Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Promise Sanlink: från liten mac till stor lagring

Efter att Apple sakta monterade ned sin satsning på servrar och lagring i den högre skolan så har kunderna fått vända sig till andra leverantörer för att kunna hålla befintliga installationer i drift. En sådan lösning är Sanlink från Promise, och vi har testat den.

Sitter man med en fibre channel-baserad lagringslösning sedan åren då Apple fortfarande sålde den typen av produkter kanske man varken kan eller vill byta ut den eller gå till andra lösningar. Man kanske vill fortsätta använda Xsan och fibre channel-ansluten lagring vilket ger riktigt bra prestanda och stabilitet. Står man med en befintlig fibre channel-investering är oddsen inte särskilt stora att man dumpar den till förmån för exempelvis iscsi-ansluten lagring (alltså scsi över ethernet), vilket för övrigt inte är något som Apple ens vill ta i med tång och som inte fungerar med Xsan.

Kort sagt - fibre channel är en investering som varar, men även om en Xserve eller en Xserve Raid av tradition inte går sönder i första taget så har även de maskinerna ett datum då de slutar fungera. I fallet Xserve Raid finns ersättare från en rad olika leverantörer då man kan välja vilken fibre channel-ansluten lagring som helst och köra Xsan mot. I fallet Xserve är det lite värre - du kan absolut köpa en Mac Pro och installera Apples fibre channel-adapter i, men en Mac Pro tar plats i racket och med tanke på att de redan nu är snabba, men föråldrade, och ingen vet hur framtidens Mac Pro kommer att se ut. Alternativet som återstår heter ironiskt nog Mac Mini Server - Apples lilla hobbyserver för små företag och hemanvändare, och det som gör Mac Mini Server till ett alternativ i lagringssammanhang är thunderbolt-porten.

Thunderbolt och strömanslutning på bilden till vänster, FC-anslutningar på bilden till höger.

Med den och en produkt vid namn Sanlink från företaget Promise så kan man nu ansluta alla mac-modeller med en thunderbolt-port till ett fibre channel-nätverk. För det är ju inte enbart servrar som kan ansluta sig till ett Xsan - vanliga klientmaskiner, allt som oftast Mac Pro eftersom de är de enda skrivbordsmaskinerna som kan hantera expansionskort, är inte alls ovanliga i ett Xsan-nätverk med fiberanslutningar vid skrivborden i mediatunga miljöer där man exempelvis arbetar med videoredigering, vilket i sin tur drar nytta av Xsan och exempelvis möjligheten där att automatiskt lagra vissa mediatyper på viss lagring. Anslutningar till fibre channel-lagring är numera alltså möjligt från en Mac Mini, en Macbook Air till Macbook Pro och Imac, just på grund av den fantastiska thunderbolt-porten som klarar upp till tio gigabit per sekund.

Prestanda

Apples gamla Xserve Raid-enheter var begränsade till en maximal överföringshastighet på två gigabit per sekund, vilket grovt räknat innebär en praktisk överföringshastighet på 256 megabyte per sekund. En hastighet på fyra gigabit per sekund fördubblar det till 512 megabyte per sekund, en hastighet på åtta gigabit per sekund innebär en överföringshastighet på en gigabyte per sekund. Promise Sanlink mäktar med upp till fyra gigabit över fibre channel, men i detta test har vi endast testat två gigabit per sekund eftersom det är vad våra gamla Xserve Raid mäktar med. Promise Sanlink har dessutom dubbla fibre channel-anslutningar, och dubbla thunderbolt-anslutningar, vilket gör att du kan ansluta annan lagring, en skärm eller annat tillbehör i den andra thunderbolt-anslutningen. Om du ansluter din mac till en fibre channel-switch så använder du endast den ena fibre channel-anslutningen vilket lämnar plats över i den andra för att ansluta till ytterligare lagring om så önskas. Detta förklarar också varför inte Sanlink stödjer hastigheter över fyra gigabit per sekund då exempelvis två fibre channel-anslutningar på åtta gigabit per sekund vardera skulle bli för mycket för thunderbolt-anslutningen på tio gigabit per sekund. Sanlink tar inte ström via thunderbolt-anslutningen utan kräver en egen strömförsörjning som medföljer i kartongen. En thunderbolt-kabel medföljer inte, men däremot levererades vårt testexemplar med två SFP (Small form-factor pluggable transceivers) i kartongen vilket är trevligt då de gärna går loss på bortåt en tusenlapp stycket.

Promise Sanlink, här med Apples FC-kabel installerad.

Apples egna fibre channel-kablar, som för övrigt är kopplarkablar och inte optiska kablar, har en tendens att gå sönder så ska man ändå uppgradera sin lagring är det rekommenderat att köra på vanlig fiberoptik och SFP-moduler i båda ändarna.

Sanlink är en ganska smidig enhet. Som ni ser på bilden högst upp i artikeln kan den knappast anklagas för att ta plats på skrivbordet. För användaren så kan den lätt integreras i en befintlig arbetsmiljö och om man arbetar med en bärbar maskin behöver man alltså endast ansluta en thunderboltkabel till sin mac och sen är man igång - en perfekt lösning om man exempelvis varit ute på fältet och filmat och sen vill överföra det till snabbare lagring i väntan på redigering. Sanlink är för övrigt certifierad av Apple för OS X, Xsan och Final Cut Pro, vilket är bra med tanke på hur detta potentiellt kan bjuda på strul.

Vidare så installerar sig Sanlink utan några drivrutiner i OS X Lion (10.7) eller senare. Det fungerar även med Snow Leopard men då krävs att du kör OS X Server 10.6.8.

Summering

Är det så enkelt som det låter? Ja, faktiskt. Det känns närmast bisarrt att ansluta en Macbook Air till en Xserve Raid men det bara fungerar utan någon konfiguration eller några drivrutiner. Prislappen för en Sanlink ligger på drygt 6 100 kronor och uppåt, och priserna lär fortsätta sjunka i takt med att fler leverantörer släpper den här typen av lösningar. Men tills dess så är Sanlink från Promise en helgjuten lösning för dig som sitter med en befintlig fibre channel-installation och inte vill kasta ut allt bara för att man ska uppgradera sina servrar eller sina arbetsstationer.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.