Appar för att skapa musik med Iphone

Det finns gott om små program för IOS för att komponera mer eller mindre avancerad musik. Vi har tittat på tre stycken som är värda en närmare titt, Figure, Garageband och Mini-Composer.

Steve Jobs brukade säga att alla på Apple älskade musik. Med tanke på hur pass bra Ipod sålde under sina glansdagar är personalen på Apple inte ensamma om det.

Men att lyssna på musik är en sak, att göra musik är något helt annat. För många är det förknippat med att sträcka sig efter en gitarr, sätta sig vid datorn eller bara sjunga en stund för sig själv. Andra kanske inte kan spela gitarr eller vill sätta sig in i krångliga applikationer i datorn för att bara få spela lite.

En del av revolutionen med Iphone har alltid varit möjligheten att vara uppkopplad, uppdaterad och att aktivt kunna delta i en diskussion oavsett om den sker via e-post, telefon eller sociala medier. Att då kunna gå från att vara öppen för omvärldens intryck till att sluta sig och på stället börja skapa musik både kittlar och inspirerar.

Vad behöver du då, förutom en applikation, en Iphone och ett par hörlurar? Inget mer än din egen inspiration och några minuter till övers.

Figure

Först ut i denna genomgång är #Figure, utvecklat av de svenska pionjärerna inom mjukvarubaserade syntar: #Propellerhead.

Företaget slog igenom på bred front med #Rebirth som återskapade ett antal klassiska syntar som Rolands TB-303 på datorskärmen. Under åren har Propellerhead fortsatt utveckla olika applikationer för att skapa enkla eller mer komplicerade musikstycken.

Figure bygger på tre delar - trummor, bas och stämma. Med ljud från Reasons synt Thor och trummaskinen Kong skapar man musik genom att trycka eller rita med fingret på skärmen för att hitta rätt tonart och kombinationer. Du kan ställa in att ett visst ljud ska repeteras i exempelvis var fjärdedels takt och vill du skapa ett grundläggande beat behöver du inte göra annat än att ställa in takten för exempelvis baskaggen och sedan hålla ner fingret på skärmen medan du spelar in.

Applikationen är minimalistiskt utformad, men samtidigt innehåller den precis de funktioner som behövs för att kunna skapa sköna loopar med stor variation i upp till åtta takter.

  • Trummor till vänster, stämmor till höger. Enklare kan det inte bli.

  • Transponera till ett annat tonläge, ändra takt och mycket mer.

  • Lägg på effekter och dela med dig av mästerverket till omvärlden.

Figure är snällt mot oss som gärna leker musik snarare än kallar oss för musiker. Applikationen ser hela tiden till att man håller sig i en rätt tonart och inte spelar falskt. Samtidigt kan man enkelt transponera en hel låt uppåt eller nedåt så man hittar rätt eller kanske bara vill testa sitt mästerverk i en helt annan tonart. Dock går det inte att transponera exempelvis enbart basgången till en annan tonart vilket hade varit riktigt användbart. Däremot kan man applicera filter på exempelvis enbart trummor eller stämman genom att dra fingret på en matris på skärmen.

Många program av den här typen har en akilleshäl i form av att det är svårt att faktiskt ta ut det man skapat ur exempelvis sin #Iphone. Figure har inbyggda funktioner för att spara ned sitt alster till #Soundcloud, #Itunes eller #Audiocopy. Vi saknar dock en enkel funktion i att kunna dela med sig av sitt alster via e-post eller att kunna spara det i exempelvis Dropbox. Appen stödjer dessutom inte säkerhetskopiering av sina alster till Icloud i dagsläget.

Vill man dessutom göra det ännu lite mer intressant kan man koppla appen till andra applikationer som stödjer musikskapande genom Audiobus. Med denna funktion kan man applicera filter eller baka in sitt alster komponerat i Figure i en annan applikation.

Appen är otroligt roligt att använda och dessutom beroendeframkallande. Vi har ofta funnit oss själva med att sitta och finslipa en loop på bussen eller tåget på Iphone 5 eller Ipad. Man kommer snabbt igång och det är lätt att återvända till en gammal loop för att ändra något eller bara göra om en del av den.

Namn
Figure
Version
1.4
Pris
Sju kronor
Krav
IOS 5.0 eller senare. Kompatibelt med Iphone 3GS eller senare, Ipod Touch och Ipad. Optimerat för Iphone 5.
Språk
Engelska

Garageband

Apples variant är inte särskilt svårt att sätta sig in i, men det innehåller betydligt fler funktioner än exempelvis Figure. Du kan här spela in sång, externa instrument och sampla ljud med mikrofonen i exempelvis din Iphone. Apple har tillsammans med Fender tagit fram en gitarr, Squier by Fender som du kan ansluta direkt till din Ipad eller Iphone för strax under 1 800 kronor. Andra tillbehör inkluderar exempelvis ett klaviatur vid namn Line 6 Mobile Keys, eller ett vid namn Irig Keys för direktanslutning till en IOS-enhet.

Det finns också massor av mjukvaruinstrument att spela direkt på skärmen och Apple har gjort det enkelt för de som inte kan läsa noter eller kan hitta ackord genom att låta användaren enkelt få fram färdiga ackord från exempelvis ett piano eller en elbas.

Bild: Apple

Garageband känner sig mer hemma i en större #Ipad eller på din datorskärm, mest eftersom möjligheterna till redigering av en låt är så otroligt mycket större jämfört med exempelvis Figure. Skärmen på en #Iphone är aningen för liten för att det ska vara helt smärtfritt att justera längre och mer komplexa låtar, även om det finns ett fokusläge där man just kan ta fram en bit av en låt i detalj. Vill du dra ner ett anslag på ett piano en oktav? Bara att göra. Men att jobba loss på en nästan klar låt på ett antal minuter med tre-fyra instrument kan bli övermäktigt till och med på en Iphone 5.

  • Filmstråkar. Garageband fixar snygga ackord åt dig.

  • Det du just spelat in. Flera kanaler ryms i samma vy.

  • Du kan bland annat flytta, kopiera, radera och ändra det inspelade spåret.

  • Finjustera låten du spelar in. Det kan bli en smula pilligt på en Iphone.

  • Valmöjligheter för varje kanal och instrument.

Vill man kunna spela upp en låt som är gjord i Garageband på en Ipad eller på en Mac med de inbyggda mjukvaruljuden så går det ju att göra just det med en Iphone, men det kan vara svårt att komma bortom lekstadiet där man kanske knappar in en enklare demo med sexton takter basgång eller en pianoslinga. Exportfunktionerna i appen låter dig dela ut en låt via Facebook, Youtube eller Soundcloud. Det går även att synkronisera låtar till andra enheter via Icloud och du kan också skapa ringsignaler och notisljud för #IOS-enheter. Det sistnämnda är i sig värt de 38 kronor applikationen kostar när man tröttnat på att höra Barimba-signalen i åtskilliga Iphone.

Varför det inte går att synkronisera låtar från Garageband på IOS till samma applikation på din Mac via #Icloud är oklart.

Ljuden i appen är värda beröm. De håller en hög kvalitet vilket märks då det tog sin lilla tid att ladda ned och installera den i vår Iphone 5. Utöver alla ljud ingår också 250 loopar man kan klistra ihop små låtar med. Det är roligt men ställer också krav på att man går in och "masserar" looparnas karaktär så att de inte låter som just loopar.

Givetvis finns det massor med funktioner som vi inte tar upp här, men klart är det åtminstone för oss att det räcker med att skrapa på ytan för att inse att man snabbt kommer igång med Garageband på IOS och man kan fortsätta skrapa länge, länge innan man växer ur applikationen.

Namn
Garageband
Version
1.3
Pris
38 kronor
Krav
IOS 5.1 eller senare. Kompatibelt med Iphone 3GS eller senare, Ipod Touch och Ipad. Optimerat för Iphone 5.
Språk
Engelska

Mini-Composer

Hört talas om #Karl Bartos? Han var medlem i den tyska gruppen #Kraftwerk mellan 1975 och 1990. Efter sin tid i den mytomspunna elektronikorkestern har han släppt plattor, arrangerat konstutställningar och producerat andra artister. Han har också släppt en egen IOS-applikation som lanserades i mars 2011 för att stödja offren i den stora tsunamikatastrofen i Japan. Applikationen fick namnet Mini-Composer och den utvecklades tillsammans med den japanske konstnären Masayuki Akamatsu.

Att Karl Bartos gjort en och annan låt som påminner om hur det lät under hans dagar i Kraftwerk är inte underligt, och appen låter dig i sann Kraftwerk-anda klinka fram enkla loopar till ett par förinställda trumloopar. Enkelt, minimalistiskt och charmigt.

Mini-Composer har helt klart sina begränsningar. Det finns inte särskilt många ljud att välja mellan, och antalet olika trumloopar du kan sätta en melodi till är fyra. Det går inte att spara melodin du skapat eller på annat sätt dela ut den vilket är en klar nackdel. Är man flera som kör appen kan man komponera musik tillsammans genom att länka ihop applikationerna över ett trådlöst nätverk.

  • Grå fyrkanter är toner. Den vertikala gråa raden visar var i loopen uppspelningen befinner sig.

  • En av fyra trumloopar du kan sätta en melodi till.

  • Mini-Composer är gratis och uppmanar alla att skänka till röda korset.

Gränssnittet och designen som helhet för tankarna till Kraftwerk och det gör också ljuden, vilket gör applikationen till en ganska charmig sådan för de som gillar det Kraftwerk gjorde på 70- och 80-talet.

Trist och enformigt kanske, men samtidigt kan man komma på sig själv med att ha suttit en halvtimme och finslipat en enda 4/4-loop.

Enkelt, charmigt och gratis.

Namn
Mini-Composer
Version
1.1.1
Pris
Gratis
Krav
IOS 3.0 eller senare. Kompatibelt med Iphone och Ipod Touch.
Språk
Engelska

Summering

Det är tre väldigt olika applikationer vi tittat på i denna genomgång, och det var också tanken från början.

Vilken applikation du väljer är inte på något sätt självklart utan du skall som alltid utgå från vad du faktiskt vill göra. Om du är ute efter att slå ihjäl några minuter i kollektivtrafiken är Figure eller Mini-Composer ett bättre val för dig. Garageband är ett lysande alternativ för dig som varvar lite planlöst klinkande med seriösa musikprojekt.

Det finns inget som säger att man inte går från exempelvis Figure till Garageband, eller från Mini-Composer till Figure. Fördelen med att leka musik på sin Iphone eller Ipad är att applikationerna allt som oftast är billiga eller gratis.

Det finns en hel uppsjö av applikationer på App Store att välja mellan, men få inte panik över det. Kom bara ihåg att all musik till en början var just en idé i någons huvud. Det finns inget som säger att det huvudet inte är ditt.