Apple, Microsoft, Google, Facebook och flera andra företag går samman och kräver större transparens gällande förfrågningar från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.
Sedan nyheten om underrättelseprogrammet PRISM läckte tidigare i år har de utpekade internetföretagen försökt rädda sina anseenden genom att berätta vad de faktiskt delar med sig av och inte. Men eftersom mycket av uppgifterna är hemligstämplade går Apple, Microsoft, Google, Facebook och flera andra företag nu samman och kräver större transparens mot allmänheten.
Totalt är det 63 företag, investerare och ideella organisationer som ber den amerikanska regeringen att ge internet-, telefon- och andra tjänsteleverantörer att få dela med sig av förfrågningarna de får in om data, inklusive:
Antalet statliga förfrågningar om information om företagens användare
Antalet individer, konton, eller enheter för vilka uppgifter begärts
Antalet ansökningar som avsåg kommunikationsinnehåll, grundläggande abonnentinformation, och / eller annan information.
Företagen menar att #NSA:s förfrågningar efter uppgifter bör offentliggöras precis som information om brottsbekämpning varit i åratal. I en kopia av brevet som All Things D fått tag i skriver företagen så här:
"Grundläggande information om hur staten använder uppgifter i sina olika brottsbekämpande myndigheter har publicerats i flera år utan någon uppenbar störning av brottsutredningar. Vi söker tillstånd för att samma information ska göras tillgänglig angående statens nationella säkerhetsrelaterade myndigheter. Den här informationen om hur och hur ofta staten använder de här rättsliga myndigheter är viktig för det amerikanska folket, de förtjänar att ha en informerad offentlig debatt om lämpligheten med dessa myndigheter och deras användning."
Apple skrev ett öppet brev om sina tankar kring #NSA-skandalen. Flera av de andra företagen har också gått ut med så mycket uppgifter de har fått lov till.