Textredigering på Ipad

Det blir allt populärare att skriva både kort och långt på sin Ipad vilket applikationsutvecklarna givetvis noterat. Vi har tittat närmare på fem olika textredigerare som gör dig ännu mer kreativ.

Om du trodde att #Pages från Apple var den enda applikation som du kan skriva och redigera text med på din Ipad trodde du fel. Det finns en uppsjö av valmöjligheter inom området på App Store och det är inte alltid enkelt att lista ut varför just en viss applikation är bättre än en annan.

Vi har rotat fram fem olika textredigerare som alla egentligen bara har en sak gemensamt: det går att skriva och redigera text på dem. Vi har i detta test skrivit, redigerat, importerat och exporterat text och försökt arbeta praktiskt i de olika applikationerna.

Under skalet på respektive applikation finns det nämligen intressanta funktioner som kan vara värda att titta närmare på innan du slår till.

Pages

Apples egna textredigerare är döpt efter sin företrädare på OS X. Programmet levereras med 16 mallar och med dessa som grund kan man enkelt skapa brev, vykort och andra trycksaker. Integrationen i #Icloud gör att du, åtminstone om allt fungerar som det ska, exempelvis kan arbeta på ett dokument på ditt Mac och sedan fortsätta arbeta på samma dokument på din Ipad. Tyvärr är det inte alltid tjänsten lever upp till de ambitioner som Apple har, men som funktion betraktat är den helt klart intressant och användbar när den fungerar.

Pages kan utöver Apples egna filformat också läsa in dokument från #Microsoft Word, med den lilla parentesen att funktioner som kommentarer i Word-dokument inte följer med vid import vilket kan vara en nackdel om man använder funktionen för att spåra ändringar i ett dokument.

Dokument kan exporteras till Pages-, Word- och #pdf-format, och dessa kan också skickas till en annan applikation i din Ipad, exempelvis #Dropbox.

Att spara dokument sker helt automatiskt och har du synkronisering via Icloud aktiverad kommer dokument i Pages-format som sparas ned i enhetens interna lagring också synkroniseras upp till Icloud automatiskt. Utöver det stöds också Webdav-standarden som används i OS X Server för att låta IOS-användare spara just dokument till en egen filserver i exempelvis en företagsmiljö. De som vill kan också synkronisera dokument till sin dator via Itunes, och Pages stödjer också utskrifter via Airprint-funktionen i IOS till kompatibla skrivare.

Pages är ett trevligt program. Mallarna som Apple skickat med är snygga och anpassade till svenska användare, men gränssnittet i övrigt känns lite som det hamnat på efterkälken och kanske faller det inte alla i smaken med ett delvis skeumorfiskt gränssnitt med ytor som ska föra tankarna till polerat trä och läder.

Prislappen är hyfsat balanserad – 75 kronor kostar programmet på App Store. Har du inte behov av att kunna öppna och exportera till Microsoft Word eller PDF kan du med gott samvete hoppa över Pages för IOS.

Namn:

Pages

Pris:

75 kr

Systemkrav:

IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Byword

Om Pages känns stort och mer än vad du egentligen behöver är #Byword raka motsatsen. Minimalt med funktioner och stöd för synkronisering av dokument via både Icloud och Dropbox, där du till skillnad från Pages inte behöver exportera ett dokument manuellt för att kunna ladda upp det till just Dropbox. Byword finns för Iphone, Ipad och OS X, men till skillnad från Pages är priset drygt hälften.

Byword har ett betydligt tydligare gränssnitt än exempelvis Pages. Fokus här ligger inte på fejkade träpaneler utan istället på texten du skriver. Detta intrycket förstärks också av att du kan växla läge i Byword och skriva med vit text på svart bakgrund istället för tvärtom som är standard i de flesta program av det här slaget. Det är givetvis en smaksak vilket man föredrar, men undertecknad använder gärna just det läget både i OS X och på Ipad.

Precis som i Ia Writer finns inga verktyg för att importera andra filformat. Däremot kan Byword utan problem exportera innehåll till pdf och html. Appen låter dessutom användaren skicka dokument via e-post om så önskas. Html-exporten är intressant då Byword stödjer ett text-till-html-språk vid namn #Markdown som skapades av John Gruber, som för många är mer känd som mannen bakom bloggen Daring Fireball. Markdown gör det möjligt att snabbt formatera text, skapa punktlistor, tabeller med mera på samma sätt som man kan göra med BB-kod som vi använder här på 99mac.

Markdown har blivit allt populärare inte bara i olika bloggverktyg utan också i textredigerare som exempelvis Byword och Ia Writer (som vi tittar på lite senare i denna artikel) och även om Byword fungerar bra för de som inte kan eller vill använda Markdown för att formatera text – de mest grundläggande formateringsverktygen som fet stil, länkar, punktlistor och rubriker finns inbyggda. Vill man skapa mer avancerad formatering kan det vara en bra ide att läsa på lite om Markdown.

Formateringen i Markdown följer också med vid exportering till andra format eller om du skickar din text via e-post.

Byword kostar 75 kronor på App Store, och även om man får mycket för 75 kronor kunde Byword gott varit lite mer generöst prissatt.

Namn:

Byword

Pris:

75 kr

Systemkrav:

IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Ia Writer

På många sätt var det #Ia Writer som startade trenden med minimalistiska textredigerare, först för OS X och sedan på IOS med Ipad och Iphone. Med ett enkelt, men genomtänkt gränssnitt och smarta val när det gäller typsnitt blev Ia Writer snabbt en favorit för undertecknad. Fokusläget, där man endast ser de tre senaste raderna i klartext, medan alla andra rader dimmas ned en aning kan vara oerhört skönt att arbeta i. Detta finns i versionerna för Ipad och OS X, men inte för Iphone. Ia Writer har en del smarta lösningar som Byword saknar, exempelvis att det ovanför tangentbord finns en konstant rad med verktyg som ofta används, exempelvis parenteser eller citationstecken. Två knappar låter dig enkelt hoppa framåt eller bakåt i texten ord för ord, vilket gör det enklare att hoppa runt i texten och fixa till saker som behöver ändras.

Ia Writer stödjer givetvis synkronisering av dokument till både Icloud och Dropbox, och i dess lilla inbyggda filhanterare visas respektive tjänst tillsammans med den lokala lagringen i Ipad som mappar vilket är smart om man vill använda båda tjänsterna samtidigt.

En nackdel med Ia Writer är att även om den precis som Byword stödjer Markdown finns det inga formateringsverktyg för exempelvis fet eller kursiverad text, rubriker eller listor. Detta kanske kan anses vara minimalismens baksida, allt ta bort allt som absolut inte behövs. All formatering måste kodas in för hand och är man endast ute efter en enkel texteditor för att anteckna på är detta kanske ingen stor sak, men vill man skapa textdokument med lite snyggare formatering kan detta vara ett hinder på vägen. Exporteringsfunktionerna är också ytterst begränsade jämfört med Byword – Ia Writer låter dig skicka en text via e-post, skriva ut den via Airprint eller öppna texten i ett annat program. Då IOS inte stödjer utskrift till pdf går det heller inte att exportera till det formatet den vägen. Detta är också några av anledningarna till att undertecknad lämnade Ia Writer efter ett år för att istället gå till Byword, och även om Ia Writer fortfarande har egenskaper som Byword saknar är de inte tillräckligt starkt vägande för att undertecknad ska byta tillbaka.

Ia Writer kostar just nu sju kronor på App Store. Prisvärt är bara förnamnet.

Namn:

Ia Writer

Pris:

7 kr

Systemkrav:

IOS 5 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Writeroom

#Writeroom skapades som ett alternativ till Microsoft Word och har efter det också fått versioner för Ipad och Iphone.

Till skillnad från de övriga tre textredigerare vi gått igenom så här långt i testet stödjer Writeroom inte Icloud-synkronisering utan endast Dropbox. Writeroom nyttjar inte Markdown utan är helt enkelt bara vanlig text, vilket kan kännas skönt. Däremot saknar den i versionen för Ipad några större formateringsfunktioner. Med det menar vi att det inte finns några, det är kort och gott ren text. Däremot finns det gott om andra smarta inslag i Writeroom, som exempelvis att kunna skydda applikationen och de texter man skapar i den med ett lösenord. Precis som i Byword kan man byta färg på bakgrund och text, men det görs helt manuellt med färgskalor och inte i ett fast läge som i Byword.

Writeroom är minimalistisk på många sätt, men samtidigt har appen små funktioner och egenskaper som inte nödvändigtvis tillför mycket om man enbart ska skriva vanlig text. En sådan sak är en ordräknare som visas när man markerat ett eller flera ord – en trevlig funktion men långt ifrån nödvändig, i synnerhet när det saknas en ord- eller teckenräknare för hela dokumentet. Vidare går det inte att skriva ut dokument och det går heller inte att exportera dokument till andra format, vilket är ett litet minus.

Prislappen för Writeroom är 38 kronor, och det är inte helt enkelt att motivera de pengarna med tanke på vad man får. Det är en trevlig textredigerare, men man måste verkligen vilja använda den för att den ska kännas rätt.

Namn:

Writeroom

Pris:

38 kr

Systemkrav:

IOS 4.3 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Drafts

Som namnet antyder är detta en textredigerare som är till för snabba anteckningar. #Drafts bygger precis som Byword och Ia Writer på Markdown, men går utmärkt att använda för att skriva "vanlig" text i.

Några knappar för formattering av text finns dock inte utan precis som i Ia Writer måste man kunna Markdown för att exempelvis skapa rubriker, fet eller kursiv text. Där Drafts däremot verkligen står ut på ett positivt sätt är antalet funktioner för att dela ut eller exportera det man skrivit. Drafts kan nämligen användas för både att göra snabba anteckningar och sedan dela dessa via Facebook, Twitter, Imessage, e-post eller App.net. Det går även att koppla texter skrivna i Drafts till kalenderdatum, vilket är en smart funktion.

Vill man exportera ut texter kan man göra det till Dropbox, #Evernote, eller Byword. Den sistnämnda funktionen ledde dock till att Byword kraschade när vi testade det. Automatisk synkronisering sker varken via Icloud (som över huvudtaget inte stöds) eller Dropbox utan via en tjänst vid namn Simperium som är gratis att använda.

Funktioner för att både förhandsgranska, skriva ut eller dela med sig av texter i Markdown-format finns också. Men där Drafts lyser med många smarta funktioner känns det också lite rörigt i alla menyvalen. Exempelvis finns inställningar för appen bland alla andra knappar för att dela eller exportera information, och när man väl hittar inställningarna finns en rad val att göra om man exempelvis ska dela med sig av en text via e-post eller export till Dropbox och hur den texten ska se ut och sparas ned. Det kan vara användbart för avancerade användare som är ute efter att kunna skapa mer avancerade arbetsflöden, men är man ute efter en textredigerare som bara går att skriva i utan större omsvep kan Drafts vara lite mer muskler än vad som är nödvändigt.

Namn:

Drafts

Pris:

22 kr

Systemkrav:

IOS 5.1 eller senare. Fungerar från Iphone 3GS fram till Iphone 5, Ipod Touch från tredje generationen och Ipad.

Av dessa fem textredigerare som vi gått igenom har alla sina fördelar och nackdelar. Vissa satsar mycket på molnintegration, andra på små och stora smarta funktioner. För att vi ska bli imponerade krävs inte bara att en textredigerare fungerar som just det, utan också att den går att integrera i vardagen med stöd för molntjänster och/eller ett enkelt handhavande om man vill exportera till andra filformat. Stöd för Markdown är det flera applikationer som har, och även om det är långt ifrån avgörande för om vi gillar en textredigerare eller inte ska man kunna arbeta med den oavsett om man är intresserad av Markdown eller inte.

Pages är på många sätt flaggskeppet när det gäller textredigering, i synnerhet i avsaknad av Microsoft Word för IOS som det ryktats om ett tag nu. Pages för IOS är en koloss med ett snyggt gränssnitt och många smarta funktioner, men det vore trevligt om det gick enklare att integrera Dropbox eller andra applikationer och funktioner i Pages.

Byword kombinerar ett minimalistiskt gränssnitt med en hel del smarta funktioner och integration med både Icloud och Dropbox. Byword bygger på Markdown men har ändå formatteringsfunktioner som gör det användbart för de som inte vill eller kan använda Markdown. Samma prislapp som Pages gör att applikationen känns lite väl dyr, men den är ändå köpvärd just på grund av att man får jobbet gjort enkelt och smidigt.

Precis som Byword bygger Ia Writer på Markdown, men teamet bakom appen har tagit minimalismen ett steg längre och här gäller det att kunna eller vilja lära sig Markdown för att kunna använda applikationen fullt ut. Ia Writer är elegant, har flera riktigt smarta funktioner och för vissa är detta den perfekta applikationen att skriva i, men för den breda massan är den kanske lite för sparsmakad. En prislapp på ynka sju kronor just nu gör den på andra sidan inte dyr att testa för den nyfikne.

Writeroom är en annan populär textredigerare här på redaktionen. Applikationen saknar integration med Icloud och bygger till skillnad från Byword och Ia Writer inte på Markdown utan vanlig gammal hederlig text. Med detta sagt saknas också alla former av formatteringsfunktioner för att exempelvis skapa fet eller understruken text. Även om Writeroom är trevlig är 38 kronor för mycket för Writeroom.

Drafts är som namnet antyder egentligen ett anteckningsblock på steroider. Det finns möjlighet att exportera texter till Evernote och Byword. Det sista är lite intressant med tanke på att Drafts nyttjar Markdown precis som Byword. Drafts har ett bitvis rörigt gränssnitt och stödjer en lång rad andra tjänster och stödet för dessa kan konfigureras på ganska låg nivå. Däremot saknas stöd för Icloud och Dropbox och istället vill företaget bakom programmet att vi ska använda en helt annan molntjänst för synkronisering av material skrivet i Drafts. Tack men nej tack, säger vi.

Den applikation som lyser allra mest av de fem är i vårt tycke Byword som blandar smarta funktioner med väl avvägd minimalism med ett trevligt gränssnitt. Det är applikationen som är enklast och trevligast att använda till vardags och som låter dig skapa text utan att behöva fundera på vad som händer i bakgrunden.