Uppgradera hårddisk i din Time Capsule

Många äldre Time Capsule-enheter har två problem, det ena är att hårddisken är för liten, och det andra är att hårddisken har gått sönder. Vi visar hur du uppgraderar hårddisken i din Time Capsule.

Det ska på en gång sägas att detta tar bort alla former av garanti på din Time Capsule, om du har någon kvar. Samtidigt är uppgraderingen så pass enkel så i princip alla kan göra den, men om något ändå går fel så vill vi på 99mac poängtera att vi inte kan hållas ansvariga för om någon skada uppstår på din Time Capsule om du följer denna guide.

Skruvarna sitter både längs kanterna och inne i mitten så hela undersidan måste bort.

Steg ett är att börja pilla bort gummilagret på undersidan av din Time Capsule. Det hjälper om din Time Capsule är varm då limmet som håller fast gummilagret på undersidan släpper lättare. Just värme är ju i sig sällan är ett problem eftersom en Time Capsule tenderar att bli stekheta av sig själva. Om du märker att du inte får loss gummiytan kan du ta en hårtork eller en värmepistol och försiktigt värma gummit så släpper limmet enklare.

Ta en spackelspade eller annat liknande och börja försiktigt skala bort gummit på undersidan av din Time Capsule. Skruvmejsel eller kniv fungerar inte. Det är oerhört svårt att få bort gummit i en bit så räkna med att antingen ha en hög med små gummibitar kvar (som vi fick med vår gamla Time Capsule) eller att du har ett antal större bitar som kanske kan sättas dit igen.

Om du inte får loss hela gummiytan i en stor bit så behöver du inte känna dig misslyckad för det - den sitter som berget och det kan mycket väl vara så att din Time Capsule mår lite bättre när gummiytan är borttagen då den delvis blockerar ventilationshålen runt om undersidan.

Den Time Capsule vi ska uppgradera är den första generationens Time Capsule från 2008 med en hårddisk på 500 gigabyte. Intressant nog har hårddisken i enheten fortsatt fungera, även om vår Time Capsule emellanåt trilskats om fler än en klient samtidigt velat ta backup till den via Time Machine. 500 gigabyte var rätt mycket 2008 men i dagens läge är det på tok för lite om man har fler än 1-2 Mac-datorer i sitt nätverk hemma eller på kontoret.

Efter att ha lossat tio skruvar och borrat ut den elfte så kunde vi utan problem öppna vår Time Capsule. Borrandet var nödvändigt då skruvarnas spår är ganska veka och använder man en kryssmejsel av fel storlek så är spåren snart runda.

Temperatursensorn i Time Capsule. I bakgrunden syns platsen där hårddisken ska sitta.

Efter att ha lyft på locket är det egentligen bara en knepig sak kvar, och det är att lossa den temperatursensor som sitter fastsatt på den gamla hårddisken. Denna sensor ska sedan fästas på den nya disken igen så håll ordning på alla saker som du tar loss.

Att välja ny disk är även det ganska enkelt. Det måste vara en disk som inte genererar mycket värme med tanke på hur varmt det blir i en Time Capsule. En rotationshastighet på 5400 rpm rekommenderas därmed, vilket dessutom gör att din Time Capsule inte blir våldsamt högljudd. Lagringsmässigt bör disken inte vara större än två terabyte. Vi valde att stoppa i en disk med en terabyte lagringsyta. Vi har försökt hitta information om hårddiskar över två terabyte stöds på denna första generationens Time Capsule och det finns information som pekar på att just den första och andra generationens Time Capsule kan uppgraderas till hårddiskar på maximalt tre terabyte men inte senare generationer än så. Testa noga innan du tar din Time Capsule i drift så du slipper stå där och skruva isär den igen för ännu ett hårddiskbyte.

Lossa anslutningarna för ström och SATA och lyft ut den gamla hårddisken. Lägg i den nya och anslut den på samma sätt. Sätt fast temperatursensorn så gott det går. Om inte limmet som höll fast den gamla fäster på nya hårddisken kan det räcka med att du klämmer sensorn mot den nya hårddisken med skumgummibiten som var fastlimmad på den gamla hårddisken.

Skruva ihop och testa

Skruva sedan ihop din Time Capsule och koppla in den. Statuslampan på din Time Capsule ska blinka gult och Airport-verktyget kommer nu att starta automatiskt på din Mac.

Den kommer att rapportera att din Time Capsule har ett problem med sin hårddisk och att den behöver raderas. Klicka in dig på din Time Capsule och klicka på “Radera hårddisk” eller “Erase Disk” och vänta någon minut. Din Time Capsule ska sedan rapportera att allt är grönt och du kan nu börja ta backuper mot den nya hårddisken.

Glöm inte att fästa gummiplattan på din Time Capsules undersida om den fortfarande är i användbart skick, annars rekommenderas ett väggfäste för Time Capsule för att hålla den sval.

Lycka till!