Test av skärmarna i Iphone, Ipad Mini och Ipad

Hur bra är egentligen skärmen i en Iphone eller Ipad? Vi har testat dem ordentligt och det visar sig att skärmarna i Apples bärbara produkter håller god kvalitet.

För att vara en så viktig och central del av läsplattor och smartphones är skärmen den kanske minst omdiskuterade och minst testade komponenten. I fallet #Ipad och #Iphone skulle jag gissa att det beror på att skärmarna faktiskt är rätt bra och det finns sällan någon direkt anledning till att fundera över ifall det vi ser är på skärmen på något sätt skulle avvika. Ljus och färger tenderar att fungera intuitivt till en viss nivå.

Det är först när det blir riktigt stora fel det slår fel och biologins enkelspårighet tar över som i fallen med exempelvis tv-apparater. Ifall du vill lära dig hur en tv-bild inte ska se ut, kliv då in närmaste elektroniklada där en vägg med femtio tv-apparater visar femtio olika exempel på hur tv-bilden just inte ska se ut. I detta kaos går försäljningen på biologins instinkt: överdriven ljusstyrka, överstyrda färger, blå vitbalans och fejkade kontrastintryck är det som säljer 55-tummare.

Samma färgstandard

Vad har då tv-bilden med skärmen hos Ipad och Iphone att göra? Jo, precis allt. För den standard som finns för elektronisk kommunikation och webben kallas sRGB och dess färgbeskrivning baseras på FN-organet ITU, International Telecommunication Union och standarden benämnd ”ITU-R BT.709” alternativt ”Rec.709”. Den senare är framför allt också känd som hdtv-standarden som i sin tur endast är några pillipluttar annorlunda från PAL-standarden för våra gamla tv-format.

Med andra ord: Bilden på din Iphone och Ipad ska vara identiskt med bilden på din tv eftersom de i grunden baseras på samma färgstandard. Eller förresten, låt mig vända på resonemanget så att det stämmer bättre med verkligheten. Bilden på din tv ska vara likadan som hos din Iphone eller Ipad. För Apples skärmar inklusive de på de lite bättre Macarna är som regel mycket närmare färgstandard än någon av de bildmässiga katastrofer till tv-apparater du plockar direkt ur kartongen eller ser framför dig i butiken.

Hur nära färgstandard är då Iphone och Ipad? Låt mig beskriva det med tre ord, ”nära”, ”tillräckligt” och ”kanske”. Det skiljer sig en del mellan olika Ipad och Iphone-versioner.

Vi har tagit fram mätstickorna och jämfört skärmarna hos:

  • Iphone 4 (alltså inte 4S)

  • Iphone 5

  • Ipad "3" med Retina

  • Ipad Mini

Mätutrustning är spektrafotometern X-rite i1 Pro tillsammans med trikromaten Klein K10A. Vi mäter på testbilder placerade i IOS bildbibliotek och har även kontrollerat mot Safari och Dropbox återgivning. Det skiljer sig inte vilket är positivt. Med OS X kan du använda verktygsprogrammet ”Färgmätare” och där konstatera att bilder återges olika beroende på vilket program du kör, vilken färgprofil du har aktiv, inbakad färgprofil i bilden och huruvida denna profil ignoreras eller inte av det program du använder.

Webbläsaren, Förhandsvisning och exempelvis Photoshop kan därför komma att återge en och samma bild på tre olika sätt och rendera olika RGB-värden. Med IOS finns inte den här kontrollen men heller inte samma förvirring. Det är dock inte otänkbart att andra program kommer att rendera bilderna med vad som i praktiken är andra RGB-värden.

Här finns det två gemensamma drag. Iphone 4 och Ipad Mini har väldigt snarlika skärmegenskaper. Dessa är inte färgkorrekta på så sätt att de inte kan återge den kompletta sRGB-färgrymden och saknar räckvidd hos mättade blåa och röda nyanser. Alla nyanser som bygger på blått eller rött samt kombinationen rött och blått, det vill säga magenta, lila, rosa et cetera kommer att återges blekare och ljusare än de borde. Dålig räckvidd hos rött innebär också att hudtoner ofta återges som för bleka.

Ipad med Retina och #Iphone 5 följer däremot sRGB-färgrymden. Där får du rätt färgåtergivning av färgnyanser.

  • #Iphone 4 och #Ipad Mini har en krympt färgrymd och kan inte återge starka nyanser hos rött och blått. Dessa nyanser kan också återges för ljusstarkt vilket ger ett intryck av bleka pastellfärger.

  • Iphone 5 och Ipad med Retina återger färgerna på rätt sätt.

Det är givetvis omöjligt att på en skärm återskapa skillnaderna i hur en andra och tredje skärm skickar ut ljus. Men det går i alla fall att ge en fingervisning av den upplevda skillnaden. Ipad Mini kan inte återge samma mättade färger som Ipad retina och som sRGB-standarden specificerar.

Vitbalansen drar mot blått

Ifråga om vitbalans finns det ett enda gemensamt drag för alla fyra skärmar. De är något för blå. I fråga om färgtemperatur ligger de mellan 6500 till 7300 Kelvin. Ju högre temperatur desto blåare blir neutrala färgnyanser. Målet för sRGB och så gott som all annan färgstandard för elektronisk bildåtergivning är dagsljusstandard D65, vilket motsvarar 6504 Kelvin. Ipad Mini är den bättre apparaten här och håller sig kring 6500 Kelvin för mellantoner och ligger riktigt nära målet D65.

Skillnaden mellan D65 och färgtemperaturen 6500 Kelvin är att begreppet färgtemperatur omfattar ett helt register av nyanser och beskriver i praktiken endast förhållandet mellan rött och blått och aldrig en exakt nyans. D65 är en exakt definition av vitt, en vitpunkt, och omfattar även nivån av grönt.

Samtliga skärmar blir något blåare ju mörkare nyans du har och denna skiftning är den detalj som har störst negativ inverkan på bildintrycket. Hellre samma fel genom hela gråskalan från svart till vitt än att det skiftar beroende på hur ljus eller mörk nyansen är.

Att skärmarnas vitbalans drar mot blått går att acceptera då skärmarna i övrigt är balanserade i fråga om rött och grönt. För mycket blått i vitbalansen är den avvikelse som är allra mest förlåtande för ögat. Det vore däremot betydligt värre ifall skärmarna till exempel inte höll rätt nivå av grönt. Snarare så att ögat ser en blå vitbalans som mer ”klarvit” till en viss gräns i alla fall. Går det för långt gör den blåa bilden att hudtoner får en mindre mysig klang av bårhus.

Med andra ord inte perfekt vitbalans, men alltså tillräckligt bra och Ipad Mini är i sin tur riktigt bra.

  • Ipad med Retina är den skärm som drar mest mot blått i vitbalansen med en färgtemperatur kring 7300 Kelvin.

  • Ipad Mini är mer korrekt och håller sig kring 6500 Kelvin och följer målet D65 väldigt väl. Övriga är däremellan. Alla fyra skärmar blir skiftar däremot mot en blåare vitbalans i mörka nyanser.

Rätt kontrastintryck

Tonkurvan, gamma, beskriver hur skärmen tonar från svart till vitt och reglerar det generella kontrastintrycket. Med sRGB ska den följa en 2.2-kurvatur utan att exempelvis nyanser återges för ljust eller för mörkt. Ipad Mini och Iphone 4 följer skolexemplet på en 2.2-gammakurva utan avvikelser så skärmen ger precis det kontrastintryck den väntas ge.

Ipad med Retina och Iphone 5 har en svag s-formad gamma. Mörka nyanser är något för mörka och ljusa nyanser något ljusare än de borde. Detta ger ett något ”förstärkt” kontrastintryck vilket å ena sidan inte är helt renlärigt men å andra sidan är ”felet” så pass milt att du måste ha hårda krav på färgkorrekthet för att det ska klassa som ett problem. Tv-apparater i butik gör samma sak fast sjuttioelva resor värre ifall vi nu ska jämföra med skräckexemplen. Graferna för gamma finns ovanför ihop med vitbalansen då de grundar sig på samma mätning.

Ljusstyrkan varierar där Iphone 5 kan brassa på rejält så det nästan skär i ögonen med över 500 candela. Ipad Mini är mildare med 350 candela vilket är typisk ljusstyrka för de flesta datorskärmor. De enda fördelen att kunna gå högt i ljusstyrka är för situationer med mycket ljus, utomhus mitt på dagen och liknande.

Minst lika viktigt om inte viktigare är att kunna gå lågt i ljusstyrka. Att klicka fram på en Iphone mitt i natten är ofta synonymt med att bli lätt bländad. Vill du till exempel läsa eller se på film utan lysa upp hela sovrummet måste du dra ned ljusstyrkan. Där är det en stor skillnad där Ipad Mini inte går lägre än 10 candela (cd/m2) vilket motsvarar tio stearinljus. Det låter inte som mycket men i en situation där du har mörkerseendet igång och kanske inte vill störa personen bredvid i sängen kan Ipad Mini ha en klar nackdel. Lite synd för det är Ipad Mini som gör sig bäst i sängen.

Kontrastförhållandet duger

Kontrastförhållandet hos skärmarna är kring 1000:1, där Iphone 5 mäter 1100:1 och Ipad Mini 800:1. Nu är dessa skillnader i kontrastförhållandet inte på något sätt kritiskt. Skulle du nivåjustera skärmarna till att skicka ut samma ljusstyrka skulle du vid direkt jämförelse se att Ipad Mini är lite gråare i svärtan jämfört med Iphone 5. Men sådana jämförelser kräver viss mörkläggning av rummet och med tanke på hur folk använder sina Ipads och Iphones i alla möjliga ljusförhållanden är skillnaden i kontrastförhållande inte avgörande. Men visst, ska du primärt titta på film i mörkret har Ipad med Retina ett övertag.

Betraktningsvinkeln - ett mindre problem

Nu är betraktningsvinkeln inte ett så stort problem med den här typen av utrustning. Vinkla skärmen rätt och få rätt bild. Det är inte som problemet med LCD-tv och hörnsoffor. Men vi mäter i alla fall i vinkel och vid 30 grader framåt eller bakåt händer framför allt två saker. Ljusstyrkan sjunker drastiskt, mer än halveras och detta sannolikt på grund av reflexfiltren. Vitbalansen skiftar också mot blått eller motsatsen till blått, det vill säga gult. Men som skrivet, det är ju bara att vinkla skärmen rätt och det här är sällan ett problem annat än när ni är flera som samlas framför skärmen.

Större färgrymd som Adobe RGB?

Hur är det då med Adobe RGB för avancerade och yrkesutövande fotografer och grafiker? Det råder en missuppfattning om färgrymder att ”större är bättre” och Adobe RGB är större än sRGB och omfattar fler nyanser. Därför är Adobe RGB ”bättre” och därför borde Apple ha en större färgrymd på sina skärmar, eller hur?

Svaret är nej. En färgrymd kan inte vara bättre eller sämre. Den kan vara rätt eller fel. Adobe RGB på Ipad vore funktionellt för er som arbetar med Ipad som ett verktyg för foto eller grafik där du arbetar mot just Adobe RGB. Men det är fortfarande fel färgrymd för allting annat.

Effekten av en färgrymd större än sRGB blir att allt som ska följa sRGB och Rec.709, det vill säga webben, film, video, tv och så vidare kommer att återges med övermättade och överdrivna färger. Alla nyanser förskjuts mot en grällare palett. En Ipad med Adobe RGB-kapacitet är inte en dålig sak i sig, men en sådan skärm skulle ge helt fel färger i alla andra sammanhang, alltså de sammanhang som Ipad och Iphone används till av den stora majoriteten användare.

Sammanfattning

När vi jämför skärmarna så här är det uppenbart att de är ganska lika i sin karaktär. Det skiljer sig en del mellan olika modeller vilket lätt kan påvisas genom att jämföra Iphone och Ipad sida vid sida. Men överlag ligger de rätt lika och är också tämligen pålitliga. Du får så att säga ingen överraskning när du lyfter upp någon annans Ipad och tittar på bilder och annat material du redan är bekant med. Du vet vilken bild du kommer att mötas av.

Skillnaderna mellan de fyra testade skärmarna är att Ipad Mini och Iphone 4 har en vitbalans och tonkurva vilka är korrekt men de återger rena färgnyanser på ett inkorrekt sätt. När du tar fantastiska bilder av din samling med pelargoner kommer blommorna återges blekare och ljusare än de ska för att ta ett exempel. Med Ipad Retina och Iphone 5 är det rätt färger, men vitbalansen är något blåare och du får en liten förstärkning av kontrastintrycket. Som helhet är dessa två modellers skärmar därför mer korrekta och hade dessa skärmar också givits Ipad Minis vitbalans och tonkurva hade det varit exceptionellt bra. Som det är nu är det tillräckligt bra men inte mer.

Vad som kanske kan efterfrågas är därför en möjlighet att få bilden helt korrekt och att verkligen kalibrera skärmarna så att du följer färgstandard. Det behovet är däremot lika begränsat som behovet av Adobe RGB och handlar främst om er som lägger en yrkesmässig kvalitetsaspekt på färgåtergivningen.

Apple skärmar är tillräckligt pålitliga i fråga om hur de återger bilden. Visst, #Macbook Air, särskilt 11-tummaren, är kanske inte så rolig, men du får med Apples produkter ändå en betydande nivå av konsekvens. För de allra flesta en fullt tillräcklig nivå av konsekvens i färgåtergivningen, oavsett ifall du perfektionistiskt plåtar pelargoner eller för dagbok över allt lunchkrubb du proppar i dig.