Sonos vs Airplay

De två systemen Sonos och Apples Airplay har total dominans på marknaden för trådlöst ljud i hemmet. Men vilket är rätt för just ditt hem? 99mac reder ut skillnaderna mellan dessa två marknadsledande aktörer och listar för- och nackdelarna med dem.

På senare år har sättet vi konsumerar musik på ändrats drastiskt. Vi lever i "streamingåldern" och förväntar oss att ha tillgång till musik när helst vi vill. Till det behövs uppkoppling – nätverk. I samma veva har vi blivit trådlösa. Kablar får absolut inte synas och helst inte finnas. Även till det här behövs trådlösa nätverk. Dessa två behov skapade genast ett nytt behov – trådlös mediaöverföring.

Idag har många nya högtalare och förstärkare avsedda för hemmabruk någon form av trådlös lösning. Antingen har tillverkaren själv löst det med ett eget wifibaserat system, eller så gör man högtalaren Airplay-kompatibel. Många högtalartillverkare använder också Bluetooth som nätverk mellan högtalaren och uppspelningsenheten.

I den här guiden kommer vi förklara hur #Airplay respektive #Sonos fungerar, gå igenom de olika prisnivåerna och slutligen sammanställa för- och nackdelarna i en jämförelse. Vi börjar med Airplay.

Airplay

Airplay lanserades 2010, men hette först Airtunes, då det enbart gällde ljud. När Apple sedan började omarbeta protokollet så att det även strömmade bild bytte man namn. Systemet bygger på ett wifi-nätverk, en eller flera Mac- eller IOS-enheter och en eller flera Airplay-kompatibla högtalare eller högtalare kopplade via Airport Express eller Apple TV.

Airplay-kompatibilitet har nästan blivit ett måste i både förstärkare och högtalare som har inbyggda förstärkare. Listan på högtalartillverkare som valt att bygga in stödet är kolossalt lång. För att nämna några jättar som finns representerade: Bang & Olufsen, Bose, Logitech, Libratone, JBL och Bowers & Wilkins.

Dessa högtalare kopplas upp mot nätverket, ofta via en app och kommer sedan att finnas som valbar utgång för ljudet från uppspelningsenheten så länge båda är uppkopplade på samma nätverk. Här kan du välja och vraka för att hitta din favorithögtalare. Du kan blanda hej vilt mellan olika högtalartillverkare och du kan till och med lägga till din gamla favoritanläggning via en Airport Express eller Apple TV som tar emot signalen trådlöst och skickar den vidare via kabel till förstärkaren.

Själva funktionen Airplay finns inbyggd i flera olika plan:

Datorer med trådlös nätverksuppkoppling och Itunes installerat kan välja att strömma musiken från just Itunes-biblioteket till en Airplay-kompatibel högtalare. En Mac med OS X Mountain Lion kan dessutom, utan extra program strömma allt annat ljud, som exempelvis Spotify.

För att underlätta styrningen av systemet från datorn och för att strukturera vilken musik som spelas i vilken eller vilka högtalare finns flera olika tredjepartsprogram. Ett av de mest använda är Airfoil. Programmet köps via Rogue Amoebas webbplats och kostar 25 dollar, motsvarande 160 kronor.

För IOS-enheter gäller att man kör IOS 4.2 eller senare och från dessa enheter är strömmningen inte beroende av någon specifik app utan enheten kommer att spela upp allt ljud (utom signaler) på högtalaren. Även för IOS finns Airfoil och är där kostnadsfritt.

Pris

Priset för högtalarna varierar, i och med att det är olika tillverkare från runt 1 500 kronor upp till 40 000 kronor för de allra mest exklusiva varianterna.

En Airport Express, för att göra befintlig utrustning till en del av systemet kostar 895 kronor och Apple TV som har samma funktion och lite till kostar 1 029 kronor.

Sonos

Sonos lanserade sina första trådlösa ljudöverföringsenheter redan 2005, men det Sonos vi känner blev aktuellt först sent 2010 då de började ha stöd för plattformen Android samt implementerade Spotify i sin app.

Sonos erbjuder högtalarna Play:5, Play:3, Playbar, Sub och nykomlingen Play:1 som lanserades den 9 oktober efter att ha läckt ut ett par veckor för tidigt. Utöver högtalarutbudet med inbyggd mottagare säljs även de lösa mottagarna Connect och Connect Amp som är de två ursprungliga överföringsenheterna som Sonos lanserade 2005. Dessa har ungefär samma funktion som en Airport Express har gällande ljud med undantaget att de har större urval gällande utgångar samt att Connect Amp även fungerar som förstärkare.

För att få Sonos att fungera behöver du ytterligare en komponent som kallas Bridge. Denna kopplas direkt till routern och blir enheten som skapar ditt så kallade Sonosnet till vilket övriga enheter ansluter sig. Om du har möjlighet att koppla din högtalare direkt till routern via kabel behövs ingen bridge då alla Sonos högtalare har samma funktion inbyggd.

datorn installeras ett kostnadsfritt program som heter Sonos Desktop Controller. Detta program kräver för Apple-datorer Mac OS X 10.6 eller senare och för pc Windows XP eller senare. Programmet kopplar upp sig mot dina olika bibliotek och tjänster, notera dock att Sonos Controller bara kan användas till de tjänster som Sonos stöder, som exempelvis Itunes och Spotify. Du använder alltså inte Itunes eller Spotify i sig utan programmet blir som en fjärrkontroll för din Bridge som blir själva uppspelningsenheten. I Sonos Controller är funktionen att välja vad som spelas var, så som Airdrop ger Airplay redan inbyggd.

Det finns förstås en Sonos Controller även för våra IOS-enheter. Appen låter dig, precis som på datorn styra dina tjänster och bibliotek i ett enda fönster och även här kan du hantera vad som spelas var. En av de största skillnaderna mellan Airplay och Sonos är just detta; att med Sonos spelas musiken inte från din enhet utan bara styrs via den. Om du startar en låt på Spotify via din Iphone och väljer att spela upp det i exempelvis köket och vardagsrummet och din kära sedan vill lyssna på något annat i vardagsrummet är det bara att denna tar sin egen telefon eller dator och väljer vad som ska spelas där.

Pris

Play:1 kommer att kosta runt 1 799 kronor, Play:3 ligger på runt 2 499 kronor och Play:5 går loss på ungefär 3 399 kronor. Soundbar och Sub kostar båda runt 5 999 kronor. Utöver detta behövs alltså, i de flesta fall en Bridge som kostar runt 499 kronor.

Connect och Connect Amp, för att göra befintlig utrustning till en del av systemet kostar omkring 2 999 respektive 4 199 kronor.

Jämförelse

Observera att det med Connect går att göra en Airplay-högtalare Sonos-kompatibel och med en Airport Express göra en Sonos Play:5 Airplay-kompatibel. Notera även att vi inte jämför ljudet i högtalarna utan enbart systemet.

Fördelar med Airplay
  • Med Airplay får du valfriheten att välja i princip vilken högtalartillverkare du vill

  • Du väljer själv prisnivå

  • Funktionen inbyggd i operativsystemen vilket gör att allt ljud kan spelas upp (gäller inte alla operativsystem)

Nackdelar med Airplay
  • Delar i de flesta fall nätverk med all annan trådlös överföring vilket gör att det inte riktigt blir lika stabilt som exempelvis Sonos

  • Relativt låst till Appleanvändare

Du borde välja Airplay om
  • Du har många Apple-enheter

  • Du vill kunna välja högtalartillverkare

  • Du vill slippa lära dig ett nytt gränssnitt, funktionen är inbyggd i operativsystemet

Fördelar med Sonos
  • Sonos skapar ett eget trådlöst nätverk kallat "Sonosnet" där alla enskilda enheter, exempelvis dina högtalare, både tar emot signalen och fungerar som accesspunkt för andra enheter. På så sätt kan nätverket täcka en större yta utan att alla enheter måste vara inom räckhåll av en basstation.

  • Plattformsoberoende.

  • Inbyggd funktion för att styra vilken musik som spelas var.

Nackdelar med Sonos
  • Programmet och appen Sonos Controller är inte speciellt användarvänlig och kan inte styra allt ljud från enheten utan bara de tjänster som Sonos stöder.

  • Det kostar att vilja ha ett annat fabrikat på högtalare. Connect är tre gånger så dyr som Airport Express.

Du borde välja Sonos om
  • Du har blandat Windows-, Mac-, Andoid- och IOS-enheter i hemmet.

  • Du enkelt vill spela en låt i köket och en annan i vardagsrummet.

  • Du vill ha en färdig, stabil paketlösning.