Nästa Iphone-processor 31 procent snabbare

Apples nya A7-processor sägs vara omkring 31 procent snabbare än sin föregångare. Enligt rykten har dessutom några prototyper av Iphone utrustats med 64-bitars processorer.

Det börjar dra ihop sig för Iphone-event och det dyker upp nya detaljer kring de interna komponenterna. Apple sägs vara redo att lansera en ny Iphone som populärt kallas för 5S. Modellen utrustas med nya A7-processorn som sägs vara omkring 31 procent snabbare än A6 som finns i exempelvis Iphone 5, enligt en rapport från FOX News-programledaren Clayton Morris på Twitter. A7-processorn är också aktuell för den kommande femte generationen av Ipad.

Morris säger också att telefonen får dedikerade kretsar för rörelsedetektion och tror att det kan ha betydelse för kamerauppgraderingen. Enligt tidigare rykten kan Iphone 5S få ett nytt läge för slowmotion med inspelning av video med 120 bilder per sekund.

Apples processorer bygger på ARM-arkitekturen. Deras nuvarande A6-processor som finns i bland annat Iphone 5 har dubbla kärnor och det verkar som att A7 också kommer att ha det. Det kan däremot vara större förändringar på gång, enligt 9to5mac har några interna prototyper av Iphone 5S testat 64-bitars A7-processorer.

Den största fördelen gentemot dagens 32-bitars processorer är möjligheten att kunna använda mer internminne. Den konkurrerande elektronikjätten Samsung använder också ARM-arkitektur och arbetar med en egen 64-bitarsvariant.

Om 64-bitars A7-processorn kommer med vid lanseringen är däremot inte säkert. Analytikern Ming-Chi Kuo, som ofta haft rätt tidigare, säger att ett byte till 64-bitars processorer kommer att ske inom en nära framtid, om inte redan till A7 så till A8 aktuell för lansering under 2014.