Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Smart lagring med Promise J4

Den påminner vagt om en Mac Mini, men är i själva verket en Thunderbolt-ansluten lagringslösning till din Mac. Vi har testat nya Pegasus J4 från Promise.

Några ord om raid

Till skillnad från andra Thunderbolt-chassin med flera hårddiskar vi testat här på 99mac har Pegasus J4 ingen inbyggd funktion för raid (redundant array of independent disks). Istället är den kort och gott en enhet med fyra hårddiskar som alla dyker upp i skivverktyget i OS X där man sedan kan skapa en eller två olika raid-konfigurationer om så önskas.

Vad är då skillnaden mellan det som brukar kallas hårdvarubaserad raid och mjukvarubaserad raid? I grund och botten är alla former av raid på något sätt hanterad av en mjukvara, men i en del lagringsprodukter är denna inbyggd och i andra inte. Är funktionen inbyggd presenteras konfigurationen till datorn, exempelvis en raid 1-konfiguration, som en enda hårddisk. Datorn ser inte att den hårddisken egentligen består av två hårddiskar.

Om man istället använder en mjukvarubaserad raid är funktionen en del av datorns operativsystem, i vårt fall OS X. Detta innebär att en extern lagringsenhet rapporterar att den har exempelvis fyra hårddiskar till datorn som i sin tur styr hur dessa används.

Ser man till prestanda är skillnaden mellan hård- och mjukvarubaserad raid inte längre särskilt stor, så vad är då fördelarna med det ena eller det andra? Fördelen med en hårdvarubaserad raid kan exempelvis vara att en sådan lösning har en inbyggd minnesbuffert för att göra skrivning av data snabbare och olika former av mer eller mindre avancerad övervakning.

Samtidigt finns det också stora risker med hårdvarubaserad raid. Om styrkortet i en sådan lagringslösning går sönder går informationen på hårddiskarna sannolikt inte att läsa ut på ett enkelt sätt, och för att vara säker på att återfå åtkomst till informationen bör man ansluta hårddiskarna till ett exakt likadant styrkort med samma programvaruversion. Detta är ett problem som även ägare av NAS-enheter kan råka ut för.

Mjukvarubaserad raid är för det mesta ett bättre val av just den anledningen – det finns ingen integrerad styrkrets som kan gå sönder. Går din Mac sönder kan du enkelt ansluta hårddiskarna till en annan Mac och arbeta vidare. Tittar man på nackdelar med mjukvarubaserad raid i OS X är övervakningsbiten en akilleshäl – du får inga larm om en hårddisk i en speglad konfiguration håller på att gå sönder, men det finns tredjepartsprogram som kan hjälpa dig med det som exempelvis Raideye.

Raid 0 och raid 1

Det finns en rad olika nivåer av raid. Gemensamt för en raid-konfiguration är att det involverar minst två hårddiskar. Raid 0 är den första nivån, vilken i vardagstal kallas för striping. I denna nivå skrivs information på två hårddiskar som tillsammans bildar en logisk enhet. Om du exempelvis tar två hårddiskar på 500 gigabyte vardera och skapar en raid 0-konfiguration så blir den totala ytan på en terabyte. Fördelarna med raid 0 är att du får en snabbare lagringslösning, men samtidigt ökar också riskerna eftersom data skrivs slumpmässigt på en av de två hårddiskarna, och om en hårddisk går sönder är informationen borta.

Raid 1, eller spegling som det brukar kallas, är raka motsatsen. Här kan du ta två hårddiskar på 500 gigabyte vardera och i en raid 1-konfiguration blir den totala lagringsytan 500 gigabyte. Informationen skrivs på båda hårddiskarna i princip samtidigt och tanken är att om en av de två hårddiskarna går sönder finns informationen fortfarande kvar. Raid 1 är också raka motsatsen till raid 0 när det handlar om prestanda. Att spegla informationen på det sätt man gör med raid 1 är sällan det snabbaste sättet att göra det på, men det ger en extra nivå säkerhet som kan vara värd att överväga.

Det finns en rad andra raid-nivåer men dessa får anses vara de vanligaste som de flesta Mac-användare kommer i kontakt med. Vill man lära sig mer så finns det gott om information tillgänglig i ämnet från Wikipedia i det här fallet.

Raid är inte backup

Många använder en NAS eller direktansluten lagringslösning som en form av backup via exempelvis Time Machine. Och även om det är bättre än att inte ha någon backup alls är en lagringslösning med exempelvis två speglade hårddiskar, raid 1, inte en backup i sig.

Det kan låta som en motsägelse med tanke på att man gärna väljer en sådan lösning för att just skicka backuper till, men om det är något man alltid kan vara säker på är det att en hårddisk garanterat kommer att gå sönder.

Det man inte vet är när den går sönder, men det är alltid en tidsfråga innan det smäller. Ha därför alltid som vana att komplettera en NAS eller en direktansluten hårddisk till din Mac med en molnbaserad backup som har programvaror som fungerar bra med OS X.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.