Underrättelsetjänster sägs ha direkt förbindelse med bland andra Apples servrar

Både brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten sägs via det hemliga programmet PRISM ha tillgång direkt till servrarna hos nio internetföretag för att hämta information om användarna.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA och FBI har tillgång direkt till servrarna hos nio ledande internetföretag i USA och kan hämta ljud, video, bilder, e-post, dokument och loggar som används för att spåra utländska mål, rapporterar The Washington Post.

Programmet kallas för PRISM ska enligt ett hemligt dokument som tidningen kommit över ha tillgång till servrarna hos Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube och Apple.

I torsdags rapporterade den brittiska nyhetstidningen The Guardian att den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ också har tillgång till samma företags servrar genom ett samarbete med #NSA.

#PRISM ska komma från den tidigare presidenten George Bush hemliga program från 2007 för inrikes övervakning utan krav på tillstånd från domstol.

Flera av företagen som kopplas till programmet har gått ut med kommentarer. Apple säger att de aldrig hört talas om PRISM.

"Vi har aldrig hört talas om PRISM. Vi ger inte någon regering direkt åtkomst till våra servrar."

Google, Microsoft, Yahoo och Facebook har liknande uttalanden i frågan. Utan fullmakt från domstol ges ingen information om användarna ut.

Det har förekommit rykten om att Dropbox ska ha tillfrågats om att delta i PRISM, men det förnekar företaget.

Washington Post skriver att det är möjligt konflikten mellan de läckta dokumenten och uttalandena från företagen beror på att NSA-författaren varit otydlig.

"I en annan hemligstämplad rapport som The Post fått tag i, beskrivs arrangemanget som att "insamlingschefer" har möjlighet att skicka instruktioner direkt till utrustning installerad på platser som kontrolleras av företagen."

Amerikanska NSA har också skrivit ett uttalande där de menar att det finns flera felaktigheter med de läckta dokumenten utan att gå in på några detaljer. De förnekar däremot inte att PRISM existerar.