Allt blir lite roligare med statistik, grafer och diagram, särskilt tråkiga saker som motion. Jawbone Up är ett armband som du har på dig under dygnets alla timmar som visar hur du motionerar, sover och äter.
Ända sedan Apple och Nike började samarbeta och erbjuda statistik över träningen har 99mac:s Ida Lindkvist använt tjänsten för sina löprundor. Från början använde hon en Ipad Nano med en liten sensor i ena skon, idag en gps-klocka och pulsband. Sensorn i skon behövs inte längre.
Resten av tiden går i princip obemärkt förbi vad gäller insamlade av data. Det råder ingen brist på prylar som vill hjälpa till dock. Nike har sitt #Fuelband, det finns några olika produkter från #Fitbit och #Ihealth och så finns #Jawbone Up. Det finns säkert ännu fler modeller, men grundtanken är samma, ofta är det armband användaren har på sig dygnet runt som mäter motion, sömn och matintag.
Jawbone gör mestadels Bluetooth-headsets och har två högtalare, Jambox och Big Jambox. 2011 släppte företaget Up, ett armband som mäter användarens aktiviteter under dygnet. Men användare började snart rapportera om att armbanden slutade fungera hastigt och lustigt och Jawbone började erbjuda ett gratis utbytesprogram och en ny version släpptes året efter. Det är denna version 2 som 99mac-redaktionen lånat under några dagar. Det finns också en recension i 99mac:s forum, skriven av medlemmen Grenhall.
Det tar inte många minuter att komma igång med armbandet. Genom att ladda ned gratis-appen och plugga in bandet i hörslurporten på en Iphone, Ipad eller Ipod Touch är det bara en enkel guide att gå igenom innan allt är färdigt. Redan här finns den största nackdelen med Up, för att synkronisera all data bandet samlar in måste det pluggas in, någon trådlös möjlighet finns inte. Eftersom jag sällan lägger ifrån mig min telefon blir det dock inget stort problem i verkligheten.
Jag blir rekommenderad att synka två gånger om dagen och gör det på morgonen strax efter jag vaknat och på kvällen innan jag somnar. Armbandet har en knapp som man genom att trycka på eller hålla in kan sätta i olika lägen. En grön symbol visas när det är i aktivitetsläge och en blå halvmåne när det är i sömnläge. Armbandet kan ställas in för särskilt mäta en löprunda och för assistera vid en powernap.
Under veckan jag hade armbandet hann inte batteriet ta slut, men det ska enligt uppgift räcka till 10 dagars användning.
Under dagen gör Up en uppskattning av hur många steg jag tar. Via appen kan jag komplettera med vilket humör jag är på och vad jag äter. Det går att ta bilder av maten och skriva anteckningar. Vill man försöka mäta kalorier finns det antagligen bättre sätt för databasen saknar en del av det jag försökte med, men en uppskattning går det i alla fall att få fram.
Är man duktig på att mata in den här informationen kan man över tid om det kanske finns ett samband mellan dåligt humör och en viss typ av mat. Jag glömde ofta bort att öppna appen och fick därmed nöja mig med att se hur jag rörde mig under dagarna.
Det gjorde exempelvis stor skillnad de dagarna då jag åkte närmaste vägen till jobbet och de dagarna då jag hoppade av någon station tidigare och gick. Något som jag så klart visste redan innan, men ändå inte visste förrän jag såg det svart på vitt i stapeldiagrammen.
Jag sitter mestadels still om dagarna, och Jawbone Up tjänade faktiskt som en påminnelse bara genom att sitta där kring handleden om att jag borde röra på mig.
Om man exempelvis ska ut och jogga kan man säga åt armbandet att mäta detta särskilt genom att trycka på knappen två gånger och hålla in den sista. Då börjar symbolen för det aktiva läget att blinka. När man tränat färdigt håller man inne knappen igen så går den tillbaka till vanligt läge. Aktiviteten syns sedan särskilt i appen efter man synkroniserat.
När man går och lägger sig håller man in knappen tills den halvmånen för sov-läget börjar lysa. Armbandet mäter hur mycket man rör sig under natten och sedan visar fina staplar över djup- och lättsömn. Det går också att använda Up som väckarklocka, en av funktionerna som lockade mig mest.
Jag valde en tidsperiod som det går bra att vakna under och armbandet vibrerar när jag sover som lättast utan att jag behöver riskera att bli försenad. Under testdagarna vaknade jag piggare än på länge och sambon kunde sova vidare en stund till utan att störas av min tjutande mobil.
Det går också att ta en powernap med hjälp av Up. Genom att trycka på knappen två gånger och hålla in den sista börjar månen att blinka. Man får välja själv inom ett intervall på 25 till 45 minuter hur länge man ska få lov att vila.
Jawbone Up kostar 1 190 kronor i Apples nätbutik där den sålts exklusivt ett tag. Numera finns den också hos andra återförsäljare och prislappen varierar mellan en och två hundralappar högre vid en snabb sökning. Det här ligger under vad ett Nike Fuelband kostar, men en hel del över vad Fitbit tar för en del av sina modeller, där funktionerna säkert kan variera något. Armbandet känns gediget och tål att duschas med (det kan alltså sitta på hela tiden) och sjukdomarna från första versionen verkar vara borta. Det känns som att man får mycket för pengarna, allt är enkelt att använda och appen ger bra översikt över användarens vardag.
Jawbone Up är busenkelt att använda och ger mycket data bara genom att sitta där på armen. Om man dessutom orkar mata in humör och matvanor börjar det bli riktigt intressant.
Någonstans långt ner i medvetandet känner jag så klart till att jag behöver röra på mig och att det kanske inte är superbra att äta glass och kakor flera gånger om dagen, men det är först när jag får se effekterna så här tydligt som jag faktiskt blir motiverad att göra ändringar i mina vanor.