Medan du åt: en nyhetsgenomgång från julhelgen

Julen är en årstid då man allt som oftast tillbringar tid tillsammans med nära och (förhoppningsvis) kära, stoppar i sig en hel del mat, sover en smula och kanske får en julklapp om man ätit sin spenat var dag. Vi listar några av nyheterna du kanske missade under julhelgen.

Dödsboet efter Steve Jobs löste en dispyt med designern av Jobs lyxyacht Venus, Philippe Starck, som blev belagd med kvarstad i Amsterdam då Starck menade att hans överenskommelse med Steve Jobs var att få en procentsats på den slutliga byggkostnaden i betalning för sitt designarbete, vilket Stack menade uppgick till nio miljoner euro då den beräknade kostnaden för att bygga lyxbåten enligt hans beräkningar skulle uppgått till 150 miljoner euro. Jobs familj menade dock att det endast rörde sig om en tillverkningskostnad på 105 miljoner euro vilket skulle ge Philippe Starck sex miljoner euro och Starck gick därför till domstol och såg till att lyxbåten inte fick lämna hamnen förrän han fått betalt. Ett antal holmgångar mellan båda parternas advokater senare så var det hela löst och den 80 meter långa lyxbåten är fri att lätta ankar, skriver NDTV Gadgets.

Ryktena om Apples flytt av datortillverkningen från Kina till USA har fått ytterligare vind i seglen då det nu pratas om att Foxconn, Apples monteringspartner i Kina, kommer att få ta hand om motsvarande montering av Mac Mini i företagets amerikanska anläggningar, skriver Apple Insider. Sedan tidigare har den nya modellen av Imac dykt upp ute hos kunder med texten "Assembled in USA", alltså monterad i USA.

Apple ligger fortfarande efter i produktionen av nya Ipad Mini. Enligt en artikel från Boy Genius Report, som citerar en artikel i Digitimes, hade Apples leverantörer av komponenter till Ipad Mini förberett komponenter för montering av 10-12 miljoner Ipad Mini under årets sista kvartal, men förseningar tycks ha drabbat produktionen då endast drygt åtta miljoner Ipad Mini lämnat fabrikerna. Apple beräknas leverera 13 miljoner Ipad under första kvartalet 2013.

The New York Times rapporterar vidare att villkoren för arbetarna i Foxconns kinesiska fabriker har förbättrats under året. Bättre ergonomi för arbetarna, kortare arbetstid och högre löner finns bland förbättringarna som kommit till efter att Apple ställt hårda krav på Foxconn.

Technology Review rapporterar att Microsoft nu satt in en charmoffensiv mot IOS-utvecklare för att locka dem till Windows Phone-plattformen. Microsoft arrangerade för två veckor sedan ett massmöte för IOS-utvecklare på Microsofts kontor i Redmond utanför Seattle där Microsoft gjorde sitt bästa för att övertyga utvecklarna om fördelarna att gå över till Windows Phone. Huruvida Microsofts försök lyckades låter vi vara osagt men företaget har en lång tradition av att ta väl hand om tredjepartsutvecklare och till skillnad från Apple är Microsoft relativt öppna med sina framtidsplaner.

(Foto: Peter Dejong, AP)