Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Smart lagring med Promise J4

Den påminner vagt om en Mac Mini, men är i själva verket en Thunderbolt-ansluten lagringslösning till din Mac. Vi har testat nya Pegasus J4 från Promise.

Prestanda och slutsats

Enligt Promise ska Pegasus J4 kunna leverera upp till 750 megabyte per sekund i överföringshastighet om man sätter i ssd-lagring. Med traditionella hårddiskar och en rotationshastighet på 7 200 rotationer per minut ska enheten klara av överföringshasgtigheter på upp till 480 megabyte per sekund. Det framgår inte av informationen på Promise hemsida om denna hastighet uppnås i något annat än raid 0 eller om en hårddisk körs i enskilt läge, men gissningsvis är det inte i ett speglat raid 1-läge.

Vi har valt att göra två tester med Pegasus J4, dels ett test där en volym tar upp samtliga fyra hårddiskar, så kallad striping eller raid 0, och dels en speglad volym på två diskar, raid 1.

I detta test jämför vi med resultaten i testet av WD My Book Velociraptor Duo som liksom Pegasus J4 ansluts till en Mac med Thunderbolt och kostar i princip lika mycket – en hundralapp skiljer de två åt där Pegasus J4 är den dyrare. WD My Book Velociraptor Duo har två hårddiskar som roterar med 10 000 rotationer per minut och dessutom har enheten ett eget inbyggt kontrollerkort för raid 0 och raid 1, varför jämförelsen inte är klockren. Men den kan vara intressant ändå med tanke på att WD My Book Velociraptor Duo kostar drygt 6 200 kronor och Pegasus J4 kostar drygt 6 300 kronor. Konfigurationen från Promise erbjuder således dubbla hårddiskytan, även om diskarna på pappret är aningen mindre imponerande än de i WD My Book Velociraptor Duo.

Testresultat, raid 0

Promise Pegasus J4

WD My Book Velociraptor Duo

Sekventiell läsning, MB/sek

174,142

184,495

Sekventiell skrivning, MB/sek

245,73

154,312

Slumpmässig läsning, MB/sek

18,367

55,621

Slumpmässig skrivning, MB/sek

54,333

103,549

Raid 0 är det läge som ger bäst prestanda i en lagringslösning där fler hårddiskar än en är inblandade. WD My Book Velociraptor Duo är snabbast i alla avseenden förutom vid sekventiella skrivningar.

Testresultat, raid 1

Promise Pegasus J4

WD My Book Velociraptor Duo

Sekventiell läsning, MB/sek

55,814

132,148

Sekventiell skrivning, MB/sek

78,087

103,676

Slumpmässig läsning, MB/sek

16,999

42,683

Slumpmässig skrivning, MB/sek

15,275

62,889

Raid 1 är av naturen en långsammare lösning vid framför allt skrivning av data. Snabbare diskar är en fördel i detta läge och det syns också tydligt då WD My Book Velociraptor Duo är förkrossande snabb i samtliga tester.

Hur vi testar lagringsprodukter

När vi testar lagringsprodukter som exempelvis hårddiskar använder vi Quickbench 4.0 som ingår i Speedtools där vi låter programmet köra det utökade testet.

Sekventiella operationer

I testet körs fyra tester – sekventiella läsningar och skrivningar, och slumpmässiga läsningar och skrivningar.

Som regel är både sekventiella skrivningar och läsningar snabbare än slumpmässiga. Detta på grund av att sekventiella skrivningar och läsningar sker utan att hårddisken behöver söka efter nästa block. En jämförelse kan vara att en sekventiell skrivning är som spåren på en lp-skiva, där alla data kommer efter varandra i en lång ström. Test av sekventiella skrivningar är intressant för de som ofta skriver och läser stora filer till eller från en hårddisk eller annan lagringslösning.

Slumpmässiga operationer

Slumpmässiga skrivningar är raka motsatsen. Här skrivs och läses data på helt slumpmässiga platser på hårddisken vilket tvingar mekanismen i hårddisken att hela tiden söka efter rätt plats för informationen, placera läshuvudet på den platsen och sedan läsa in informationen. Detta repeteras konstant under hela testet och är för att simulera läsning och skrivning av många små filer, vilket också är det vanligaste sättet vi använder våra hårddiskar till vardags. Detta testar både överföringshastighet, men också hur lång tid en hårddisk behöver på sig för att hitta ett visst filblock, så kallad söktid.

Hårddiskar med snabbare rotationshastighet har som regel kortare söktider och också snabbare överföringshastighet eftersom skivorna inne i en hårddisk roterar snabbare och därmed kan informationen läsas in snabbare. Nackdelen med snabbt roterande hårddiskar är att de ofta har en högre bullernivå och genererar mer värme.

Vårt verktyg testar allt detta och vi redovisar sedan de genomsnittliga värdena.

Visa mer

De snabbare hårddiskarna i WD My Book Velociraptor Duo gör helt klart skillnad, men andra faktorer som intern arkitektur och en välkonstruerad raidkontroller i WD My Book Velociraptor Duo kan mycket väl förklara skillnaderna i vårt test.

Pris per gigabyte

Promise Pegasus J4

3,15 kr

WD My Book Velociraptor Duo

3,10 kr

Priset per gigabyte är aningen lägre om du väljer WD My Book Velociraptor Duo, som levereras med två hårddiskar om en terabyte vardera. I jämförelsen ovan har vi räknat på de fyra hårddiskar som medföljer Pegasus J4 på 500 gigabyte vardera, men dessa kan bytas mot större hårddiskar om så önskas.

Slutsats

Slutsatsen av denna övning är egentligen ganska enkel: letar du efter en extern disk för allt från Time Machine-backuper till att bara lagra en massa bilder och hellre satsar på mycket diskyta, men inte nödvändigtvis prioriterar prestanda, är Pegasus J4 ett intressant val.

Arbetar du med exempelvis videoredigering vill du sannolikt göra det på snabbare lagring och då är WD My Book Velociraptor Duo ett givet val, även om du får mindre lagringsyta för pengarna.

Vi tyckte WD My Book Velociraptor Duo var en ypperlig lösning, och vi tycker samma sak om Pegasus J4, även om Promise kunde kostat på sig att faktiskt skicka med korrekt dokumentation.

Promise har ännu inte bestämt om de kommer att sälja Pegasus J4 utan hårddiskar på den europeiska marknaden och vilket priset på enheten i sådana fall kommer att bli.

Det är lätt att bli fäst vid Pegasus J4 – den är tyst och trots att den tar en del plats på skrivbordet smälter den ändå in. Gillar man blinkande små blåa lysdioder får man garanterat suget efter det tillgodosett då de blinkar ofta och gärna.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.