Rädda en Xserve Raid

När Xserve Raid lanserades i början av 2003 var det inget mindre än en sensation. Hög prestanda, upp till 10,5 terabyte lagringsyta och till ett för den tiden anständigt pris gjorde att den blev intressant för många. Nu, nio år senare och snart fyra år sedan den lades till sin sista vila, börjar dessa burkar dyka upp här och var till ganska anständiga priser. Köpläge, således.

Många rynkar dock på näsan åt Xserve Raid, och menar att de är värdelösa mycket tack vare att Apple inte tillverkar reservdelar åt dem längre, och att de heller inte ens går att köpa nya certifierade hårddiskar till. Men det är fortfarande hyfsat snabba enheter som är i princip skottsäkra så för enklare lagring och den som är beredd att mecka lite är den intressant.

Vi går här igenom hur du räddar, uppgraderar och får fart på en Xserve Raid igen. Det finns i skrivande stund flera exemplar för runt 5 000 kronor styck på bland annat Blocket där det också finns hårddiskar installerade. Men inte alla modeller levereras med hårddiskar, och om det redan sitter diskar i kan de vara lika gamla som själva enheten vilket gör att det kan vara en god ide att byta ut dem.

Inventera enheten

När du kommit över en Xserve Raid är det en rad saker som genast måste göras. Det första är att inventera hårddiskarna som eventuellt sitter i. Risken är att dessa är upp till åtta år gamla och med tanke på att Apple länge använde IBM, senare Hitachis Deathstar-hårddiskar (egentligen hette de Deskstar men de kraschade så fruktansvärt ofta så smeknamnet liksom sitter kvar än i dag) och även om hårddiskarna var certifierade och testade av Apple innan leverans så är sju år lång tid för vilken ide-hårddisk som helst. Finns det inget stort behov för dig att använda dessa hårddiskar gör du rätt i att montera ur dem då de inte bara riskerar att rasa när som helst, utan de drar också fruktansvärda mängder ström och genererar onödigt mycket värme.

Hur du monterar i nya hårddiskar

Men, vad ska man då satsa på, undrar du kanske? Det finns ju inga nya diskar att köpa från Apple? Nej det är sant, och har du tur och springer på en hårddiskhållare med tillhörande hårddisk kostar de runt 6 000 kronor styck, plus moms. Beroende på hur många hårddiskhållare som följer med din Xserve Raid så kan du komma att behöva köpa fler. Här finns det egentligen bara en väg att vandra, och det är att söka på Ebay efter några. Det finns gott om hårddiskhållare där och om du inte hittar någon när du söker på “Xserve Raid Drive Module” så kan du lika gärna söka efter hårddiskhållare för Xserve G4 då de är av exakt samma typ.

Notera dock att hårddiskhållare för Xserve G5 eller senare modeller, Intelbaserade inräknade, inte passar i Xserve Raid. Den smartaste vägen att gå är att inhandla ide till sata-konverterare. Det finns ett antal att välja mellan ute på marknaden men vi rekommenderar en modell kallad Delock Ultra DMA 133 to serial ata-adapter. Den finns bland annat hos Deltaco för runt 150 kronor.

Vanliga 2,5-tums sata-hårddiskar rekommenderas då de drar mindre ström och dessutom får plats i vaggan tillsammans med ide-till-sata-konverteraren. Lite pillande krävs för att få detta att fungera, så ta tid på dig. Bland annat måste strömanslutningen förlängas då den befintliga är designad för att ansluta i aktern på en vanlig ide-hårddisk. Kabeln för ide är även den kort men den är ju svårare att förlänga så köp på dig en bunt förlängningskablar med vanlig strömanslutning, hona i ena änden och hane i den andra och kör med dem istället.

Valet av 2,5 tums-diskar kan verka underligt, men platsen behövs för att få plats med ide till sata-konverteraren och då dagens 2,5 tums-diskar är så pass snabba och strömsnåla, vilket också innebär mindre värmeutveckling, så fungerar det faktiskt förvånansvärt bra om man ser till vad de kostar.

Nollställ och uppgradera

När du har monterat i dina diskar, och satt in dem i din Xserve Raid är det dags att starta den Det är en en liten bit kvar innan du kan börja lagra filer på din fina diskburk. Börja med att nollställa alla lösenord (se Apples supportdokument för mer information om hur du gör detta) så du kan komma åt inställningarna, vilket sker via programmet Raid Admin. Notera att du inte behöver köra programmet på samma maskin som är ansluten till din Xserve Raid men det underlättar tills du gjort grundkonfigurationen. Raid Admin 1.5 kan utöver den version som medföljer Server Admin-paketet i version 10.5-serien också laddas ned i en Java-version som sedan kan köras på de flesta versioner av OS X upp till Mountain Lion och även i Windows eller Linux. Se länklista för mer information.

När du anslutit till din Xserve Raid är det dags att konfigurera den. Sätt ip-adresser på båda kontrollerkorten (om du har två, annars på det kontrollerkort som sitter i maskinen) och testa så båda svarar på ping innan du fortsätter. Därefter är det bara att gå igenom inställning för inställning och till sist spara dessa. Glöm heller inte att sätta ett eget lösenord för både administration samt övervakning och lägg in en e-postadress dit larm kan skickas via e-post.

Inte sällan är de Xserve Raid som finns på marknaden dåligt underhållna. I de allra flesta fallen snurrar de här maskinerna på tills diskarna börjar rasa ihop och tidigare hade man diskar på hyllan som man satte i under drift och sen snurrade allt på som vanligt igen. Ta därför chansen och se till att du installerar den absolut sista firmware som Apple släppte, version 1.5, innan du tar din Xserve Raid i drift igen och innan du skapar ditt raidset. Risken är annars att det aldrig blir av. Version 1.5 av firmware finns att ladda ner från Apples supportsajt och den dyker tyvärr inte upp via Software Update. Detta gäller för övrigt också Raid Admin-programmet.

När din Xserve är uppgraderad är det således dags att bygga din raid-volym. En fullt utbyggd Xserve Raid kan hantera totalt 14 hårddiskar, där sju hårddiskar arbetar med ena raidkontrollern, och sju hårddiskar via den andra. Det krävs att du har dubbla Fibre Channel-anslutningar för att komma åt båda kontrollerkorten med tillhörande diskar då de två kontrollerkorten inte har något mer med varandra att göra än att de sitter i samma fysiska enhet. Värt att notera är också att du kan ansluta en server till den ena kontrollern, och en server till den andra om du så önskar, eller om du har gott om pengar alternativt gjort ett riktigt fynd, har en Fibre Channel-switch med vilken du kan ansluta exempelvis fyra servrar till samma Xserve Raid. Fibre Channel-switchar kan du utan problem hitta på amerikanska Ebay för runt tusenlappen inklusive frakt och tullavgifter.

Har du två kraftaggregat i din Xserve Raid, anslut båda. Skulle strömmen gå under ett kritiskt skede riskerar du att förlora data. Att bygga raidvolymen är enkelt; markera vilka diskar du vill använda och vilken raid-nivå du vill använda och sedan är det bara att köra igång bygget av din volym. Om du aldrig arbetat med den här typen av lagring kanske du blir lite förvånad över att det tar över två dygn att bygga en raid-5-volym beståendes av sju diskar på totalt 2,7 terabyte. Under den tiden kan du inte stänga av eller avbryta operationen utan att behöva göra om det hela igen så placera din Xserve Raid där den inte stör och inte blir överhettad under dessa dygn.

När formatteringen sedan är klar så kommer din mac som är ansluten till din Xserve Raid att meddela att det finns en oformatterad disk som du uppmanas formatera, precis som vanligt. Formatera den som det är vanlig Mac OS X Extended (journaliserad)-disk, skapa en eller flera partitioner som du vill men det är inte nödvändigt att skapa en raid-volym då hårdvaran i din Xserve Raid sköter detta själv.

När volymen är formatterad så kan du skapa kataloger och dela ut dem via Server Admin på din server precis som vilken hårddiskenhet som helst. Om du inte fyllt din Xserve Raid med hårddiskar kan du senare utöka din raid-volym under drift med ytterligare diskar vid behov. Snyggt, enkelt och proffsigt!

Hur ansluter du då din Xserve Raid till din mac? Äldre modeller, däribland Xserve och Mac Pro, har kortplatser där du kan placera ett Fibre Channel-kort. Nyare modeller med Thunderbolt-porten kan du ansluta via exempelvis Sanlink-produkter från Promise som vi kommer att testa på 99mac under vintern.

Lycka till!

Mer läsning

South Park-skaparna använde sig av Xserve Raid

Kopia av Apples Xserve Raid-sida

Apples dokument om Fibre Channel

Computer World testade Xserve G5 och Xserve RAID