Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bild: Joacim Melin

Fixa i vardagsrummet

Bygg en egen mediaserver med Apple TV och Itunes

Hur svårt är det att bygga en egen mediaserver som fungerar med OS X, IOS och Apple TV? 99mac visar vägen till en mediaserver som är lätt att underhålla och som fungerar i vardagen.

I praktiken

Ljud- och bildkvalitet

Under många år var import av dvd-filmer till någon form av mediacenter förknippat med att behöva leva med sämre bildkvalitet än om man såg på filmen direkt från skivan. Numera är detta inte riktigt fallet även om en import från en dvd eller Blu‐ray-film till ett digitalt format innebär olika former av marginella kvalitetsförsämringar då materialet komprimeras till en storlek som exempelvis en Apple TV kan hantera.

När det gäller surroundljud är det en annan historia – det finns åtskilliga rapporter om problem med surroundljud via Apple TV i Apples supportforum. Vissa menar att Apple TV har eller har haft problem med att "tala om" för en förstärkare att den skickar en ljudström som bygger på Dolby Digital 5.1 (den enda surroundstandard som Apple TV stöder), andra menar att det beror på vilken bittakt (eng: bitrate) som ljuddelen av videofilerna är kodad till. En lägre bittakt har löst problemet för vissa.

Några har löst problemet genom att göra en återställning av sin Apple TV, medan det finns de som ännu inte har en lösning. Problemen tycks avta med senare versioner av operativsystemet för Apple TV så om du har en äldre modell som fortfarande kör version 4.2.2 eller tidigare är det verkligen hög tid att uppdatera din Apple TV till senaste versionen.

Om du köper en film eller ett avsnitt av en tv-serie från #Itunes kommer det sannolikt att ge dig surroundljud om Apple själva anger att videomaterialet har surroundljud. Värt att notera är att detta kräver en ljudanläggning i ditt hem som du antingen ansluter Apple TV till via en optisk ljudkabel eller via HDMI-kabel.

Din förstärkare måste klara av att spela upp Dolby Digital 5.1-ljud. Andra standarder som exempelvis DTS-HD eller Dolby Digital Plus är trevligt, men det är inget du har nytta av om du inte har för avsikt att fortsätta spela upp videomaterial från exempelvis en dvd- eller Blu-rayspelare. Att ansluta Apple TV via HDMI till din tv direkt och sedan till din förstärkare kan innebära att din tv filtrerar bort surroundljudet om du har otur. Anslut därför alltid Apple TV direkt till din ljudanläggning och sedan från den till din tv om du använder enbart HDMI. Se också till att din Apple TV är inställd på att spela upp ljudet i "Dolby Digital". Om du har problem kan det vara en bra ide att försöka forcera Dolby Digital-signalen från Apple TV genom att se till att den inte är inställd som "Automatisk" (se bild ovan).

Slutresultatet

Exempel på avsnitt i en tv-serie, komplett med handling och omslagsbild, i tredje generationens Apple TV.

Bild: Joacim Melin

Nu kanske du undrar var denna guide är på väg någonstans, och det är nu vi tänkte berätta det. Om du följt guiden fram tills nu har du ett mediabibliotek som ligger importerat i Itunes med olika former av metadata som omslagsbilder, handling, skådespelare, och så vidare. Du har slagit på hemmadelning i Itunes vilket innebär att alla enheter som är anslutna till samma Apple-ID kan komma åt materialet över Wifi eller trådbundet nätverk.

Detta innebär att om du har en Ipad eller Iphone med IOS version 4.3 eller senare och slagit på hemmadelning i enheten kan du starta video-applikationen och där kommer ditt utdelade mediabibliotek att finnas. Om du har många filer utdelade kan det ta en stund att ladda in hela katalogen till en Ipad över Wifi, så ha lite tålamod.

Vi nämnde tidigare i artikeln att allt material du importerar som är av HD-kvalitet och anpassat för Apple TV generation två eller senare också fungerar i en Iphone eller Ipad. Men det finns en baksida av det myntet och det är att om du ska strömma video i 720p eller högre över Wifi till en IOS-enhet tar det en liten stund innan enheten hunnit buffra upp tillräckligt av materialet för att uppspelningen ska gå smärtfritt.

Samma avsnitt i en Iphone 5. Även här strömmas innehållet över Wifi från mediaservern.

Det finns fler fördelar man kanske inte tänker på initialt. Exempelvis kanske du tittar på ett avsnitt av en tv-serie, men måste göra något annat så du stoppar uppspelningen i exempelvis din Apple TV. Senare på kvällen kommer du på att du vill se färdigt avsnittet, men orkar inte masa dig till tv-soffan. Vad gör du?

Givetvis kan du se vidare på ditt avsnitt i en Iphone eller Ipad, eller i din Mac om du önskar, men eftersom tv-avsnittet strömmas från Itunes på din mediaserver lagras också information om var i avsnittet du slutade titta. När du startar uppspelningen av samma avsnitt kommer exempelvis videospelaren i din Ipad automatiskt hoppa fram till var du slutade titta. Kanske inte så oerhört revolutionerande egentligen, men ändå en liten smart funktion som gör livet så mycket enklare.

Summering

I undertecknads hem trängs tre Apple TV av tredje generationen med fyra Mac-datorer, tre Ipad och fyra Iphone. Alla enheterna sitter inte och strömmar media från vår mediaserver samtidigt, men vi har å andra sidan aldrig upplevt några problem med att exempelvis titta på film eller tv-program till tre olika Apple TV samtidigt.

Ja – Itunes är en begränsning. De som ägnar sig åt fultankande av film och tv-program tycker säkert det är rena pesten att behöva konvertera en film från mkv-formatet till något som Itunes förstår och föredrar kanske hellre en lösning som Plex eller XBMC. Även om det är två bra lösningar som i förekommande fall erbjuder funktioner vi Apple-trogna bara kan drömma om är Itunes enklare i slutändan. Som undertecknad skrev i en krönika tidigare i vintras är Itunes lösningen för de som är mer intresserade av att det "bara fungerar". Den är inte tekniskt perfekt, och är man ute efter nördcred är ett mediacenter byggt på Itunes sannolikt inte det coolaste sedan skivat bröd.

Men det fungerar.

Kommentarer
74 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.