På WWDC lanserade Apple en ny generation av lättviktaren Macbook Air. 99mac snabbtestar den nya minstingen i 11-tum och rapporterar om förändringarna.
Den första Macbook Air lanserades 2008 och skapade en hel del uppståndelse tack vare dess ytterst tunna profil. För att uppnå detta tvingades Apple kompromissa med både batteritiden och prestandan, samtidigt som prislappen landade på saftiga 16 495 kronor. Det kom därför inte som någon överraskning att denna blev en nischprodukt. Tack vare den snabba teknikutvecklingen har uppföljarna rättat till många av bristerna.
Numera hör Macbook Air till Apples mest populära datormodeller och på årets WWDC introducerades den senaste inkarnationen. Designen är identisk med föregångarna, men innandömet uppgraderas med Intels fjärde generation Core-processor "Haswell", vilket ger löften om längre batteritid och förbättrad prestanda.
Den senaste utgåvan av Macbook Air är så gott som identisk med föregångarna. En smärre nyhet är att det tillkommit ett litet hål för ytterligare en mikrofon på den vänstra sidan, som exempelvis används vid Facetime-samtal, men i övrigt känns utseendet igen från 2012-års utgåva.
Det är dock ingenting att vara ledsen över, i förhållande till mycket annat som finns på marknaden är Macbook Air en riktigt välbyggd och snygg maskin.
På testbänken står Macbook Air med skärmstorleken 11 tum, som väger strax över ett kilo – 1,08 kg för att vara exakt. Det skiljer mindre än 400 gram mellan denna dator och en Ipad med 3G.
Macbook Air har precis som sin föregångare stereohögtalare, en stor styrplatta, en Thunderbolt-port, två USB 3.0-portar och ett fullstort bakgrundsbelyst tangentbord med undantag för den översta raden med funktionsknappar, som är något smalare än på 13-tumsmodellen.
Egenskap | Värde |
---|---|
Skärm | 11,6-tums LED-bakbelyst TN-panel med upplösningen 1366 x 768 |
Processor | 1,3 GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost upp till 2,6 GHz) |
Minne | 4 GB 1600 MHz LPDDR3 |
Kapacitet | 128 GB flashlagring |
Grafik | Intel HD Graphics 5000 |
Anslutningar | 1 x Thunderbolt, 2 x USB 3.0, 1 x Magsafe 2, hörlursport |
Trådlöst | Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0 |
Batteritid | Upp till 9 timmar |
Mått | H: 0,3-0,7 cm B: 30 cm D: 19,2 cm |
Vikt | 1,08 kg |
Pris | 8 995 kronor inkl. moms |
Med samma design som tidigare har Apple istället fokuserat på insidan. Med hjälp av Intels nya Haswell ULT-processorer har företaget satsat på uthållighet framför prestanda. De nya modellerna av Macbook Air bjuder på mindre prestandaförbättringar trots den lägre klockfrekvensen, men det är den långa batteritiden som är den stora argumentet.
Inför lanseringen satte nog de flesta en bättre skärm högt upp på önskelistan, men det blev inget av med det den här gången. Macbook Air har kvar samma TN-panel från förra modellen med upplösningen 1366 x 768 för 11-tum och 1440 x 900 för 13-tum.
Frågan är vad alternativen är. En mer högupplöst skärm är både dyrare och törstigare. Ett större batteri skulle lösa det senare, men då finns 13-tum Macbook Pro med Retina-upplösning.
Många andra tillverkare har börjat använda bättre IPS-paneler med högre upplösning, vilket sätter press på Apple att uppgradera Macbook Air. Någon sådan modell finns dock ännu inte i sikte.
Några saker att notera med hårdvaran i nya Macbook Air. Det första är att Apple satt flashlagringen direkt till PCI Express-bussen istället för gå via SATA som tidigare. Det här möjliggör högre bandbredd, upp till 800 MB/s medan SATA 3 klarar som mest omkring 560 MB/s. SSD-lagring idag är så pass snabba att SATA-bussen blir en flaskhals. Apple menar att det här gör deras lagring upp till 45 procent snabbare än tidigare.
Även om batteriet blivit lite kraftigare än i föregående modell är det snarare de mer energisnåla komponenterna i övrigt, som Haswell ULT-processorn, som möjliggör den långa batteritiden.
Slutligen har Apple byggt in stöd för den nya trådslösa standarden 802.11ac, men mer om det senare.
99mac:s testexemplar är den billigare standardmodellen som kostar 8 995 kronor inklusive moms. För två tusenlappar mer får man Apples uppgraderade standardkonfiguration med 256 GB flashlagring istället. Köper man den går det även att välja till 512 GB flashlagring för 2 640 kronor extra.
Båda standardmodellerna kan fås en bättre processor, en 1,7 GHz dual-core Intel Core i7 med Turbo Boost upp till 3,3 GHz. Det kostar 1 480 kronor extra. Vill man ha 8 GB minne kostar det 880 kronor extra.
Prislappen för en "maxad" Macbook Air 11-tum landar på 15 995 kronor.
Apple berättade för 99mac när vi var och hämtade testexemplaret att kraven i batteritestet skruvats upp till den nya modellen. Macbook Air från 2012 nådde upp till 5 timmars batteritid. 2013-års modell når upp till 9 timmar, men då har Apple höjt skärmens ljusstyrka till 50 procent och samtidigt surfat och mejlat med maskinen. Här är siffrorna från de officiella specifikationerna:
Upp till 9 timmars trådlös surfning
Upp till 8 timmars uppspelning av Itunes-filmer
Upp till 30 dagars standbytid
Inbyggt 38,75 Wh litiumpolymerbatteri
99mac har så klart gjort vårt eget batteritest och får fram imponerande siffror. Med skärmens ljusstyrka på 50 procent höll datorn ut i 7 timmar och 22 minuter. Samma test igen med skärmens ljusstyrka på max gav resultatet 5 timmar och 8 minuter.
Testet är framtaget av 99mac:s webbutvecklare för att simulera surfning. Inga webbsidor med Flash används, men däremot Javascript. Datorn står med webbläsaren Safari i fullskärmsläge och surfar runt på flera olika webbplatser tills batteriet dör. Hur det ser ut visas kort i filmklippet nedan:
Men hur är det i praktiken då? Batteritid på bärbara datorer är inget vi är bortskämda med. Antingen ska laddaren följa med mest hela tiden, eller så får man köpa flera laddare och exempelvis ha en på jobbet och en hemma. På Gotlandsbåten springer folk ombord, knuffande förekommer, för att lyckas sätta sig bredvid eluttagen. Allt för att lyckas se en långfilm för att fördriva restiden utan att batteriet dör.
Nya Macbook Air känns som en skänk från ovan i det här sammanhanget. Fulladdad på morgonen går det utmärkt att surfa, mejla och skriva mest hela arbetsdagen lång. Vill du ha skärmstyrkan på max räcker det inte riktigt hela arbetsdagen förstås, men nära. Vi tog med datorn hem under helgen och kunde slösurfa, kolla på tv-serier, strömma musik till Apple TV och till och med spela lite utan att leta efter laddaren. Det här stavas befrielse, eller kanske lättnad! Upplevelsen blir säkerligen bara trevligare med 13-tummaren som ju utlovar uppåt 12 timmars batteritid.
Macbook Air ger generellt ett piggt intryck. Fläktarna går sällan igång vid mer vanlig användning. Vi märker inte av något nämnvärt lagg eller några badbollar. Det var riktigt klurigt att ge köpråd om den första generationens Macbook Air 2008 om man började jämföra prestanda och prislappen mot dåvarande Macbook. Idag är det snarare tvärtom. Macbook Air står sig riktigt bra mot Macbook Pro utan Retina-skärmar.
Det sitter integrerade grafikkretsar i nya Macbook Air, nämligen Intel HD Graphics 5000. Vi installerade Portal 2 och lirade på arbetstid (ibland har vi världens bästa jobb) för att kolla om det alls går att spela med datorn. Fläktarna som inte hörts alls under "vanlig" användning går igång direkt, men spelet flyter på riktigt bra även om vi tar i med inställningarna.
Med spelets egna standardinställningar (upplösningen då är bara 800 x 600 pixlar) fick vi omkring 117 fps, eller bildrutor per sekund. När vi tog i med inställningarna och bland annat ställde in skärmens optimala upplösning (1366 x 768 pixlar) fick vi omkring 45 fps och spelet rullar fortfarande på riktigt bra.
Vi installerade också det lite nyare spelet Borderlands 2 och testade att öka grafikinställningarna. Det gick bra att spela utan några större tapp i bildfrekvens och vi fick omkring 36 fps.
Macbook Air är självklart ingen speldator, men det går om man verkligen vill även om man nog får räkna med att inte alla spel inte kommer att flyta obehindrat.
Apples bärbara datorer har rykte om sig att bli lite för varma att ha i knät vid hård belastning. Vi mätte temperaturen med en infraröd termometer på olika platser runt om datorns chassi. Där man har handflatorna, vid tangenterna, uppe i kanten mot skärmen och på undersidan. Efter lite surfning mäter vi upp omkring 32 grader och det går alldeles utmärkt att ha i knät.
Efter en stund i Portal 2 mäter vi upp omkring 39 grader. Den högsta temperaturen mätte vi upp på undersidan. En 40-gradig dator är varm att ha i knät, även om det går i nödfall.
Borderlands 2 verkade pressa datorn ytterligare och vi mätte upp som högst 45 grader på undersidan. En stund kändes tangenterna väldigt varma att trycka på. En fördel med aluminiumchassit är att datorn svalnar fort efter att vi stängt av de krävande spelen.
Fläktarna går igång ganska direkt vi startar ett spel, men datorn låter inget eller i alla fall väldigt lite medan vi surfar eller kollar på en film.
Datorn har fått nya nätverkskretsar och stöder nu nya standarden 802.11ac som kan vara upp till tre gånger snabbare än sin föregångare 802.11n. 99mac fick låna en ny Time Capsule tillsammans med Macbook Air och försöker trots att vi sitter i centrala Stockholm med alldeles för många Wifi-nätverk runt omkring att testa om det blir någon skillnad.
Trådlösa nätverk är svåra att testa för det finns så många faktorer som påverkar, andra nätverk, tjocklek på väggar, avstånd till router med mera. Vi satte vår Time Capsule på kontoret och ställde datorn några meter bort.
På den interna disken i Time Capsule la vi en videofil på 8479 megabyte som vi sedan med hjälp av OS X inbyggda Terminal kopierade till flashlagringen i Macbook Air. Från Time Capsule till den interna SSD:n i vår Imac via en nätverkskabel tog överföringen 4 minuter och 11 sekunder.
Med 802.11n 2,4 GHz tog momentet 14 minuter och 46 sekunder vilket ska jämföras med 802.11ac 5 GHz där samma fil kopierades på 4 minuter och 57 sekunder. Med en Macbook Air 11-tum från 2011 lyckades vi kopiera samma fil via 802.11n 5 GHz och fick då tiden 11 minuter och 45 sekunder.
Fördelarna med 802.11ac ska vara att nätverket blir stabilare och får bättre räckvidd. Inne på kontoret märker vi ingen större skillnad, det blir sämre överföringshastighet ju fler väggar som kommer mellan dator och router, och skillnaden mellan 802.11ac och 802.11n är att lägsta hastigheten blir högre med den nya standarden. Men åker vi hissen tre våningar ner till entrén händer det grejer. Macbook Air hittar vårt ac-nätverk, men inte n-nätverket.
Standarden använder en teknik kallad strålforming (eng: beamforming) som förstärker signalen åt det håll där en ansluten ac-enhet befinner sig istället för att som tidigare skicka ut lika mycket signal åt alla håll.
Det har kommit rapporter om att en del användare har problem med Wifi i nya Macbook Air. På Apples webbplats berättar användare att uppkopplingen försvunnit och att de behövt starta om datorn för att få tillbaka den. Något sådant har inte vi upplevt med vårt testexemplar som fungerat utmärkt.
Anandtech har också testat nya Macbook Air utförligt och tror att det finns en begränsning i OS X nätverksstack som begränsar överföringshastigheterna. Arstechnica har mätt upp betydligt bättre hastigheter med Bootcamp och Windows än med OS X. Apple ska enligt källor arbeta med att undersöka Wifi-problemen.
Apple har byggt in säkerhetskopiering i OS X de kallar för Time Machine. Som komplement har de tagit fram Time Capsule med inbyggd hårddisk för att datorn automatiskt med jämna mellanrum under dagen ska göra säkerhetskopior av användarens data.
Hårddisken som sitter internt i nya Time Capsule är enligt sajten Ifixit en 3,5-tums Seagate disk på 7200 rpm, men det kan säkert variera i olika enheter eftersom Apple inte själva specificerar vad som sitter i. I övrigt har Time Capsule samma mått som en Apple TV fast mycket högre. Den har en WAN gigabit-port och tre LAN gigabit-portar samt en USB 2-port för att ansluta hårddiskar eller skrivare.
Vi testade att göra en säkerhetskopia av datorn med Time Machine till vår Time Capsule. Det är omkring 45 gigabyte att kopiera och Time Machine estimerade att det skulle ta cirka 2 timmar. I själva verket var det hela klart på strax under en timme.
Det var nog fler än vi som blev överraskade efter presentationen av nya Macbook Air under WWDC. Visst var det lite önsketänkade att den skulle få Retina-skärm, men att det skulle sitta precis samma panel i ytterligare en generation var oväntat. Flera konkurrenter har lanserat motsvarande pc-datorer med IPS-paneler och upplösningar med 1080p eller högre.
Istället handlade allt om energieffektivitet och batteritid. Det lät lite för bra för att vara sant med nio timmar för 11-tummaren, men våra egna tester bekräftar att det verkligen är lång batteritid. Det är befriande att inte behöva fundera ständigt och jämt på var laddaren är eller om det finns ett eluttag i närheten. Datorn känns pigg att använda så Apple har inte behövt göra några stora kompromisser med prestandan för att lyckas med den här bedriften.
Det finns inga möjligheter att uppgradera datorn efter köpet. Minneskretsarna sitter fastlödda på logikkortet och flashlagringen är inte kompatibel mellan olika generationer. Det är heller ingen större idé att utföra någon service själv. De flesta delarna, inklusive skruvarna är proprietära och därmed svåra att få tag i.
Livslängden på en Macbook Air blir på grund av det här inte så lång som om man köper en bärbar dator där åtminstone minne och lagring går att uppgradera i efter hand. Det är alltså att rekommendera att välja till åtminstone 8 GB minne direkt vid köpet om du tänkt äga datorn mer än något år.
Men med det sagt är nya Macbook Air 11-tum en otroligt trevlig bekantskap som lätt och ledigt går ner i de flesta väskor utan att man får ont i ryggen efter en dag på språng. Den levererar prestanda som duger för det mesta i vardagen och enklare jobb.
För att summera passar Macbook Air 11-tum framför allt dig som ofta behöver ha med dig en dator ut på språng och som kan kombinera den med en större skärm på exempelvis kontoret eller hemma.