Jobs ville döpa Safari till "Freedom"

Steve Jobs må ha varit en mästare på att ta fram intressanta produkter, men att döpa dem var inte hans starkaste sida. Detta framkommer tydligt när historien om hur Apples webbläsare fick sitt namn nu avslöjats.

Under sommaren 2002 hade en grupp utvecklare lyckats komma så långt med att ta fram en egen webbläsare så Apples ledningsgrupp började se en form av ljus i slutet på tunneln som var Apples beroende av Microsoft och deras webbläsare Internet Explorer.

Allt eftersom att folk i ledningen på Apple började bli allt mer intresserade och också insåg att denna ännu odöpta webbläsare faktiskt skulle kunna släppas redan vid årsskiftet 2002-2003, så satte den stora namndiskussionen igång internt på Apple. Precis som när Imac skulle döpas så testade Steve Jobs det ena namnförslaget efter det andra på olika medlemmar i utvecklingsteamet, och ett bidrag som Jobs försökte sälja in extra hårt var "Freedom", vilket tolkades av utvecklarna som en reaktion på att Apple nu äntligen skulle kunna avsluta sitt beroende av Microsoft när det gällde just webbläsare.

Slutligen lär Steve Jobs ha valt ett namn på webbläsaren, och valet föll på Safari. Vem som kom på namnet är högst oklart än i dag. Don Melton berättar hela historien på sin blogg, och det är högst anmärkningsvärt att Apple så lite som 30 dagar innan Safari lanserades faktiskt inte hade spikat ett namn på det som blev dödsstöten för Internet Explorer för mac.