Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tysta återkommande telefonsäljare

Det går inte att stoppa telefonsäljare helt, men det finns metoder för att tysta de mest störande genom färdiga listor från appar och tyst ringsignal.

Det är ett problem i princip alla råkat ut för någon gång; telefonsäljare som inte ger sig. Med automatiserade system ringer de kväll efter kväll. Ofta ringer de flera personer samtidigt och lägger på övriga när en svarar. Ibland är de mer än bara påträngande, det förekommer även bluffsamtal som är rena bedrägerierna.

Som användare vore den bästa lösningen att varje samtal från okänt nummer kollades upp på något sätt, i samma ögonblick som det ringer. På grund av Apples regler för appar i IOS är det tyvärr inte möjligt, ingen app tillåts ta del av inkommande samtal.

Den näst bästa lösningen är att sammanställa de vanligast återkommande numren från jobbiga telefonsäljare och blufföretag i en kontakt i adressboken i Iphone och på så sätt kunna se när den som ringer kommer från något av dessa nummer.

Det finns två populära svenska appar för detta ändamål, Truecaller och Vemringde. Båda apparna förlitar sig på en databas över nummer från telefonsäljare som hela tiden hålls uppdaterad. Det är ingen garanti för att fånga upp alla telefonsäljare, men det är långt bättre än inget alls.

Användare av Android-telefoner har en klar fördel här, det finns inte samma begränsningar där och därför kan både Truecaller och Vemringde slå upp telefonnummer i realtid på den plattformen.

Namn
Vemringde
Version
2.5
Pris
7 kronor
Krav
Iphone 3GS med IOS 5.0 eller senare.
Språk
Svenska
Namn
Truecaller
Version
3.1
Pris
Gratis
Krav
Iphone med IOS 5.0 eller senare.
Språk
Svenska

Skapa din egen kontakt för telefonsäljare

Truecaller, Vemringde och liknande appar fungerar bra men om du av någon anledning inte vill använda dessa eller om du bara har några få återkommande telefonsäljare som du vill tysta går det utmärkt att göra utan att använda någon app. Här följer en guide för hur man gör.

Den tysta ringsignalen nedan går även utmärkt att använda till de färdiga kontakter som Truecaller och Vemringde lägger till.

Steg 1: Ladda ner vår tysta ringsignal, dubbelklicka på den så att Itunes öppnas och ringsignalen importeras. Den hamnar i Signaler under Bibliotek.

Steg 2: Anslut din Iphone till Itunes och dra ringsignalen till enheten. Synkronisera därefter som vanligt för att överföra ringsignalen.

Dra ringsignalen till din enhet i Itunes

Steg 3: Öppna Kontakter på din Iphone och skapa en ny kontakt som heter "Telefonsäljare" eller liknande.

Steg 4: Vid redigering av kontakten, välj 99mac tyst ringsignal som ringsignal och Ingen som vibrering. På så sätt är telefonen helt tyst när denna kontakt ringer.

Steg 5 (valfritt): Lägg gärna till en bild av något slag som tydligt indikerar att det inte är värt att svara.

Nu är din kontakt redo att fyllas på med telefonnummer. Om du redan har nummer till någon telefonsäljare i din samtalslista kan du lägga till numret till kontakten redan nu, annars lägger du till nya nummer när de ringer.

Vill du kan du ladda ner en färdig kontakt med bild via den här länken.

Kommentarer
13 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.