Facetime sämre efter patentintrång

Efter förra årets förlust mot Virnetx gällande teknik som används till Facetime verkar Apple ha ändrat på tjänsten som nu rapporteras ha blivit sämre.

I november dömdes Apple att betala 386 miljoner dollar i skadestånd till Virnetx för #patentintrång gällande teknik som används till Facetime. Nu kommer rapporter om konsekvenserna för Apples del.

I augusti i år hölls en förhandling mellan parterna gällande royaltyavgifter för patenten. Enligt uppgifter därifrån kan Apple behöva betala ytterligare miljonbelopp i löpande avgifter till Virnetx, rapporterar Ars Technica. Dessutom sägs Apple ha ändrat på den underliggande arkitekturen till Facetime – något som ska ha gjort tjänsten sämre.

Före rättegången byggde nästan alla Facetime-samtal på direktkommunikation. Apple verifierade att båda parter har ett giltigt Facetime-konto och de två enheterna kunde kommunicera direkt över internet utan några mellanliggande servrar. Ett mindre antal samtal skickades via mellanliggande servrar, en metod som helt undviker Virnetx:s patent.

Sedan Apple insåg att de kan tvingas betala löpande avgifter ska de ha ändrat Facetime så att alla samtal går via mellanliggande servrar. Ändringen ska ha genomförts i april. Apple har lämnat in samtalsloggar från Applecare för perioden april till mitten av augusti till Virnetx:s advokater som under förhandlingen summerade att Apple fått in över en halv miljon samtal som klagar på samtalskvaliteten efter ändringen. Advokaterna vill med det visa att deras patent förtjänar en hög royaltyavgift.

Virnetx sägs vilja ha mer än 700 miljoner dollar i avgifter för det fortsatta användandet av Facetime. Hur det blir är inte klart än.

Ars Technica påpekar att rapporterna huvudsakligen kommer från diskussionsgrupper med investerare i Virnet X och deras egen källa är också investerare i bolaget. Dokumenten från förhandlingen är nästan helt sekretessbelagda.