Från och med måndag 1 juli går det inte längre att använda Google Reader, tjänsten för att läsa nyheter genom att prenumerera på RSS-strömmar. 99mac har guiden för hur du exporterar dina data från Google Reader innan det är för sent.
Reader har varit det överlägset populäraste alternativet för att följa RSS-strömmar, antingen direkt via Googles webbsidor eller som en synkroniseringstjänst för RSS-läsare på olika plattformar.
När Google i mitten av mars i år meddelade att de skulle lägga ner Reader slog det ner som en bomb på nätet. Detta har dock inte enbart varit till ondo, i kölvattnet av detta beslut har en rad andra tjänster, både nya och existerande, kunnat blomma upp och ta emot Googles tidigare användare.
Tjänster som till exempel Feedly har fått miljontals nya användare. #Feedly och de flesta andra RSS-tjänster har funktioner för att importera prenumerationerna från Google Reader, bara det görs före första juli vill säga.
För den som använder eller tidigare har använt Google Reader kan det vara en god idé att exportera listan på prenumerationer från Google innan nedläggningen. Med en sådan exporterad fil går det senare att importera till andra tjänster och läsare i framtiden. Det är enkelt att genomföra exporten, följ bara guiden nedan.
1) Gå till Google Takeout och logga in med ditt Google konto där.
2) Här går det att exportera ut data från många olika Google-tjänster. Det går att exportera från samtliga eller välja en specifik. För att bara välja Reader, klicka på fliken "Välj tjänster".
3) Klicka på knappen märkt "Reader" för att välja den tjänsten.
4) Vänta tills det står 100 procent i rutan som dyker upp och klicka därefter på den röda knappen märkt "Skapa arkiv" längst ner.
5) Google sammanställer alla data i ett zip-arkiv och när det står att det är klart kan du klicka på knappen Hämtning för att ladda ner arkivet till din dator.
6) När du vid ett senare tillfälle vill importera dina prenumerationer i en RSS-läsare eller annan tjänst är det filen subscriptions.xml som du ska använda dig av.
Nu kan du i lugn och ro välja och vraka mellan olika RSS-tjänster även efter den första juli 2013.