Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

D-Link lanserar nya 802.11ac-routrar

Nu börjar det komma routrar med stöd för den nya trådlösa standarden 802.11ac. Företaget D-Link lanserar en familj med fyra enheter i olika prisklasser.

Apple presenterade under sin utvecklarkonferens #WWDC en ny Airport Extreme och en Time Capule med stöd för nya trådlösa standarden 802.11ac. Istället för den tidigare fyrkantiga och platta formen har de bytt till en hög stående kub. En liknande design började D-Link att använda för två år sedan och nu är det dags igen med en ny familj routrar som alla stöder den nya standarden för trådlösa nätverk. Under ett pressmöte berättar de för 99mac varför den här formen är bättre för användarna.

  • Från vänster till höger: DIR-868L, DIR-860L, DIR-850L, DIR-810L.

    Bild: D-Link
  • Adaptern för datorer utan inbyggt stöd för 802.11ac, DWA-182.

    Bild: D-Link
  • Den mindre adaptern, DWA-171.

    Bild: D-Link

De traditionella routrarna med böjbara antenner hamnar ofta bakom soffan eller i en garderob, gärna någonstans där de inte syns. Problemet med det är att antennerna lätt viker sig åt olika håll som försämrar nätverkets prestanda. Antennerna skickar dessutom signaler i 360 grader utan någon hänsyn till om det är en vägg åt något håll, berättar Roger Tao, chef över trådlösa produkter hos #D-Link.

– Den nya formen förhindrar att antennerna viker sig och är förhoppningsvis så pass snygg att köparna kan tänka sig att ställa routern där den syns. Helst ska den lämna golvet och komma upp lite för optimal prestanda, säger Roger Tao.

Antennerna i de nya routrarna som nu lanseras är anpassade för att skicka signalerna utåt i rummet istället för 360 grader. I de två dyrare routarna har D-Link byggt in AC Smartbeam-teknik där antennerna följer anslutna trådlösa enheter runt i rummet för bättre prestanda.

Det är fyra modeller som lanseras, från en enklare upp till en mer avancerad. Alla har stöd för 802.11ac som ska vara upp till fyra gånger snabbare än nuvarande standard 11n.

Den enklare modellen kallas för DIR-810L med det rekommenderade priset 695 kronor. Routern har stöd för hastigheter upp till 300 megabit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 433 megabit per sekund på 5 GHz-bandet.

Ett steg upp på stegen finns DIR-860L och DIR-850L. De levererar hastigheter på upp till 300 megagbit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 867 megabit per sekund på 5 GHz-bandet. Båda enheterna är utrustade med gigabit ethernet-portar. DIR-860L använder AC Smartbeam-teknik. De rekommenderade priserna är 1 095 kronor respektive 895 kronor.

D-Links nya toppmodell heter DIR-868L med ett rekommenderat pris på 1 495 kronor. Den har samma Smartbeam-teknik som följer de anslutna enheterna. Den levererar hastigheter på upp till 450 megabit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 1300 megabit per sekund på 5 GHz-bandet.

Förutom routrarna lanserar D-Link också två adaptrar som låter befintliga datorer utan inbyggd stöd för 802.11ac att ansluta till routrarna. Den minsta, DWA-171, klarar bara en ström och därmed lägre hastighet, 150 megabit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 433 megabit per sekund på 5 GHz. Prislappen hamnar på 299 kronor. Den större, DWA-182, klarar tre strömmar samtidigt och kostar 599 kronor. Med den kan man få hastigheter upp till 300 megabit per sekund på 2,4 GHz-bandet och 867 megabit per sekund på 5 GHz-bandet.

Alla produkterna finns tillgängliga i handeln nu.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
31 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.