Bygg en Airplay-spelare med Raspberry Pi

Raspberry Pi är något av en favoritpryl här på redaktionen, vilket i sig är inget mindre än ett mirakel då den ju inte kommer från Apple. Man kan göra många intressanta saker med en Raspberry Pi, och en av dessa är att använda den som en Airplay-enhet.

Det ska sägas direkt att detta är ett litet hack som kräver att du kan hantera terminalen i OS X, att du har en Raspberry Pi-dator med 256 megabyte internminne och någon form av nätverksanslutning hemma. Vidare är den analoga ljudutgången i din Raspberry Pi inget underverk när det gäller ljudkvalitet. Många har köpt sig en Raspberry Pi just för att lösa små och stora problem eller bara ha att leka med - över en miljon exemplar har sålts så här långt vilket är galet bra.

Vi har valt att köra Airplay över ethernet men vill man så kan man via en usb-ansluten wifi-adapter och ytterligare lite meckande köra detta även i en trådlös nätverksmiljö. Dock fungerar Airplay från IOS 6 utmärkt även till enheter som endast är anslutna via trådbundet nätverk.

Hela detta hack bygger på en programvara vid namn Shairport. Utvecklaren bakom programvaran heter Albert Zeyer.

Installera din Raspberry Pi

Börja med att installera din Raspberry Pi om du inte redan gjort det. Vi har valt att använda Linuxdistributionen Rasbian som du kan ladda ned här.

Efter att du installerat Linux (ovan) på din Raspberry Pi är det dags att börja tanka ner och installera saker. Logga in på din Raspberry Pi via anslutet tangentbord och skärm, eller anslut via ssh till den.

Börja med att uppdatera listan över alla tillgängliga paket i din Raspberry Pi:

sudo apt-get update

Mata sedan in följande kommando:

sudo apt-get upgrade

Detta lär ta en stund att köra klart så ha tålamod.

Installera Shairport

Efter att du kört detta så ska du köra följande kommando för att styra om ljudet till ljudutgången istället för till hdmi-porten i din Raspberry Pi:

sudo amixer cset numid=3 1

Därefter är det dags att installera Shairport tillhörande paket och moduler som behövs i systemet:

sudo apt-get install git libao-dev libssl-dev libcrypt-openssl-rsa-perl libio-socket-inet6-perl libwww-perl avahi-utils libmodule-build-perl

Det är inte slut med detta, dock. Installera en modul kallad Per Net-SDP som krävs för att Airplay och IOS 6 ska fungera i din Raspberry Pi:

git clone https://github.com/njh/perl-net-sdp.git perl-net-sdp

Gå sedan in i katalogen för Perl Net-SDP:

cd perl-net-sdp

Skriv sedan följande kommandon, ett i taget och låt din Raspberry Pi utföra ett kommando klart innan du matar in nästa:

perl Build.PL

sudo ./Build

sudo ./Build test

sudo ./Build install

Backa sedan ut från katalogen med följande kommando:

cd ..

Nu är det dags att installera Shairport. Ange följande kommando:

git clone https://github.com/hendrikw82/shairport.git

Gå sedan in i katalogen där Shairport är nedladdat:

cd shairport

Kompilera därefter programmet:

make

När detta är klart så är du också klar med installationen. Starta Shairport med följande kommando där ordet efter -a är det namn som din Raspberry Pi får som Airplay-enhet:

./shairport.pl -a AirPi

I vårt fall fick vår Raspberry Pi namnet "AirPi".

Bra saker att tänka på

Ljudkvaliteten i den analoga ljudutgången är som vi tidigare nämnt inte av högsta kvalitet. Det brusar lite och ur ett akustiskt perspektiv är det kanske inget man skryter för polarna med.

Vidare så kan det mycket väl strula om du får för dig att höja och sänka volymen på musiken du spelar upp via din Raspberry Pi. Din skärm kommer då att fyllas med den här typen av glada upprop:

Audio StreampbjzJI3iKEUCZKqPeCbrjAALSA lib pcm.c:2217:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.front

När detta händer kan dina högtalare också fyllas med ett ofattbart oväsen. Stäng av och slå på musiken igen så ska det fungera igen.

Då och då kommer du att se följande meddelande på skärmen till din Raspberry Pi:

missing frame.

Detta innebär att din Raspberry Pi helt enkelt inte har kunnat spela upp ett fragment av musiken du skickar till den.

Som sagt - inte ett optimalt hack, men ser man till att datorn är billigare än en Airport Express och dessutom kan göra så oändligt mycket mer roligt så är det motivering nog för oss att köpa ännu fler Raspberry Pi.

Skriven av Joacim Melin

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.