Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Fixa i vardagsrummet

Bygg en egen mediaserver med Apple TV och Itunes

Hur svårt är det att bygga en egen mediaserver som fungerar med OS X, IOS och Apple TV? 99mac visar vägen till en mediaserver som är lätt att underhålla och som fungerar i vardagen.

Inledning

Att ha en mediaserver hemma är numera inte helt ovanligt. Men hur man bygger en kan skilja sig en hel del åt beroende på vad syftet är. Om du inte redan har en kanske du undrar varför detta är intressant över huvudtaget? Svaret är enkelt. I en värld där många av oss köper musik på cd och filmer på dvd och Blu-ray regelbundet slutar det med att materialet vi köpt läggs på hög. Små tunna fodral i plast och papper med runda plastskivor tar i undertecknads fall upp åtskilliga flyttkartonger.

Allt som oftast tenderar filmer och musikskivor att stå eller ligga i bokhyllor år ut och år in. Många av filmerna eller skivorna rör man sällan eller aldrig och till slut har man två val – packa ned allt i kartonger och ställa i ett förråd, eller importera alla mediafiler till ett mediacenter och därefter packa ned allt i kartonger och ställa i förråd.

Det finns två vägar att gå när man bygger sin mediaserver. Det ena är att lagra sina mediafiler på en utdelad nätverksenhet, exempelvis på en NAS-enhet eller på en Mac via den inbyggda fildelningen, och sedan använda en mediaspelare som monterar den utdelade nätverksenheten över nätverket och läser filerna. Detta fungerar givetvis bra, men det förutsätter att man har ett intresse och kunskaper i hur man hanterar utdelade nätverksenheter och har koll på olika mediaformat.

I den här guiden tittar vi istället på Apples lösning som centreras runt Itunes och gör det möjligt för alla i hemmet att komma åt mediafilerna oavsett om de använder en Mac, Ipad, Iphone, Apple TV eller en Windows-dator.

Det här behöver du:

  • En Mac med Mac OS X 10.6.8 eller senare.

  • Någonstans att lagra dina mediafiler.

  • Mediafiler i form av musik, film och tv-serier.

  • Ett lokalt nätverk.

  • Internetanslutning

  • En Mac, Apple TV, Ipad eller Iphone att spela upp mediafilerna på.

Häng med!

Kommentarer
74 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.