Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar

Dockningsstation för Thunderbolt-användare

Matrox var under flera år ett stort namn inom grafikkort. Idag är företaget aktivt inom flera andra områden, där ett är tillbehör för Mac-datorer. Företagets nya dockningsstation, DS1, är på ytan ett intressant tillbehör för de med bärbara Mac-datorer som har Thunderbolt-anslutning.

För de som har en bärbar #Mac med endast en #Thunderbolt-anslutning finns det flera utmaningar, i synnerhet om man har flera tillbehör och samtidigt flyttar på datorn emellanåt.

Vill man göra det enkelt för sig köper man Apples Thunderbolt-anslutna skärm, men för drygt 8 000 kronor är det visserligen en fin skärm men samtidigt en väldigt dyr dockningsstation. Vill man använda andra skärmar än Apples egna är dvi en vanligt förekommande anslutningsform, vilket innebär en adapter mellan mini displayport (som ansluts till Thunderbolt-porten) och dvi. Det fungerar, men är långt ifrån optimalt. Det trevligaste vore, givetvis, om Apple släppte en form av dockningsstation som man med en enda Thunderbolt-kabel kopplar ihop med en bärbar Mac och sedan finns anslutningar för nätverk, högtalare, skärm och usb-anslutna tillbehör redo att använda.

Apple har inte gjort det än, det har däremot Matrox med sin nya dockningsstation DS1. Och vid en första anblick är detta inte alls en oäven produkt – den ansluts med Thunderbolt till din Mac och därefter kan du på baksidan ansluta en skärm via dvi, nätverk via gigabit ethernet, två usb 2.0-enheter, hörlurar eller högtalare och en mikrofon. På framsidan finns också en usb 3.0-port.

Tycker du att det saknas något i den uppräkningen har du helt rätt – det finns nämligen ingen ytterligare Thunderbolt-anslutning. DS1 finns i två utföranden, en med dvi och en med hdmi-port, men ingen av dessa två har fler än en Thunderbolt-port. Matrox föreslår att man kan koppla in DS1 antingen direkt till sin Mac eller seriekoppla via en andra Thunderbolt-port i exempelvis en extern Thunderbolt-ansluten hårddisk.

För oss är det inte helt genomtänkt – poängen med en dockningsstation är att man ansluter allt till en enda punkt och till den punkten ansluter man sin dator. En annan sak som är närmast obegriplig är varför usb 3.0-porten sitter på framsidan. Det är inte direkt knökfullt med portar på baksidan. En tanke kan givetvis vara att man snabbt ska kunna ansluta en extern disk till Matrox DS1, men det kunde också suttit ytterligare USB 3.0-portar på baksidan. En enda port känns som en för lite.

Synd på så rara ärtor

Det finns ljuspunkter med DS1. Den stödjer exempelvis wake-on-lan, en funktion för att kunna väcka datorer i viloläge över nätverket. En funktion som för övrigt strulat en hel del med Apples Thunderbolt-anslutna skärmar. Planerar du att köpa in en bunt DS1 till skola, företag eller annan större miljö? Testa först då noggrant att detta faktiskt fungerar. Hdmi-versionen av DS1 stödjer dessutom Hdcp vilket gör att det enkelt går att spela exempelvis upp Blu-ray-skivor vars innehåll kopieringsskyddas av just Hdcp.

För de som ändå känner ett behov av en dockningsstation och inte har behov av ytterligare Thunderbolt-portar kan detta vara ett intressant alternativ. Det skadar å andra sidan inte att se till vad framtiden kan tänkas innehålla för nya tillbehör till din Mac. Det säljs exempelvis gott om externa hårddiskar med endast en Thunderbolt-port redan idag och en sådan går då inte att använda med DS1, på grund av portbegränsningen.

Ska man summera DS1 är det en upplevelse som kan summeras med ett "jaha?". Tanken i sig är inte alls dum och Matrox är något bra på spåren, men det hela faller i våra ögon på att man inte kan ansluta fler Thunderbolt-enheter till DS1. Prislappen på drygt 2 400 kronor kunde varit en aning lägre.

Kommentarer
37 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.