Sugen på en begagnad Mac, Iphone eller Ipad? Beroende på vilken produkt du är ute efter är det viktigt att ha rätt tajming.
Iphone eller Ipad är båda produkter som det näst intill gått mode i. Många byter ut sina produkter varje år när en ny modell släpps och det gör att begagnat-marknaden snabbt översvämmas av den eller de modeller som plötsligt blev gamla i samma ögonblick som Apple lanserat något nytt. 99mac undersöker marknaden här i #begagnatguiden och i den här delen tittar vi närmare på att köpa begagnade produkter. Som köpare är strax efter en lansering av en ny produkt en perfekt tid att göra ett klipp om man är beredd att använda en produkt som visserligen ligger en generation efter, men samtidigt kanske inte är mer än ett halvår gammal.
Sannolikt handlar det om prisnivån på en begagnad Iphone eller Ipad som gör att handeln av begagnade produkter av det slaget är mer intensiv än för de dyrare Mac-datorerna.
Produkter som en Macbook Pro eller en Imac med ett par år på nacken går generellt sätt att få för bra priser, och ju äldre de blir ju större är sannolikt prutmånen. Vad man som köpare måste komma ihåg är att när en säljare bestämt sig för att göra sig av med en vara så har säljaren ofta mentalt ställt in sig på att göra sig av med den. Kanske har försäljningen drivits fram av ett plötsligt behov av pengar, eller så ska varan ersättas med en annan vara. Annonstexter som innehåller information som "prutat och klart" eller "inga skambud för då behåller jag den" kan därför i själva verket vara en öppning till en god affär.
Det finns en vedertagen sanning när man ska köpa en begagnad bil: om bilen ser fin ut, men är väldigt billig är det nästan garanterat något fel på den som säljaren antingen inte känner till eller inte berättar om.
Samma sak gäller när du köper en begagnad elektronikprodukt. Sedan ett antal år finns det inte längre något som kallas "köp i god tro", vilket innebär att om du köper en stulen produkt gör du dig skyldig till häleri oavsett om du vetat att produkten var stulen eller inte. Därför är det otroligt viktigt att kontrollera att säljaren har ett kvitto på sitt köp av produkten. Finns inte det bör du avböja affären direkt, oavsett hur bra priset är. Säljaren kan ha fått produkten av sin arbetsgivare, eller vunnit den i en tävling eller liknande, men då måste säljaren bevisa att så är fallet.
En relativt ny Iphone som ser fin ut kan ha råkat ut för både det ena och det andra, och Piotr Fernandez på Mtorget menar att "slit- och släng-produkter" som äldre modeller av Ipad och Iphone är den typ av produkter som är knepiga att köpa begagnade.
– En dyr produkt som säljs billigt bör man undvika. En Iphone 4S för 1 500 kronor kan visa sig vara vattenskadad och sluta fungera efter en månad, och då är den inte så billig längre, säger Piotr Fernandez.
När man köper ett hus finns det en tumregel som man aldrig ska på "tumma på": det finns inget som heter dolda fel. Som köpare har du hela undersökningsplikten och det duger inte att komma i efterhand och klaga på en vattenskada du kunde upptäckt om du låtit undersöka objektet ordentligt.
Detta gäller också när du köper en begagnad dator eller annan elektronikprodukt av en privatperson. En bärbar dator är ett bra exempel på en produkt som sannolikt flyttats runt ofta och därmed utsatts för stötar som kan resultera i märken, repor och liknande. Har datorn fått sig en rejäl smäll i ett hörn kan det mycket väl innebära att det också finns skador på insidan av maskinen som inte märks av förrän en tid senare, eller om maskinen exempelvis blir varm.
Bärbara datorer med äldre mekaniska hårddiskar kan ha interna skador eller fel som inte märks förrän hårddisken fyllts upp till en viss gräns.
Datorer som har dvd- eller cd-läsare inbyggt kan vara sårbara i det att damm och annat kommer in i datorn den vägen. En del äldre modeller av Macbook Pro har också problem med den optiska enheten.
Att kontrollera en Iphone eller Ipad är givetvis svårare. Kontrollera om det sitter smuts eller damm i några anslutningar för hörlurar, synkroniserings- och laddningskontakten samt hållaren för sim-kortet om produkten har en sådan. Det finns av naturliga skäl inga mekaniska ljud att lyssna efter, och en olycka där en handhållen produkt av det slaget fallit i marken brukar oftast resultera i repor, fula märken och inte sällan krossat glas framför skärmen eller på enhetens baksida.
Har inte produkten några synliga skador innebär det troligen att den är okej, men som Mtorget konstaterade lite tidigare i denna artikel kan prisnivån på produkten vara en indikation på hur det egentligen står till med dess skick.
Om du är intresserad av en produkt som tidigare reparerats, be att få se ett serviceprotokoll och kvitto på vad som gjorts och var reparationen utförts. Seriösa av Apple auktoriserade serviceställen utfärdar alltid en detaljerad servicerapport när en produkt undersökts och i förekommande fall reparerats. Kan inte säljaren uppvisa ett sådant protokoll kan det bero på att reparationen utförts av en icke-auktoriserad verkstad där resultaten kan variera.
Antalet marknadsplatser för begagnade Apple-produkter är inte så många som man kan tro, men det innebär inte att utbudet på något sätt är begränsat. Marknaden för begagnade mobiltelefoner är betydligt större än den för begagnade datorer.
99mac – vårt eget marknadstorg växer i populäritet och har ofta hög kvalitet på produkter och säljare.
Blocket – en trotjänare och numera sveriges största marknadsplats för begagnade produkter. Ger ofta goda resultat men kan också vara ansträngande för en säljare på grund av den stora publiken sajten har.
Tradera – om Blocket är störst på köp- och sälj-annonser är Tradera störst på nätbaserade auktioner. Ägs sedan ett par år av amerikanska Ebay. Säljare kan göra bra pengar men ett definierat reservationspris rekommenderas vid försäljning av dyrare produkter.
Mtorget – lanserades i november 2012 och har vuxit till sig sedan dess. Erbjuder som regel lägre ersättning än vad man som säljare kan få ut via andra försäljningsställen men erbjuder en smidig process med snabb betalning. Köper helst in produkter med en ålder på 18-24 månader.
Macrent – säljer precis som Mtorget begagnade Mac-datorer men har gjort det i åtskilliga år. Till skillnad från Mtorget så byter Macrent endast in begagnade datorer vid köp av nya från företaget.
Pantaluren – nystartad sajt som köper in begagnade Iphone-telefoner.
Envirofone – engelskt bolag som även etablerat sig i Sverige, Holland och Irland. Handlar med mobiltelefoner från i princip alla marknadens tillverkare.
Oavsett om du köper en begagnad Mac, Iphone eller Ipad bör du har för vana att kontrollera följande saker:
Finns kvitto?
Finns det synliga skador, repor, med mera?
Fungerar alla knappar och anslutningar?
Stämmer säljarens beskrivning av objektet med hur det faktiskt fungerar och ser ut?
Har säljaren kvar emballage för produkten?
Är priset rimligt? Kontrollera med flera marknadsplatser och jämför priser på andra produkter med den du är intresserad av.
Om produkten tidigare reparerats – be att få se kvitto på reparationen och en fullständig beskrivning på vad som reparerats.