Produktionen av nästa Iphone ska påbörjas under det här kvartalet

Apple sägs vara redo att börja produktionen av nästa Iphone under det här kvartalet. Den nya modellen ska vara i samma storlek och form som den nuvarande Iphone 5, enligt källor till Wall Street Journal.

En uppfräschad modell av Iphone med ungefär samma storlek och formfaktor ska enligt insatta källor till Wall Street Journal vara redo för produktion under det här kvartalet. Det kan betyda att lanseringen sker i sommar.

Samtidigt fortsätter Apple att arbeta tillsammans med sina produktionspartners i Asien på en billigare modell av Iphone som kan komma att lanseras så snart som under andra halvan av 2013, enligt tidningens källor. Enheten sägs få en 4-tums skärm med ett annat hölje än den dyrare flaggskeppsmodellen. Apple har arbetat på olikfärgade höljen, men planerna ska fortfarande vara oklara.

En taleskvinna för Apple ville inte ge några kommentarer till Wall Street Journal. Tidningen är generellt pålitlig när det gäller Apple-nyheter, skriver The Verge vilket gör det här ryktet så trovärdigt som rykten kan bli. Men tidningen är inte ensam om att tro på en lansering av nästa Iphone till sommaren. Flera analytiker har sagt samma sak och pratar om en mindre uppdatering med snabbare processor och bättre kamera. Några tror att det kommer finnas en fingeravtrycksläsare under hemknappen.

Ryktena om de två kommande enheterna reflekterar pressen som Apple är under, menar skribenterna på Wall Street Journal. Företagets dyra modeller av Iphone har sålt väldigt bra, nu senast Iphone 5, samtidigt som efterfrågan på billigare alternativ ökar och fler tillverkare tar en del av kakan.

"Det finns ingen viktig skillnad mellan spelarna i den här fasen," säger Neil Mawston, analytiker på Strategy Analytics till Wall Street Journal. Han menar att Apple för att klara de nya utmaningarna behöver lära av Samsung och släppa fler produkter snabbare.

"Patentlösningen är att omvandla industrin med en revolutionerande design," säger Mawston. Tills dess "måste man göra de traditionella implementationerna från handelshögskolan som att hantera kostnader och röra sig snabbare än konkurrenterna."

Hur insidan av nästa Iphone kommer att skilja sig från #Iphone 5, som lanserades förra september, är ännu oklart. Förutom nya modeller förväntas företaget också att lansera nästa version av IOS i sommar, enligt andra källor som Wall Street Journal pratat med.

IOS 7 ryktas få nytt gränssnitt

Applekännaren John Gruber skriver på Daring Fireball att utvecklingen av #IOS 7 ligger efter så pass att ingenjörer har flyttats från arbetet med OS X 10.9 för att hjälpa till. Han säger också att ryktena säger att IOS-ingenjörer som får bära runt på enheter med det nya operativsystemet har en sorts polariseringsfilter på skärmarna för att göra det svårt för observanta personer i omgivningen att se något av det nya gränssnittet som med Jonathan Ives översyn får sig en rejäl omgörning. Rene Ritchie från Imore säger att "arbetet från Ive kommer att göra många människor riktigt glada, men kommer också att göra designers som älskar rika texturer ledsna."