutning för trådbundet nätverk, men för drygt 9 500 kronor är det en minst sagt dyr dockningsstation. Ytterligare ett alternativ är också en extern hårddisk med två Thunderbolt-anslutningar men om det en sak som vi tycker saknas i denna nya 13 tums Macbook Pro med Retina-skärm så är det just en anslutning till trådbundet nätverk.

Ett dedikerat grafikkort hade också suttit som en fläskläpp men precis som i Mac Mini och båda Macbook Air-modellerna så är det ett integrerat dito som gäller i form av Intels HD Graphics 4000, vilket rimmar en aning illa med det faktum att en Macbook Pro ska vara lite mer avancerad och lite kraftfullare än en Macbook Air.

Överlag är 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm en succé. Lätt, smidig, ytterst responsiv och med en skärm som man närmast kan ge ett par fingrar för. Köpläge, således.