Dell dumpar Android

Det är inte första gången, och kanske inte heller den sista som Dell lämnar marknaden för smarta mobiltelefoner. Därmed lämnar företaget en marknad värd uppskattningsvis 150 miljarder.

Att Dell kliver in i nya marknadssegment och sedan hoppar av hör inte till ovanligheterna. Bolaget gav sig in i musikspelarbranschen med Dell DJ-musikspelaren för att försöka konkurrera med Ipod, vilket slutade med att Dell helt hoppade av den fajten under 2008.

För drygt ett år sedan bestämde sig bolaget för att hoppa av marknaden för surfplattor då de dumpade sina Streak-modeller, båda med Android. Under hösten 2011 dumpade också bolaget alla planer på att släppa en mobiltelefon med Windows Phone, och nu är det alltså dags igen.

Denna gång är det bolagets mobiltelefoner som även de går under namnet Streak, som får stryka på foten. Bolaget lämnar därmed en marknad som beräknas vara värd 150 miljarder dollar under nästa år, men Jeff Clarke, chef för Dells konsumentprodukter, konstaterar att det krävs betydande investeringar för att vara med och konkurrera om kundernas gunst inom segmentet för smarta mobiltelefoner, enligt Forbes.

Apple har därmed en konkurrent mindre inom segmentet för smarta mobiltelefoner, men har samtidigt fått ytterligare en konkurrent inom segmentet för surfplattor - Dell har nämligen bestämt sig för att åter satsa på surfplattor, denna gång med Windows 8.

Hur det kommer att tas emot av kunderna återstår att se. Med tanke på Dells mångåriga samarbete med Microsoft kanske inte detta är ett allt för drastiskt drag trots allt.

På Dells amerikanska webbsajt erbjuds kunderna numera Android-baserade mobiltelefoner från bland annat Samsung, Motorola och HTC.