Photoshop tar steget upp i molnet

I juni lanserades nya Photoshop CC med mängder av uppdateringar och nya funktioner. 99mac tar en titt på hur det populära bildbehandlingsprogrammet fungerar i molnet.

År 2003 släppte #Adobe #Photoshop CS och lanserade därmed Creative Suite-serien. Drygt tio år senare är det dags för en ny milstolpe i Photoshops historia. Photoshop CC är en molntjänst som du betalar för varje månad. Adobe har sagt att de i framtiden kommer uppdatera programmet löpande men redan nu finns en hel del uppdateringar och helt nya funktioner jämfört med CS6.

Nya funktioner

En av de stora snackisarna inför den här versionen var det nya filtret Skakreducering. Många trodde att det skulle komma redan till CS6 men vi fick alltså vänta två år till. När du öppnar filtret analyseras bilden direkt och har du tur hittar programmet rätt rörelse som kameran gjort under exponeringen och korrigerar skärpan efter det. Men förvänta dig ingen magi. Riktigt bra resultat får du bara om fokus ligger rätt, du inte har skakat för mycket och motivet i bilden inte rört sig. Annars är risken stor att bilden får ganska dålig kvalitet.

I filtermenyn hittar vi numera också Camera Raw-filter. Precis som det låter har Camera Raw blivit ett filter inne i Photoshop. Det här är något som jag verkligen uppskattar! Camera Raw är oftast betydligt enklare och bättre än Photoshop för redigering av fotografier. Använder du det som ett smart filter kan du nu göra icke förstörande ändringar i Camera Raw under tiden som du jobbar med en bild. En annan fördel är att du nu kan använda Camera Raw på jpg-bilder utan att gå omvägen via Bridge. Den enda nackdelen jag upptäckt är att filerna blir större när informationen bakas in i bilden på det här sättet.

Inne i Camera Raw har det också hänt en hel del. Här finns flera av de nyheter som kom med Lightroom 5 tidigare i år. Radiellt filter gör det enklare att vinjettera och belysa olika delar av bilden. Fläckborttagningen hjälper dig att hitta och ta bort smuts som fastnat på linsen eller i kameran. Du kan dessutom måla bort oregelbundna objekt på bilden. Med Upright kan du enkelt rätta till sneda horisonter eller till och med räta upp sneda byggnader med några få knapptryck.

Bättre verktyg för grafik

De senaste åren har Photoshop fått fler och fler funktioner från Illustrator som gjort det enklare att jobba med vektorgrafik och banor. Det känns därför som att det var på tiden att du nu kan markera flera banor samtidigt även i Photoshop. En annan till synes liten detalj men som förenklar skapandet av 2d-grafik är möjligheten att ställa in rundade hörn på rektanglar i efterhand. Det går att välja hur mycket rundning det ska vara på hörnen och om hörnen ska ha olika mycket rundning.

Jag jobbar ofta med stora projekt som innehåller många lager och det händer titt som tätt att jag jobbar på fel lager vilket leder till mindre raseriutbrott. Adobe har hittat medicinen med Isolera lager. Jag markerar bara de lager jag vill isolera, högerklickar i bilden och väljer Isolera lager. Jobbar du med banor är det bara att markera banorna och sedan dubbelklicka på dem. Ett varningens finger ska höjas för att det inte är jättetydligt när du är i det isolerade läget och när du är i det vanliga läget.

Uppdateringar och förbättringar

Adobe har inte bara utvecklat helt nya funktioner utan också förbättrat några av de gamla. Smart skärpa har fått en ny algoritm som är snäppet bättre än tidigare. Det har framför allt tillkommit ett reglage som heter Reducera brus där du kan reglera bruset som uppstår när du ökar skärpan. Den nya algoritmen är lite långsammare än tidigare men den gamla algoritmen finns kvar för de som hellre jobbar med den.

Går du in i Ändra storlek kommer du stöta på några andra nyheter. För det första finns en förhandsgranskning i dialogrutan som du dessutom kan dra i för att ändra storlek på. Den känns väldigt bra och jag skulle gärna se att den här typen av förhandsgranskningar dyker upp på fler ställen. För det andra finns ett nytt val som heter Bevara detaljer som är användbar vid förstoringar. Skillnaden mot Bikubisk mjukare är marginell men ändå lite bättre och även här kan du nu reducera brus som uppstår.

Prenumerera på en molntjänst

Men den nyheten som fått mest uppmärksamhet är att du inte längre kan köpa programmet som förut utan måste prenumerera på det som en tjänst. Det betyder att du har programmet så länge du betalar för det och sedan blir av med det när du slutar betala.

Du får en licens som fungerar på två datorer samtidigt, oavsett om det är Mac eller Pc. Dina inställningar i programmen sparas i molnet och följer på så sätt med dig ifall du installerar programmet på en ny dator. Du får också 20 GB lagringsutrymme i molnet. Även om själva tjänsten är molnbaserad installerar du fortfarande programmet på din dator så du behöver inte vara uppkopplad för att kunna använda det. Däremot behöver du validera programmet via internet med jämna mellanrum.

Som vanligt finns en mängd olika prisplaner. Väljer du att binda dig under ett helt år kostar Photoshop CC 2553 kronor. Du kan också välja att köpa en prenumeration som du kan avbryta när som helst men då kostar det 271 kronor per månad, vilket blir 3252 kronor på ett år.

Har du en produkt i CS3-serien eller senare och köper ett årsabonnemang före 31 augusti betalar du 1269 kronor under första året. Har du en CS6-produkt och registrerar dig före 31 augusti kan du få hela CC-serien för 2553 kronor under första året, alltså samma pris som bara Photoshop kostar för nya kunder. Lärare och studenter har möjlighet att köpa en prenumeration på hela CC-serien för 2657 kronor per år. Ett Photoshop CS6 för Mac kostar i dagsläget cirka 8500 kronor och Adobe har i skrivande stund inga planer på att sluta sälja det.

Fördelar & nackdelar

Jag tycker att den största fördelen jämfört med tidigare är nyheterna i Camera Raw och att själva Camera Raw blivit ett filter i programmet. Det har också blivit enklare att jobba med banor och vektorgrafik vilket gör att jag kan göra ännu mer i Photoshop av det jag tidigare gjorde i Illustrator.

Den nya prenumerationstjänsten har både fördelar och nackdelar. För de som ändå uppdaterar programvaran åtminstone vart fjärde år blir det ingen större skillnad i plånboken. De får uppdateringar kontinuerligt och kan dessutom använda programmet på både PC och Mac. Men för de som uppdaterar programvaran mer sällan blir det dyrare.

Har du någon CS6-produkt och vill prova på fler av Adobes program är erbjudandet med hela CC-serien för drygt 2500 kronor under första året väldigt bra. Men efter ett år kan du hamna i den nya ägandeformens kanske största problem. Om du slutar prenumerera har du inte längre något program att redigera dina filer i. Då gäller det att du hunnit exportera till exempel dina psd-filer till öppnare filformat för att kunna se dem.

Summering

Med Photoshop CC befäster Photoshop sin position som det ledande bildbehandlingsprogrammet. Det är oerhört mångsidigt och med tanke på alla funktioner är det väldigt enkelt att jobba i. Däremot tycker jag inte att det är värt att uppdatera bara Photoshop om du har ett Photoshop CS6 idag. Den här versionen har visserligen flera förbättringar men i de flesta fall är det bara marginell skillnad.

Har du däremot inget Photoshop och vill ha ett, kan du antingen köpa CS6 och använda det för evigt, eller starta en prenumeration på Photoshop CC. Med dagens prissättning skulle det ta fyra år innan du lagt ut mer pengar än du får göra för CS6 idag. Även om det kan kännas som att köpa grisen i säcken eftersom du inte vet vilka uppdateringar som kommer, tror jag att de flesta som använder programmet mycket kommer att vilja uppdatera det inom fyra år. Med tanke på att det är marknadens mest kraftfulla och mångsidiga verktyg för bildbehandling tycker jag att du får vad du betalar för.

Namn
Photoshop CC
Plattform
OS X
Utvecklare
Adobe Systems Software
Version
CC
Pris
271 kronor/månad (utan bindningstid)
Krav
Flerkärnig Intel-processor med 64-bitarsstöd, OS X v10.7 eller senare, 1 GB RAM-minne, 3,2 GB ledigt utrymme på hårddisken, ytterligare ledigt utrymme krävs under installationen. Bredbandsuppkoppling krävs för aktivering av programvaran och validering av medlemskap.
Språk
Svenska, engelska med flera.