Apple vill gynna appar med höga betyg

Genom att väga in apparnas betyg i algoritmerna som tar fram topplistorna i App Store hoppas Apple kunna sortera bort skräpappar, enligt en rapport från analysföretaget Fiksu.

Topplistorna i App Store baseras på antalet nedladdningar och hur fort en app laddas ned. Enligt analysföretaget Fiksu, som regelbundet följer utvecklingen av topplistorna, kan Apple ha börjat testa nya algoritmer som tar hänsyn till apparnas användarrecensioner också.

"I slutet av juli märkte vi att appar oväntat bytte plats utan någon motsvarande ökning eller minskning i antalet nedladdningar. Vid närmare inspektion upptäckte vi att den ändrade ordningen hänger ihop med appens betyg."

Rapporten noterar också att Apple börjat uppdatera listorna var tredje timme istället för var femtonde minut som tidigare. Enligt Fiksu ger fönstret på tre timmar en bättre möjlighet att undvika att någon manipulerar listorna.

Techcrunch har pratat med fler utvecklare och analytiker som håller ett öga på App Store och rapporterar om fler förändringar som att återbetalningar och intäkter för gratisappar också påverkar topplistorna. Det finns vissa bevis på att hur ofta och länge användare använder en app också spelar in.