Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Smart lagring med Promise J4

Den påminner vagt om en Mac Mini, men är i själva verket en Thunderbolt-ansluten lagringslösning till din Mac. Vi har testat nya Pegasus J4 från Promise.

På utsidan och insidan

På insidan av chassit kan man tänka sig att det är trångt, och det ser så ut till en början när man tar en titt på ovansidan där de fyra hårddiskarna sitter.

Efter att ha öppnat en lucka på undersidan där fläkten är placerad finner vi att det är gott om plats på insidan för både fläkt och elektronik. Den enda nackdelen med konstruktionen som vi kan se är att eftersom fläkten sitter på undersidan och hårddiskarna på ovansidan av chassits insida gäller det att fläkten inte viker ned sig.

Baksidan av chassit har tre anslutningar - två för Thunderbolt och en för strömmatning, som tas direkt från eluttaget utan någon transformator emellan. Framsidan har däremot lysdioder i överflöd - en per hårddisk, en per Thunderbolt-port och en för om Pegasus J4 är påslagen (blå färg) eller om den är i viloläge (röd färg). Om man sätter en ansluten Mac i viloläge kommer Pegasus J4 också att gå ned i viloläge och drar man ur Thunderbolt-kabeln till datorn slås enheten av.

Installation

Eftersom Pegasus J4 egentligen är fyra hårddiskar som ansluts via en Thunderbolt-kabel är möjligheterna många. Man kan exempelvis skapa en volym över samtliga fyra hårddiskar. Detta ger bättre prestanda men noll redundans, men det går även att skapa upp till två speglade volymer där varje volyms innehåll skrivs på två hårddiskar samtidigt. Vill man blanda så kan man givetvis ha en volym med två hårddiskar konfigurerad enligt raid 0 och en volym med två hårddiskar enligt raid 1. Det går också att köra en eller flera hårddiskar som just hårddiskar utan någon raid-konfiguration om så önskas.

Enligt specifikationerna på Promise hemsida kan upp till sex stycken Pegasus J4 kopplas efter varandra i en kedja. I en sådan konfiguration kan exempelvis två enheter kopplas ihop till en raid 10-enhet vilket är en kombination av raid 0 och raid 1.

Enligt Promise ska Pegasus J4 vara “plug and play”. Men det är inte hela sanningen – i manualen står inte ett ord om att någon drivrutin krävs, men ändå skickar Promise med en cd med just drivrutiner. Kopplar man in den till en Mac med Mountain Lion händer ingenting. Inga diskar dyker upp i skivverktyget eller på skrivbordet och inga lampor tänds på frontpanelen.

Om man däremot installerar drivrutinen och därefter startar om sin Mac händer det saker. Hårddiskarna varvar igång och dyker snällt upp i skivverktyget utan problem, men Promise borde vara tydligare med installationskravet av drivrutiner som också finns att ladda ned från företagets webbplats.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.