2008 såg en ny webbsajt dagens ljus. Den fick namnet aapl.se, efter namnet som Apple är börsnoterade under på Nasdaq-börsen i New York, och den gjorde något ingen annan svensk sajt gjorde då. Vi har intervjuat mannen bakom skapelsen: Magnus Hjelm.
Magnus Hjelm är inte främmande för att kavla upp ärmarna och koda ihop vad han behöver. Med ett förflutet som både designer och #webbutvecklare har han inga problem att dra igång nya projekt när idéerna kommer susande, vilket de gör alldeles för ofta enligt honom själv:
- Jag har väldigt lätt för att starta nya projekt och antagligen måste jag snart börja fasa ut några för att hinna med, berättar Magnus, som till vardags arbetar som informationsarkitekt för Ikeas webbsajter.
Hur gick det då till när aapl.se startades? Året var 2008, och Magnus surfade frenetiskt runt efter information om Iphone 3G och hur lanseringen skulle gå till.
- Det var då tanken slog mig att det vore smidigt med en sida som samlade alla nyheter. Jag tror att första versionen av aapl.se tog ungefär en vecka att utveckla, berättar Magnus.
Att aapl.se skulle bli så populär hade han inte förväntat sig.
- Efter att jag hade lagt upp sajten postade jag länken i tråd på 99mac och tipsade även Feber. Det gav en hel del trafik redan första dagen. Sajten har inte supermånga besökare, men många verkar kolla av den flera gånger varje dag.
Magnus berättar att de rejäla trafiktopparna kommer när Apple har någon lansering, och att det ofta är IOS-applikationen (som finns gratis på App Store) som allt fler använder för att besöka sajten.
Vilka är då utmaningarna med att driva en sajt som aapl.se? Alla nyheter hämtas från respektive källas rss-flöde, och det är också där en av de stora utmaningarna har funnits för Magnus:
- Rss kan bete sig lite hur som helst och man kan inte alltid vara säker på hur datan ser ut som man får tillbaka, berättar Magnus.
Efter drygt fyra år började Magnus arbeta med en ny design på aapl.se. Den gamla designen gjorde det svårt att lägga till och ta bort nyhetskällor, och Magnus ville dessutom bygga något nytt som var tekniskt bättre bakom kulisserna. Nya aapl.se bygger på två applikationer, båda skrivna i Ruby on Rails, som hämtar in och lägger upp nyheterna. Den nya designen gör det också enklare för läsarna att ständigt hitta nya saker att klicka sig vidare till:
- Designen är baserad på ett flöde av nyheter i stället för att vara grupperad per källa, det gör det lättare att lägga till fler nyhetskällor eller ta bort de som inte längre uppdateras. Två nya grejer med nya aapl.se är att man kan filtrera nyheterna med hjälp av taggar och många av nyheterna visas med bilder, berättar Magnus.
Magnus har andra Apple-relaterade projekt han också arbetar med, som aaplnow.com och applekopguiden.se.
Avslutningsvis - vilken var Magnus första mac?
- Min första privata mac var en 12 tum PowerBook G4. Jag blir fortfarande lite varm i hjärtat när jag tänker på den, berättar Magnus.