Woz oroar sig för Apple

Steve Wozniak oroar sig för att Apple håller på att förlora sin coolhetsfaktor och funderar på om inte företaget måste öppna upp sitt ekosystem för andra.

Det är många som tycker och tänker kring Apples framtid efter Steve Jobs bortgång. #Steve "Woz" Wozniak som var med och grundade Apple 1976 uttryckte sina åsikter i en intervju med Bloomberg i veckan. Han säger att Apple har fortsatt att vara företaget som sätter kursen inom konsumentelektronik, trots allt starkare konkurrens inom mobiler och surfplattor, men att något måste hända om företaget inte ska tappa sitt försprång.

“Vi brukade ha de här annonserna, “I’m a Mac and I’m a PC” och Mac var alltid den coola killen. Men nu är det smärtsamt att se att vi håller på och förlora det.”

Företag som Amazon och Google har “alla bra idéer, men ibland behövs en kritisk massa av lojala användare som direkt kommer att gå ut och köpa och följa en viss riktning” , säger Wozniak i intervjun som gjordes på Bloombergs kontor i Berlin. “Apple är riktigt bra på att sätta en standard med en ny enhet och har en gloria i den aspekten.”

Efter Steve Jobs bortgång har Apple lanserat uppgraderingar och varianter av enheter som Ipad och Iphone. Samtidigt har konkurrensen ökat från företag som Samsung. Sedan en toppnotering i september förra året har aktiekursen fallit med 34 procent, skriver Bloomberg. Apples vd Tim Cook kämpar med förväntningarna på revolutionerande nya maskiner som kan stötta upp lönsamheten.

Woz undrar om inte Apple borde öppna upp sitt ekosystem och exempelvis tillåta användare av Windows eller Googles Android att använda Itunes programvara för att hantera media. Utan funktioner som utklassar konkurrerande enheter måste Apple förlita sig mer på lockelsen av att vara ett premiummärke.

Det går många rykten nu om en klocka av någon sort från Apple. Det vore en produkt som skulle kunna rädda Apple, enligt Woz. Han har själv använt en Ipod Nano som klocka de senaste åren och skulle välkomna en ny klocka från Apple, särskilt om den kommer med en förbättrad version av Siri.

"Apple kan låta ingenjörer jobba intensivt mot rätt produkt och behöver inte stressa fram något i förtid.

Själv lämnade han företaget redan 1985, enligt sin webbplats. Han är för närvarande vetenskaplig ledare vid Fusion-io, som arbetar med datalagring.