Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Fixa i vardagsrummet

Bygg en egen mediaserver med Apple TV och Itunes

Hur svårt är det att bygga en egen mediaserver som fungerar med OS X, IOS och Apple TV? 99mac visar vägen till en mediaserver som är lätt att underhålla och som fungerar i vardagen.

Välj rätt hårdvara

Vad behöver man för att bygga en mediaserver? Det enklaste valet är givetvis en Mac, där en #Mac Mini är ett utmärkt val då den är tyst, tar lite plats och drar lite ström. Nackdelen med en Mac Mini kan vara att den inte har särskilt stor intern lagring, det vill säga hårddiskyta, vilket gör att du antingen behöver komplettera med externa hårddiskar eller en NAS-enhet.

Externa hårddiskar är det enklaste. Beroende på vilken Mac Mini du väljer ansluter du dessa hårddiskar via Firewire, USB eller Thunderbolt.

Det kan låta provocerande att påstå att en äldre Mac Mini med en Core Duo-processor och två gigabyte internminne kan fungera som mediaserver, men det fungerar alldeles utmärkt om syftet är att låta datorn agera just mediaserver utan en direkt anslutning till din tv. En Mac Mini som vi just beskrivit här kan utan vidare agera mediaserver åt tre Apple TV och samtidigt spela musik via #Airplay till högtalare anslutna till en Airport Express.

Givetvis kan du också välja en ännu äldre maskin, exempelvis en Power Mac G5, men där har du dels begränsningar i form av hur pass ny version av Itunes du kan köra, och dels är äldre Mac-datorer baserade på G4 eller G5-processorer inte särskilt strömsnåla vilket kan vara värt att ta i beaktande om datorn ska stå på dygnet runt.

Det kan givetvis diskuteras hur bra, eller mindre bra, Itunes är nu för tiden, men programmet har flera fördelar som att dels kunna köras på både OS X eller Windows, och dels att den stöder alla produkter som Apple släppt som kan spela upp video och musik. Mer om det senare.

När du valt vilken Mac du ska köra ditt mediacenter på är det bara att installera den senaste versionen av OS X som din Mac stöder, om du inte redan gjort det, och se till att Itunes är installerat och uppdaterat.

Se över ditt nätverk

Det är en gammal sanning att Wifi och video i HD-material inte alltid trivs så bra tillsammans. Ett tv-avsnitt på drygt 45 minuter blir cirka 1,3 gigabyte stort i 720p-upplösning och om man tar med det faktum att ett Wifi-nätverk ska hinna strömma över materialet i minst samma takt som det visas upp, gärna snabbare, ställer det stora krav på ditt trådlösa nätverk. Även om du har den snabbaste generationens Wifi-nätverk i form av en eller flera Airport Express hemma finns det begränsningar i hur pass väl detta fungerar i kombination med video i HD-kvalitet. Funktioner som Airplay fungerar över Wifi, men det beror på att Apple sänker kvaliteten på videomaterialet innan det strömmas. Har du ett trådlöst nätverk av äldre standard, exempelvis 802.11g, är det en god idé att byta ut detta mot ett modernare om du upplever problem med att titta på HD-material.

  • Apples Airport Extreme.

    Bild: Apple
  • Baksidan på Apples Airport Extreme.

    Bild: Apple

Om du ska strömma video i HD-format till exempelvis en Ipad eller Iphone är Wifi av naturliga skäl det enda alternativet. Du kommer sannolikt uppleva att du får vänta en kort stund på att din IOS-enhet hunnit buffra videomaterialet innan uppspelningen fungerar felfritt. Om du sitter med en Mac eller en Apple TV är ett trådbundet nätverk det absolut bästa alternativet.

Ett exempel på produkt som tillhandahåller alla funktioner du behöver i ett sådant sammanhang är den senaste generationens Airport Extreme från Apple som erbjuder funktioner som trådbundet nätverk, Wifi med mera. Marknaden för den här typen av produkter är dock stor och andra tillverkare erbjuder lösningar med i princip samma funktioner och egenskaper – många gånger för en bråkdel av priset för en Airport Extreme.

Kommentarer
74 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.