99mac byter datorn mot en Ipad Mini

99mac:s redaktör Ida Lindkvist märker att den bärbara datorn allt oftare blir hemma till förmån för en Ipad Mini. På jobbet vinner Imac med sin mycket större skärm, men 99mac blev nyfikna, går det att köra fullt ut med en Ipad utan att sakna datorn?

Redaktionen har tillsammans provat flera olika enheter för allt som hör både jobb och fritid till, Imac, Macbook Pro, Macbook Air, Ipad, Ipad Mini och Iphone. Det blir lite blandat var jobbandet utförs, lite hemma, lite ute på språng och på kontoret förstås.

Samma experiment som jag provar mig på här ger antagligen väldigt olika resultat beroende på vad man har för yrke och vanor på fritiden. Arbetsuppgifterna för redaktionens del är oftast ganska enkla. Det handlar mestadels om texter och bilder, ibland ljud och video.

Hemma har jag nästan helt slutat använda min bärbara dator till förmån för Ipad Mini. På plats på kontoret däremot är det enklast att sitta vid en dator med en stor skärm för att få plats med så mycket som möjligt samtidigt, men det händer att vi jobbar ute "på fältet" eller hemifrån där mindre enheter är att föredra. I mitt fall började en Ipad Mini att ta över som det primära verktyget. Tillsammans med ett Logitech Keyboard Folio för testade jag att lämna datorn avstängd även på kontoret för att se hur det skulle gå.

En vanlig dag på jobbet

Oftast börjar jag att arbeta lite smått redan på vägen in till kontoret. Jag sitter med Iphone och läser om potentiella nyheter eller korrekturläser någon text som börjar bli färdig. Det är inte optimalt, men att ta med den bärbara 11-tummaren har inte känts värt besväret att pyssla med på den trånga bussen eller på det ofta väldigt fulla pendeltåget.

Jobbets exemplar av Ipad Mini har inte något eget SIM-kort utan ska jag surfa ute på väg någonstans är det internetdelning från min Iphone som gäller. Också det momentet har ibland känts lite för jobbigt att hålla på med, även fast det fungerar riktigt smidigt när uppkopplingen är klar och därför nöjer jag mig oftast med Iphone-skärmen. Ja, jag är lite för morgontrött och lat ibland.

På plats på kontoret har jag en 27-tums Imac, men för det här experimentet har den förblivit avstängd och jag har suttit med Ipad Mini både med och utan Logitechs fodral med inbyggt tangentbord. Det ska erkännas att det märks direkt hur den här arbetsställningen antagligen inte är något vidare i längden. Det är inte vid ett skrivbord som det här passar bäst.

  • Att sitta så här hela dagarna känns definitivt i nacken.

    Bild: Ida Lindkvist
  • Det finns stora möjligheter att variera sin arbetsställning under dagen.

Att använda Ipad Mini löst erbjuder många möjligheter till en väldigt varierad arbetsdag då den går att hålla i en hand ibland och det går att både stå och sitta eller varför inte slänga sig i en av kontorets Fatboy-säckar. Men med det externa tangentbordet på blir det inte så värst skönt för nacken efter ett tag så det gäller att inte fastna i det man gör för länge och röra på sig med jämna mellanrum. Att lägga flera timmar i sträck är helt enkelt inget jag kan rekommendera om man vill kunna använda sin nacke till annat än att stirra strax framför sina fötter. Det finns andra tangentbord som erbjuder andra arbetsvinklar och alla möjliga ställ så här får var och en helt enkelt fundera ut vad som passar bäst.

På vägen hem igen blir det tillbaka till Iphone för att kolla lite vad som hänt på sajten under dagen, läsa kommentarer eller bara kolla in sociala medier. Väl hemma på Wifi-nätverket blir det Ipad Mini igen för att spela lite spel, kolla sociala medier, läsa nyheter och bara allmänt slösurfa lite i soffan.

Microsoft Natural Ergonomic 4000 är ett exempel på ett delat tangentbord.

Ipad Mini i stående läge fungerar riktigt bra för mina händer och den automatiska korrigeringen hjälper till med de värsta feltryckningarna. Olika kortkommandon jag lagt in hjälper också till. Exempelvis blir "oo" utskrivet som och. Med Ipad Mini i liggande läge når jag inte alla tangenter, men det går som tur är att dra isär tangentbordet så att det blir till två delar, vilket förresten också fungerar i stående läge.

Människor som är vana vid mer ergonomiska tangentbord i stil med Microsofts Natural-serie som också är delade, kanske är bättre på att skriva på det delade tangentbordet i IOS, men för min del var det svårt i alla fall till en början.

Det går definitivt inte lika fort för mig att skriva som på datorn oavsett liggande/stående, delat eller inte delat, för jag måste titta mer på vad jag trycker på, fingrarna hittar mer per automatik rätt med fysiska tangenter. Det här är en vanesak, ju mer jag använder tangentbordet, ju bättre går det.

  • Så här ser tangentbordet ut i IOS. Genom att dra med ett finger åt varsitt håll på skärmen delas tangentbordet så att det blir lättare att nå bokstäverna i mitten.

  • Så här ser det ut när tangentbordet är delat.

Jag skriver oftast kortare texter direkt i vårt publiceringssystem via webbläsaren Safari. I datorn har jag ofta två fönster bredvid varandra för att slippa att hoppa mellan flikar med fakta. I Ipad Mini får jag nöja mig med flikarna.

Det finns ett mycket trevligt dikteringsverktyg i IOS, med den enorma nackdelen att det inte fungerar på svenska. Lite svårt med min dialekt är det, precis som med Siri, men potentialen! Här är ett exempel där den plockar in min talade engelska:

"It would be so great if this worked in Swedish, then I could just speak and my articles would be written by this awesome dictation tool."

Ipad stöder också multigester som fungerar bra. Genom att nypa ihop med alla fingrarna kommer användaren till hemskärmen. Genom att dra upp med fyra fingrar kommer alla aktiva appar fram (samma som dubbeltryck på hem-knappen). Det går också att bläddra mellan aktiva appar genom att svepa åt höger eller vänster med fyra fingrar.

Buggigt tangentbord?

Ibland när jag skriver hamnar tangentbordet över texten istället för att skjuta innehållet uppåt och lägga sig under. Otroligt irriterande. Efter en sökning på internet upptäckte jag en ny funktion (och kände mig mycket smart). Nere i högra hörnet finns en tangentbordsknapp. Genom att hålla ned den en stund kommer det upp en ny meny som kan lösgöra eller docka tangentbordet samt dela på det så som beskrivet ovan i texten.

  • Så här borde det se ut när man skriver, tangentbordet lägger sig under textrutan.

  • Menyn vid tangentbordsknappen.

Genom att lösgöra tangentbordet går det att flytta på det lite var som på skärmen genom att dra i tangentbordsknappen. Genom att docka tangentbordet hamnar det längst ned igen. Mitt tangentbord var så klart inte dockat och genom att göra det och starta om Ipad Mini fungerar allt som det ska i alla fall just nu.

Med externt tangentbord

Jag lånade ett fodral med ett inbyggt Bluetooth-tangentbord för att testa om det skulle ge mer känslan som att skriva på en liten bärbar dator. Jag har testat flera till den större modellen Ipad och det fungerar oftast riktigt bra. Det jag inte riktigt vänjer mig vid är att man får blanda mellan att trycka på skärmen och använda tangentbordet. När mina fingrar hamnar över tangenter så här letar jag också automatiskt efter en mus.

Bild: Ida Lindkvist

Tangentbordet till Ipad Mini får verkligen yttepyttesmå tangenter och det är ett stort hinder till en början. Allt är mer hoptryckt för att få plats. A har flyttat ut på Caps lock-tangenten och det gör att jag rätt ofta försöker trycka på bordet bredvid när jag letar efter shift-tangenten som man gör på ett fullstort tangentbord, lite snett nedanför A brukar den ju finnas. Det finns en fn-tangent för att skifta funktion på en del av tangenterna.

På frågan om det blir smidigare än att skriva på det inbyggda tangentbordet blir det ett njae. Det blir skönare, mer likt det jag är van vid från att skriva på datorer, men det tar helt klart lite möda att "lära om" fingrarna var allt sitter. Med en lilla skärmen blir det nästan jobbigt att se ibland och vinkeln går inte att justera på just det här fodralet. Möjligheten att variera stående och liggande läge på skärmen hade nog också varit bra.

Allt efter som timmarna går vänjer jag mig mer och mer vid tangentbordet och uppskattar hur lätt det är att få med sig allt trots att Ipad Mini blivit både tjockare och tyngre. Ett löst tangentbord blir ju ytterligare en pryl att få med sig.

Summering

Det går alldeles utmärkt att producera texter av både kortare och längre sort på en Ipad. Formatering och layout kanske är något knepigare än i datorn, men det finns gott om appar att välja bland så någon av dem har troligen ett upplägg som du gillar. Dessutom handlar det mycket om vana.

Jag upptäckte att jag varierade mellan det inbyggda och det externa tangentbordet under tiden jag provade att jobba från Ipad Mini, allt efter situation och tycke för stunden. Väldigt praktiskt att kunna välja.

När det kommer till resten av allt man kan göra med en Ipad stämmer devisen "det är bara fantasin som sätter gränserna". Det finns verkligen appar för allt. Här är bara några exempel på vad jag använt min Ipad till förutom skrivande under experimentet.

Bildhantering

Bilder från nätet sparas ned till kamerarullen och enklare beskärning kan göras i Skitch, men det finns bättre redigeringsmöjligheter med Apples Iphoto.

Så här ser det ut när man importerar bilder från en extern kamera via en adapter.

Ska det fotograferas med extern kamera och inte bilder från andra källor finns två möjliga adaptrar för att flytta in bilderna i Ipad direkt. En har USB och den andra tar ett SD-minneskort.

När det kommer till filmredigering hade jag inte lämpligt projekt på gång under experimentet, men det går att filma med en Ipad eller föra över filmsnuttar till den och klippa grovt. Det går också att köpa Imovie och säkert andra appar också.

Däremot finns appen Procutx som gör Ipad till en sorts kontrollpanel till Final Cut Pro i OS X som verkar himla smidigt om man nu kan tänka sig att använda en dator trots allt.

Tillbehör

Det finns verkligen massor av tillbehör till Ipad. Fodral, väskor, tangentbord, kameraadaptrar och möjligheten att koppla den till en tv via HDMI. Den fungerar med trådlösa högtalare via Bluetooth eller Airplay och kan skriva ut från skrivare med stöd för Airprint. Det här gör att det känns som att Ipad är en "komplett lösning". Det verkar inte finnas särskilt mycket som inte går att lösa, även om det inte alltid är lika smidigt som med en dator.

Summering

Allt tar lite längre tid med en Ipad, särskilt i början. Det krävs lite tillvänjning, men det går att göra otroligt mycket med en IOS-enhet och då särskilt med den större skärmen på Ipad till hjälp. Att inte kunna dubbelklicka sätter lite käppar i hjulet, det finns i alla fall två moment i vårt publiceringssystem som kräver det, men jag har klarat mig runt det utan en dator så här långt i alla fall. När man dubbelklickar på skärmen i Safari zoomar Ipad in istället vilket oftast är en bra funktion.

För privatbruk finns det som tur är mobilt bank ID nu, men det finns säkert fortfarande vissa sajter som inte stöder det. Bristen på Flash stör ibland, men kanske mer att sajten i fråga inte erbjuder något alternativ.

Det är fortfarande skönast att använda en dator för långa pass, säg en arbetsdag, men det är bra att veta att det går att ta Ipad Mini med sig för kortare äventyr utanför kontoret, särskilt nu när vädret gör det möjligt att sitta på uteserveringar och dylikt. Omväxling förnöjer!