Antecs högtalare passar små plånböcker

99mac har äntligen fått in ett testexemplar av Antecs bärbara högtalare SP1. Den påminner en hel del om Jambox på utsidan, men kostar betydligt mindre. Ljudet känns stundtals ganska platt och klent, men passar dem med begränsad budget.

Under pressvisningen i oktober pratade Antec om hur allt fler bär med sig en mobil, dator eller surfplatta i princip överallt och hur den här typen av enheter ofta har taskigt inbyggt ljud. Självklart tycker de att deras bärbara SP1 är lösningen på alla problem. Det är en liten högtalare som kopplas via bluetooth och därmed blir trådlös i uppåt tio meter. Den har också en inbyggd mikrofon.

Utvändigt är högtalaren mestadels täckt i någon sorts gummi med ett metallgaller över fram och baksidan. Vårt exemplar är svart och det lyser igenom röda detaljer. En liten nackdel med gummimaterialet är att det lätt drar åt sig damm och annat smått som syns väldigt bra på vår svarta modell. Som tur är går den lätt att göra rent. Antec har åtminstone inspirerats av Jawbones högtalare Jambox. Men prislappen har de lyckats sänka en hel del. 895 kronor får man punga ut med för SP1, medan en Jambox kostar omkring 2 000.

På ena sidan finns en 3,5 millimeters kontakt, en på- och av-knapp och en mikro-usb för laddning. På ovansidan finns tre kontroller, volymknappar och en för att svara på samtal. Inga konstigheter. Det går att prata i telefon eller använda tjänster som Skype, Viber eller Google Voice beroende på preferens.

Men insidan vet vi inte mycket om. Den tekniska specifikationen säger inte mycket mer än vikt, batteritid och mått. Vi har testat högtalaren med vår vanliga testlista i Spotify och de bästa inställningar som går. Basgångarna i Massive Attacks Angel räcker SP1:an inte till för, det låter lite för platt helt enkelt. Det är samma sak med Psapps Tiger, My Friend , det känns som att det saknas något i ljudbilden. Det låter aldrig riktigt kasst, men för öron som är vana vid kvalitetshörlurar eller större hemmastereo krävs det en omställning och att man sänker sina förväntningar.

Vi har också testat med köpt musik från Itunes och jämfört SP1 med Logitechs Ultimate Ears Mobile Boombox.

Ljudet är hela tiden lite klent på bassidan och stundtals blir det lite skränigt, men om man tar SP1 för vad den är – en billig, lätt och portabel högtalare – och inte tänkt spela musik på högsta volym är det inget som stör oss tillräckligt för att avråda från köp. Med en lagom ljudnivå levererar högtalaren godkänt ljud vid diskbänken, skrivbordet eller i duschen. Senare när vädret tillåter kommer den säkert duga på picknickfilten, på balkongen eller stranden.

Vi spelade en singel Apple gav bort under sin kampanj 12 Days of Christmas, Maroon 5s Moves Like Jagger med Christina Aguilera mixad av Soul Seekerz Club. Med volymen på max i både Ipad och SP1 börjar den hoppa på bordet. Kanske är 380 gram något för lite, men sänkte vi bara lite så slutade den och vi behövde inte oroa oss för att den skulle hoppa ner från bordet medan vi tittade bort.

Vi hade möjlighet att jämföra Antec lilla skapelse mot Logitechs Ultimate Ears Mobile Boombox. Den är kortare, men djupare så på det stora hela är den i ungefär samma storlek. Logitechs variant har ett rekommenderat pris på 990 kronor och låter snäppet bättre när vi lyssnar på samma Maroon 5-låt. Boomboxen hoppar heller inte runt på bordet. Går vi tillbaka till Spotify-listan finns det mera tryck i basen när vi lyssnar på Massive Attack och lite mer detaljer i Psapps låt. Men det tål att förtydligas, båda högtalarna är små och ljudet blir därefter. Ingen av dem kan konkurrera med kontorets Bowers & Wilkins Zeppelin till exempel (fast det är ju heller inte meningen). De båda högtalarna är så pass snarlika att plånboken och kanske preferens av märke får avgöra vilken man gillar bäst.

Summering

SP1 låter bättre än det inbyggda ljudet i vår Ipad eller Iphone, så långt har Antec lyckats med sin nya serie a.m.p. Har man lust att slanta upp mer stålar finns det bättre portabla högtalare, men har man en liten budget och inte är väldigt petig med ljudet kommer SP1:an inte vara någon besvikelse.

Fakta
Namn: Antec a.m.p SP1
Pris: 895 kr
Batteritid: 10 timmar
Vikt: 380 gram

Skriven av Ida Blix

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.