Ett extra batteri i väskan är en lösning problemet med att batteritiden i Iphone 5 inte ens räcker en hel dag vid intensivt användande. 99mac har testat den portabla strömkällan Andersson PRB 2.0.
Apples officiella siffror för batteritiden på Iphone 5 anger "upp till 8 timmar" för samtal över 3G och samma tid för internetanvändning över 3G. På pappret kan det låta som en godkänd batteritid, men i praktiken är det alldeles för lite. Problemet är att våra telefoner numera också är våra klockor, kameror, videokameror, GPS-navigatörer, musikspelare, underhållningscenter, kartböcker, kommunikationscentraler, nyhetsläsare och mycket annat. Kombinerat med stora ljusstarka och högupplösta skärmar är det nästintill omöjligt att klara en hel dags aktivt användande på en laddning.
För er som följt 99macs poddradio under de senaste avsnitten är klagomålen bekanta. Jag har återkommande ondgjort mig över att Iphone 5 inte har bättre batteritid när jag varit på resande fot och hur abrupt ens bekväma digitala liv avbryts när batteriet på telefonen dör och det varken går att föreviga dotterns första sockervadd, kolla upp hur man hittar tillbaka genom storstaden eller för den delen härda ut trekvart i kö till Nyckelpigan på Gröna Lund.
Allt oftare ser man människor ladda sina telefoner på offentliga platser. Under väntan mellan tågbyten på en ort i Mellansverige smålog jag nästan åt hur tågstations väntsal och korridorer pryddes av personer som satt med jämna mellanrum med en bekant vit sladd till närmaste lediga eluttag.
Lösningen för att slippa digitalt mörker innan det är kväll och inte vara låst till ett eluttag är att ha med sig ett extra batteri av något slag. Som bekant har Iphone aldrig haft utbytbara batterier och Apple har numera även eliminerat det från alla sina produkter. Därför är det externa batterier som gäller.
Det finns tre typer av externa batterier för Iphone; de som sitter som ett extra skal på baksidan av telefonen, de som sitter som en klump i botten av telefonen och de som är fristående och ansluts med vanlig sladd. För egen del passade det sistnämnda alternativet bäst, telefonen blir då inte klumpigare i sig och batteriet kan förvaras i en ficka eller axelremsväska.
Valet föll på ett batteri med det oansenliga namnet PRB 2.0 från Netonnets egna varumärke #Andersson. Det är ett nästintill "noname"-märke med produkter i budgetklass, men efter positiva erfarenhet av deras billiga skal för Ipad gav jag det en chans. Både designen och de tekniska specifikationerna var bra.
Batteriet väger 122 gram, en överkomlig vikt att bära med sig i en sidoväska eller liknande. Måtten är 93 x 21 x 42 millimeter och batteriet ligger bra i handen med avrundade kanter. Fyra lysdioder i form av ringar anger hur mycket laddning som finns kvar i batteriet.
Den viktigaste specifikationen är batterikapaciteten som är på hela 5 200 milliamperetimmar. Det kan jämföras med Mophie Juice Pack Plus, det kraftigaste batteriskalet från #Mophie som är på 2 100 milliamperetimmar. Strömstyrkan är 1 ampere, vilket är lika mycket som Apples vanliga Iphone-laddare. (Apples lite större laddare för Ipad är på 2,1 ampere som jämförelse.)
En fördel med PRB 2.0 är att det levererar ström via USB och är därmed inte låst till en specifik kontakt eller tillverkare. Det går att ladda Iphone, Ipad och i princip vilken annan smartphone eller surfplatta som helst, då laddning via USB numera är standard.
I kartongen finns batteriet, en strömadapter och en laddningskabel för att ladda själva batteriet (USB till mikro-USB). Det följer däremot inte med någon specifik laddningskabel för Iphone eller andra enheter, så det krävs en USB till Lightning-kabel om det är en Iphone 5 som ska laddas.
Det tar drygt fem timmar att ladda batteriet fullt. Som en bonus, men knappast nödvändigt, finns även en LED-ficklampa inbyggd i batteriet.
För att testa batteriet valde jag att ladda det fullt och därefter koppla in det till en Iphone 5 när varningen om 10 procents laddning kom. Det är troligare att det är vid 10 procent man ansluter ett extra batteri istället för att vänta tills telefonen är helt död och måste startas på nytt.
Det tog ungefär 1 timme och 40 minuter att ladda telefonen till 100 procent under lätt användning. Därefter lät jag telefonen laddas ur till 10 procent igen och laddade upp den även en andra gång till 100 procent på ungefär samma tid. Även efter två uppladdningar var det tillräckligt med ström kvar i batteriet för att ladda telefonen en tredje gång upp till cirka 50 procent innan det var helt uttömt.
Jag var positivt överraskad både till hur relativt snabbt det gick att ladda telefonen från 10 till 100 procent och även att det med råge räckte till två fulla laddningar. Med batteriet i en axelremsväska och kabeln stickandes ut gick det bra att fortsätta använda telefonen som vanligt utan större besvär.
Efter att batteriet räddat min dag mer än en gång följer det numera alltid på längre utflykter och speciellt på heldagsresor. Utöver den praktiska nyttan att kunna ladda upp telefonen närsomhelst och varsomhelst försvann även min lilla gnagande oro över att behöva spara på telefonens batteri under en lång dag, det var bara att fortsätta använda den som vanligt och ladda vid behov. Det är en liten detalj, men det ska inte underskattas hur skönt det är att den oron är utbytt till en trygghet nu.
För endast 299 kronor var det en klockren investering för min egen del. Det finns flera andra portabla strömkällor att välja på och kanhända är andra märken ännu bättre, men Andersson PRB 2.0 är ändå ett rekommenderat köp för den som upplever besvär med att batteritiden inte räcker till på sin telefon. Batteriet fungerar som utlovat och har väl tilltagen kapacitet.
Avslutningsvis ska det tilläggas att detta behov av extra batteri förhoppningsvis är en parantes i historien. När vi om fem år tittar tillbaka på den här tiden kommer vi att skratta åt hur vi letade eluttag och sprang omkring med externa batteriet.
Jag hyser en liten dröm om att Apple redan den 10 september i höst presenterar sin nästan Iphone-modell (Iphone 5S?) med kraftigt förlängd batteritid som en av de främsta förbättringarna. Den som lever får se. Tills dess är dock dålig batteritid ett praktiskt problem för många och externt batteri är den smidigaste lösningen.
Uppdatering 20 augusti: En av våra medlemmar, Ijoonte, fick en defekt kontakt till sitt batteri, ett byte hos Netonnet löste problemet. Det exemplar som användes i testet ovan hade inga sådana problem.