Forummedlemmar låser upp 4G/LTE för Iphone 5 i Sverige

Snabbare mobilt bredband står på menyn när 99mac:s händiga medlemmar upptäcker en metod för att komma åt Telenors testnät i centrala Stockholm.

Flera av 99mac:s medlemmar surfar redan via #4G/LTE i Sverige – detta med Iphone 5, som normalt inte kan användas med det svenska höghastighetsnätet. Upplåsning med #jailbreak samt ett par mindre modifikationer gör det möjligt att komma åt Telenors testnät i centrala Stockholm via 1 800 MHz-bandet.

Vanligtvis finns en spärr i IOS som döljer inställningarna tills dess att allt är klart för en officiell lansering av 4G/LTE på svensk mark. Genom att kopiera och modifiera inställningarna för det danska Telenornätet, där Iphone 5-ägare nyligen släpptes in, hittades en lösning som även fungerar i Sverige.

Skärmdumpar från forumtråden som visar dels att inställningen för att aktivera #4G/LTE dykt upp efter modifiering via jailbreak och dels vilken hastighet uppkopplingen kommer upp till i centrala Stockholm.

Enligt rapporter i forumet fungerar höghastighetsnätet endast på vissa centrala platser i Stockholm, men överföringshastigheterna är markant högre än normalt. Medlemmen MagnusM rapporterar exempelvis om upp- och nedladdningshastigheter på cirka 22 respektive 99 megabit per sekund.

Mer information finns i 99mac:s forum. Det är dock värt att notera att alla modifikationer sker på egen risk och att Apple varnar för att använda jailbreak på grund av säkerhets- och stabilitetsproblem som kan uppstå när operativsystemet öppnas på vid gavel.