Tile är en liten bricka tänkt att fästas vid viktiga föremål så att de kan hittas med hjälp av Iphone. Om många använder Tile går det dessutom att ta hjälp av andra för att hitta borttappade saker.
Handen på hjärtat, har du någon gång ringt till din egen telefon för att du inte kunde hitta den? Eller förlagt dina nycklar och önskat att du hade en nyckelring du kunde vissla efter?
Tile är en produkt under utveckling från företaget Reveal Labs som försöker lösa ett klassiskt problem med ny teknik. Det är en lite bricka i plast som fästs vid föremålet som ska spåras och sedan kommunicerar med Iphone för att berätta var den är.
GPS är en fantastiskt teknologi för att geografiskt lokalisera en plats men tekniken drar mycket batteri och kräver kontakt med satelliter. Även den minsta GPS-mottagaren är dessutom relativt skrymmande.
För att minska strömförbrukningen och hålla nere storlek och kostnad har Reveal Labs istället valt att utnyttja det faktum att vi har GPS-mottagare i våra telefoner numera och att Apple sedan Iphone 4S har bluetooth 4.0 inbyggt i sina IOS-produkter, en teknik som drar mycket mindre ström än tidigare bluetooth-standarder. Just bluetooth 4.0 är en viktig pusselbit och orsaken till att Tile inte kommer att fungera med Android-telefon, då det saknas bra stöd för denna teknik.
Med en app i Iphone går det att lokalisera Tile-brickor på upp till ungefär 45 meters avstånd. Appen kan känna av om det "bränns", det vill säga om man kommer närmare och närmare. Det går även att aktivera en liten ljudsignal i brickan så att den ännu enklare hittas. Appen sparar också GPS-kordinaterna för senaste gången den var i kontakt med brickan.
Utöver dessa funktioner har Tile också möjligheten att dra nytta av att andra använder produkten, kopplade via en molntjänst. Om till exempel en cykel med en Tile-bricka stjäls och hamnar i en annan del av staden och en helt annan person som också använder Tile passerar inom räckvidden skickas data anonymt via tjänsten till cykelns ägare. Ju fler som använder Tile desto större är alltså möjligheten att det går att ta hjälp av andra för att hitta borttappade föremål.
Via appen kommer det också att vara möjligt att dela ut access till enskilda brickor till familj, vänner och andra som ägaren har förtroende för.
En Tile-bricka räcker i ett år, men precis som med Apples produkter nuförtiden går det inte att byta batteri själv. Istället ska brickan skickas tillbaka i ett medföljande kuvert för att återvinnas och en ny bricka får beställas. Tillverkarna menar att fördelarna är att brickan kan göras mycket mindre, lättare och helt vattentät på detta sätt. De har även för avsikt att jobba för att brickorna ska bli bättre och räcka längre för varje ny generation.
Tile är inte en färdig produkt ännu utan likt många andra intressanta nya produkter som kommit via "crowdfounding"-tjänsten Kickstarter finansieras första omgången av supportrar som förhandsbeställer brickan och därmed tar en viss risk. Reveal Labs använder sig dock inte av just Kickstarter utan Selfstarter, skillnaden är att projekt hos Selfstarter har större kontroll över sin kampanj och utseendet på den. Produkten har redan överskridit sitt finansieringsmål på 20 000 dollar med råge, i skrivande stund har kampanjen dragit in över 73 000 dollar och det är fortfarande 24 dagar kvar på den.
Tile kostar 19 dollar, cirka 130 kronor, styck och på det tillkommer frakt till EU på 14 dollar, cirka 100 kronor. Det finns möjlighet att förhandsbeställa flera stycken för att få rabatt. Leveranserna ska ske under den kommande vintern 2013/2014.