IOS 7 får helt ny design

Enligt 9to5mac:s källor får IOS 7 under Jonathan Ives översyn ett helt nytt gränssnitt som är "väldigt, väldigt platt". Alla former av glans, lyster och skeuomorfism är borta.

Efter sex år börjar det bli dags för en rejäl översyn av gränssnittet i IOS. Om 9to5mac har rätt är det precis vad Apple jobbar med till nästa version. Macsajten hänvisar till flera källor som antingen har sett eller blivit informerade om kommande IOS 7 och skriver att operativsystemet kommer att vara attraktivt för nya IOS-användare, men potentiellt oroande för användare som använt plattformen länge.

Enligt 9to5mac:s källor kan IOS 7 komma att mer likna det platta gränssnittet i Windows Phone.

Det nya gränssnittet sägs vara "väldigt, väldigt platt", enligt en källa. En annan person säger att alla former av glans, lyster och skeuomorfism är borta. Någon säger att det kommer att likna gränssnittet i Windows Phone.

Det här tyder på att det gula anteckningsblocket, den läderinbunda kalendern eller Game Centers gröna filtbakgrund är på väg bort. Ytterligare tecken på detta sågs när Apple uppdaterade sin Podcaster-app och bandspelaren försvann. Både Steve Jobs och Scott Forstall var förespråkare för IOS nuvarande formspråk som försöker efterlikna verkligheten med läder, papper och andra material. Det sägs att kalenderns sydda läder är baserat på inredningen i Jobs flygplan. Jonathan Ive är inne på ett formmässigt renare spår, i en intervju från förra året berättade han att han fokuserade på att utveckla hårdvaran och att han inte kände sig kopplad till mjukvaran alls. Internt ska Apple ha varit delade i frågan.

Exempel på skeuomorfiska element i IOS 6.

Det kommer däremot inte att vara svårare än tidigare att använda den nya versionen. Det blir ingen ny inlärningskurva. Även om det ser annorlunda ut, ska allt fungera på ett liknande sätt som idag. IOS 7 har fått kodnamnet "Innsbruck" och IOS-enheter med den nya versionen installerade sägs ha polariseringsfilter över skärmarna för att försvåra för nyfikna ögon att se något.

Apples mobila operativsystem sägs få en helt ny uppsättning ikoner för företagets egna appar tillsammans med omgjorda menyrader, flikar och andra grundläggande gränssnittsfunktioner runt om i systemet.