Apples nya toppmodell Iphone 5S i den nya färgen rymdgrå har hittat in i 99mac:s testlabb. Den bjuder på en riktigt bra kamera, bättre 4G-stöd och fingeravtrycksläsaren Touch ID.
Historiskt sett har Apple lanserat en ny generation Iphone om året. Vartannat år sedan Iphone 3G har de släppt en S-generation med samma design som föregångaren, men med uppgraderingar under skalet. I år bryts traditionerna eftersom Apple släppte inte en utan två nya modeller vid ett event i september hemma i Cupertino, USA.
Den nya toppmodellen #Iphone 5S är till det yttre väldigt lik föregångaren Iphone 5, men har fått en ny hemknapp och två nya färgalternativ, rymdgrå och guld, utöver silver. Under skalet döljs flera nyheter så som en ny 64-bitars processor, bättre kamera och en fingeravtrycksläsare.
Både Iphone 5C och Iphone 5S har fått ordentligt stöd för 4G/LTE i Sverige vilket är en välkommen nyhet då det ger högre hastigheter och snabbare responstid när man använder datatrafik. Iphone 5 har bara stöd för ett band som används på vissa platser i de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö.
Iphone 5S har blivit något dyrare än vad Iphone 5 var vid sin lansering. Versionen med 16 gigabyte lagringsutrymme kostar 6 295 kronor jämfört med 5 995 kronor för Iphone 5. Den finns med 64 gigabyte som mest och kostar då 8 295 kronor utan något abonnemang.
Apple har inte gjort om kartongen från Iphone 5, det är samma pappkartong med själva telefonen överst inuti. Under finns ett litet kuvert med lite snabb information och länkar till utförligare beskrivningar och supportsidorna. Det lilla verktyget för att få ut sim-kortet finns med och är samma som till Iphone 5 och inte det nya vi såg till Iphone 5C. Apple skickar också med ett headset, sina egna Earpods, och en laddare med Lightning-till-USB-sladd.
99mac har fått in Iphone 5S i rymdgrått till testlabbet. I tabellen nedan kommer specifikationerna:
Egenskap | Värde |
---|---|
IOS | 7.0.2 |
Skärm | 4-tum Retina 1136 x 640 pixel, 326 ppi |
Processor | A7, 64-bit, M7 |
Kapacitet | 16, 32, 64 GB |
Färger | Rymdgrå, guld, silver |
Kamera | Bak: 8 megapixel, f/2.2. 1080p video |
Anslutningar | Lightning, hörlursport |
Trådlöst | 802.11a/b/g/n wifi (802.11n 2,4 GHz och 5 GHz), |
Mobilnät | UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz) |
Mått | H: 123,8 mm |
Vikt | 112 gr |
Pris | 16 GB: 6 295 kr |
Den är tunn, lätt och oerhört välbyggd. Varenda detalj är finslipad. Den nya rymdgrå färgen är snygg, lite ljusare än den gamla svarta. Det känns som att det borde vara en dödssynd att stoppa in den i ett fodral eller skal, men samtidigt vill vi skydda den från repor. Testexemplaret av Iphone 5 ramlade i backen och fick mindre snygga märken på den avfasade kanten runt skärmen som många skal hade förhindrat.
Nyheterna under skalet gör den blixtrande snabb, särskilt jämfört med Iphone 4S. Vi upplever inte någon enorm skillnad mot Iphone 5, även om våra prestandatester visar att nya processorn gör skillnad. Vid det här laget har vi vant oss vid utseendet på Apples nya operativsystem IOS 7 som passar in väl i Iphone 5S.
På utsidan är Iphone 5S nära identisk med Iphone 5. De utvändiga måtten är samma, 123,8 millimeter hög, 58,6 millimeter bred och 7,6 millimeter djup. Vågen stannar på 112 gram för båda modellerna. Föregångaren fanns i svart och silver, medan Iphone 5S finns i rymdgrå, silver och guld.
Vårt testexemplar är rymdgrått, en färg som vi tycker påminner om blyerts. Den nya färgen finns på större delen av baksidan, bara två smala fält längst uppe och nere är i blank svart plast. Kanterna runt om är rymdgrå medan framsidan nästan helt täcks av skärmen, bara en avfasad kant av blankt rymdgrått syns.
Reglage, knappar och kontakter sitter på samma ställen som på föregångaren. Hörlursuttag, Lightningkontakt och högtalare finns i botten, volymknappar och reglage för ringsignal/ljud av finns på vänsterkanten, längst upp finns på/av-knappen och på högersidan finns sim-kortet.
Om vi tänker bort den nya färgen är det framför allt en sak som avslöjar att vi håller i en sprillans ny modell, hemknappen. Den vita fyrkantiga symbolen med rundade hörn är borta och knappen har blivit platt istället för konkav som tidigare. Den runda knappen har fått avfasad kant som på vårt exemplar är svart, men som är silver respektive guldfärgad på de andra varianterna.
Apple gör egna skal till sina två nya mobiltelefoner. Till Iphone 5S satsar de på ett skal av läder i sex olika färger, brun, beige, svart, gul, blå och röd. Färgerna har impregnerats i lädret och sitter inte bara på ytan. Ett skal blir ditt för 349 kronor. Läderskalet passar förutom nya Iphone 5S också Iphone 5.
Lädret är format så det täcker knapparna och på insidan finns mikrofiber för att skydda enheten mot repor. Skalet har liknande form som silikonvarianten till Iphone 5C och täcker baksidan och sidorna. Kanten sticker upp någon millimeter framför skärmen utan att täcka den. Telefonen får en helt ny känsla med det mjuka lädret istället för den oftast svala metallen. Telefonen blir något tjockare och lite tyngre. Vågen stannar på 128 gram istället för 112 gram för bara telefonen, men det kan det ju vara värt för att skydda dyrgripen inuti.
Skärmen hos Iphone 5S motsvarar närmast exakt hur Iphone 5C:s skärm mäter och beter sig, vilket i sin tur är likt den ursprungliga Iphone 5. Iphone 5S, i alla fall vårt testexemplar, mäter lite mer korrekt än 5C men i grunden är det samma "fel" hos alla tre: skärmens vitbalans är något för blå och snittar kring 7200 Kelvin. Alltså en kallare bild är normalt för dagsljusstandard D65 och sRGB/Rec.709-standard.
Små skillnader finns och dessa är närmast lättare att se med blotta ögat. 5S-exemplaret mäter något högre kontrastförhållande, 1100:1 jämfört med 950:1 hos Iphone 5C. Alltså betyder det att för samma ljusstyrka hos skärmen går Iphone 5S något djupare i svärtan. Släcker vi ned rummet totalt och jämför i exakt rätt vinkel går det också observera detta.
Iphone 5C har också en tendens att dra något mer mot purpur i svärtan och exemplaret har faktiskt lite kantblödning i ena hörnet, som är ljusare än resten av skärmen. Även mörka gråtoner nära svart renderas med något större färgskiftning hos Iphone 5C.
Betyder detta att det är olika kvalitet på skärmarna? Svar: ja! Men också nej! Det är uppenbart samma tillverkare och modeller på de båda panelerna och det vi observerar och mäter handlar om exemplarvariation. Förmodligen skulle våra mätningar kunna vara vice versa – att Iphone 5C har snäppet bättre skärm än Iphone 5S, helt och hållet beroende på hur du lyckas i exemplarlotteriet. Kanske viktigast av allt är att vi i ser skillnader därför att vi letar efter dem. Vid praktiskt användning är de två att räkna som identiska.
Annars är det imponerande betraktningsvinkel hos båda skärmarna. Vi måste verkligen flytta oss med stor vinkel åt sidan, 45 grader och vidare för att se skiftningar, något som är ett icke-problem med en telefon som ryms i handen. Du kommer troligtvis att titta på skärmen i rak vinkel i alla fall eftersom det knappast är något som står stilla på ett skrivbord eller en TV-bänk.
Skärmen hos Iphone 5S är ljusstark och når över 580 cd/m2 med maximal belysning och det räcker för dagsljus. I botten ligger ljusstyrkan på 5 cd/m2, vilket är tillräckligt lågt för tittande i mörker utan att det lyser upp resten av rummet.
Bra skärm med hög kvalitet är slutsatsen. Inte perfekt med sin något för blåa och kalla färgtemperatur, men den enda gång detta skulle kunna störa är om du tänkt använda Iphone 5S (eller 5C) för kritiskt granskande av färger. Någonting som inte riktigt är tanken med produkten. Miljön du befinner dig i när du drar din Iphone ur hölstret riskerar ändå ha den största inverkan på hur dina ögon och din hjärna upplever färger och kontrast.
RGB Balance: Vitbalansen i förhållande till D65 från svart (0 på X-axeln) till vitt (100 på X-axeln). Grafen visar avvikelsen i procent i förhållande till D65. Vid 100 procent vitt hos Iphone 5S (och 5C) ligger blått cirka 10 till 12 procent för högt vilket ger en kallare vitbalans.
Gamut/Färgrymd: Visar räckvidden i färgnyanser. Hela ytan, ”hajfenan”, visar alla för ögat synliga nyanser. Den vita triangeln är den uppmätta färgrymden hos Iphone 5S och den ska överlappa den ljusare triangeln som är färgrymden hos sRGB/Rec.709. Dessa överlappar alltså mer eller mindre exakt hos både Iphone 5S och 5C.
Gamut Luminance: Visar hur ljusstarkt färgerna lyser i procentuellt förhållande till standard sRGB/Rec.709. För starkt lysande färger ger ett pastelliknande intryck och för svag luminans gör färgen mer jordnära än hur de ska återges. Iphone 5S har inga som helst betydande avvikelser här.
Gamma Point: Tonkurvan/gamman i förhållande till målet, den gula linjen, med vilken ljusstyrka skärmen tonar från svart till helvit. Fel gamma ger fel kontrastintryck. Inga stora fel värda att nämna hos varken Iphone 5S eller 5C.
deltaE uv: Storleken på felet i gråskalan och bör ligga under dE 3 för att räknas som korrekt. DeltaE uv (dEuv) används enbart för vitbalans/gråskala och är den formel som tydligast klargör avvikelser. dEuv på 10 räknas som synbart fel, vilket också är fallet – skärmarna är något för blå hos både Iphone 5S och 5C.
deltaE 2000: Beskriver felen hos färgnyanser. Målet är att ligga under dE3 för att räknas som korrekt. Även här är det i vitt som störst fel noteras. Övriga nyanser ligger rätt hos Iphone 5S och 5C.
Vi har redan berört hur den nya hemknappen ser annorlunda ut. Men den är så klart annorlunda även på insidan. Apple har fått dit en fingeravtrycksläsare de kallar för Touch ID som dyker upp redan när du vill aktivera telefonen för första gången. Själva knappen låter också annorlunda och känns lite plastigare.
Några steg genom en guide senare känner telefonen igen vår testtumme. Det hela är väldigt enkelt och smidigt överstökat. Tidigare har vi kunnat använda en fyrsiffrig kod eller ett längre och mer avancerat lösenord för att låsa en IOS-enhet. Nu med den nya sensorn kan vi välja att använda Touch ID för att låsa upp telefon och göra inköp via App Store. Vi slipper inte undan koden helt, den används fortfarande i kombination med fingeravtrycket. Exempelvis för att låsa upp om telefonen varit avstängd.
Nu när vi låser upp telefonen möts vi av en nästan tom låsskärm istället för en knappsats eller att tangentbord. Knappsatsen kan vi dock få fram om vi vill genom att svepa åt höger. Genom att lägga vår testtumme på sensorn låser telefon upp sig på bara någon sekund. Det går så lätt och smidigt att det knappt märks att vår telefon är skyddad mot de allra flesta obehöriga. Under tiden vi använt telefonen har den tagit vår testtumme utan krångel varje gång. Däremot tar den av förklarliga skäl inte våra andra fingrar som vi ibland försökt med av bara farten.
Vill man går det att registrera upp till fem fingeravtryck via Inställningar > Touch ID och lösenord > Touch ID. Tummen känns kanske som det naturligaste valet i det flesta fallen, men ibland är den bara knepig att få dit, så i alla fall ett pekfinger är bra att lägga till.
Det är lätt att lära Touch ID känna igen dina fingrar, men svårare att lära om muskelminnet som helst sveper fram den där knappsatsen som vi sedan installationen av IOS 7 lärt oss att vi ska knappa in en kod på i tid och otid. Det tar helt klart ett par dagar att vänja fingret vid att automatiskt ligga kvar för att låsa upp efter att vi tryckt på hemknappen.
99mac misstänker att Apple redan har planer på att utöka funktionaliteten för #Touch ID som är nästan besynnerligt begränsad i dagsläget. Förutom att låsa upp telefonen går det att auktorisera köp i App Store. Kanske handlar det mest om att sakta vänja in folk vid tanken på att alls använda sina fingeravtryck.
En av de första sakerna vi testade var om det räcker med att bara lägga fingret mot sensorn för att låsa upp telefonen, men riktigt så smidigt är det alltså inte. Först måste skärmen väckas genom att trycka på någon av knapparna. Om det här steget gick att ta bort skulle upplevelsen bli ännu smidigare.
Det vore så klart fantastiskt om också tredjepartsutvecklare fick tillgång till Touch ID så vi kan använda våra fingeravtryck för att signera räkningar, logga in på Facebook och annat sådant. Men tills vidare får vi vara nöjda med vad vi får.
Hjärtat i enheten är Apples nya processor #A7. Omvärlden blev överraskade när Apple presenterade processorn i samband med lanseringen av Iphone 5S i september då den har stöd för både 64-bitars och 32-bitars applikationer. Det här kommer få större betydelse allt eftersom appar uppdateras för den nya arkitekturen. Enligt Apple är Iphone 5S upp till dubbelt så snabb som Iphone 5 när det kommer till processor- och grafikprestanda.
Apple har också stoppat in M7 som de kallar för "rörelsecoprocessor". Det här är ett komplement till A7-chippet som registrerar rörelsedata från accelerometern, gyroskopet och kompassen. M7 gör det här mycket effektivare än om A7-processorn skulle skött allt själv. Den stora samlingen träningsappar som finns till IOS kan komma åt data från M7-coprocessorn utan att belasta A7 och apparna drar därför mindre ström. Apple skriver på sin webbplats:
"M7 vet när du går, springer eller kör. Kartor växlar från körning till gång i steg-för-steg-navigering om du till exempel parkerar bilen och fortsätter till fots. Och om telefonen inte flyttats på ett tag, till exempel när du sover, minskar #M7 antalet nätverkskontroller för att spara på batteriet."
Redan innan Iphone 5S hittade in i 99mac:s testlabb skrev vi en utförlig artikel om nyheterna med kameran. Här försöker vi istället testa kameran i praktiken.
Med nya "burst mode" kan du ta tio bilder per sekund genom att hålla nere avtryckaren. Av alla bilder du tar föreslår Iphone 5S vilken eller vilka som är bäst. Det går också att själv kika på bildsekvensen och välja bland bilderna. I raden nedan tycker vi att den längst till höger är bäst då foten äntligen är i skärpa.
Det finns ett nytt alternativ för att filma i Kamera-appen som heter Långsam, du hittar det genom att svepa längst till vänster i raden precis under bildytan. I det här läget filmar kameran med 120 bildrutor per sekund och du kan sedan välja en bit av filmen som spelas upp långsamt med 30 bilder per sekund. Ljudet korrigeras automatiskt.
Iphone 5S har fått två lysdioder i blixten. Den ena är vit och den andra bärnstensfärgad. Apple kallar den för "True Tone" för att den bland annat får bättre hudtoner när man fotograferar med blixt. Här kommer två självporträtt tagna med och utan den nya blixten. Det blir helt klart bättre med nya blixten.
Genom att röra telefonen i en mjuk rörelse över ett landskap kan du skapa panoramabilder. Nytt med 5S är att den automatiskt justerar exponeringen för högdagrar och skuggor medan du rör enheten. Enligt Apple fotograferar Iphone 5S ditt panorama med 30 bildrutor per sekund, det är 50 procent snabbare än vad Iphone 5 gör.
Om vi ska summera kan vi konstatera att kameran bjuder på några nya roliga funktioner och flera förbättringar som kommer att gynna båda glada amatörer och duktiga fotografer. Jämfört med tidigare Iphone-modeller är kameran både bättre och snabbare. Det är tveklöst så att den bästa kameran är den vi har med oss, nu för tiden är det oftast den inbyggda kameran i vår telefon. Iphone 5S är så bra på att fotografera att det dessutom är en kamera som vi vill ha med oss.
En av de få skillnaderna mot föregångaren är ett nytt något kraftigare litiumjonbatteri. På pappret har kapaciteten ökat med omkring åtta procent, från 5,45 Wh till 5,92 Wh. För att testa hur länge batteriet räcker har 99mac testat Iphone 5S med två egna batteritester, men först kommer Apples egna tider:
Taltid | upp till 10 h med 3G |
---|---|
Standbytid | upp till 250 h |
Internetanvändning | upp till 8 h med 3G, |
Videouppspelning | upp till 10 h |
Ljuduppspelning | upp till 40 h |
Nu till våra egna batteritester. Med hjälp av en skärmkalibrator och en helvit bild ställer vi skärmens ljusstyrka till 150 cd/m2, det är ungefär hälften enligt IOS inbyggda reglage) och använder sedan vårt batteritest som vår utvecklare tagit fram för att simulera surfning. Inga webbsidor med Flash används (och det stöds inte heller av IOS), men däremot Javascript. Telefonen använder Safari och surfar runt på ett antal webbplatser med wifi, 4G och Bluetooth aktiverade tills batteriet dör. Bakgrundsuppdateringar och notiser är avslagna.
Iphone 5S överlever surftestet i 5 timmar och 37 minuter. Om vi kör testet med full skärmstyrka blir tiden istället 4 timmar och 10 minuter. Det här är långt under de tio timmar som Apple får fram, även om vi inte vet hur de fått fram sin tid. En förklaring till den kortare batteritiden kan vara den nya processorn. Den är mycket snabbare än de processorer som suttit i tidigare generationer av IOS-enheter och den utför därmed beräkningar snabbare än våra andra testexemplar med den direkta följden att den drar mer ström och batteriet tar slut fortare. I diagrammet nedan jämför vi med tiderna från Iphone 5C.
Vi testar också hur lång batteritid Iphone 5S har om vi tittar på video. Vi kör filmen Tears of Steel tills batteriet dör. Upp till tio timmar säger Apple och det stämmer riktigt bra. Vi får 11 timmar och 16 minuter med skärmstyrkan uppmätt till 150 cd/m. Iphone 5C levererar under samma förutsättningar 11 timmar och 55 minuter. Det ska tilläggas att skärmstyrkan absolut inte är för mörk för att se på video.
När vi använder telefonen upplevs batteritiden något längre än hos Iphone 5, men det hänger så klart på hur mycket den används också. De första dagarna räckte batteriet inte länge alls. Särskilt i viloläge verkar 5S dra mindre ström än föregångaren. Under en dag när telefonen knappt användes var batteriet fortfarande nästan fullt när vi väl tog tag i den.
Iphone 5S har precis som Iphone 5C stöd för fler frekvensband och fungerar till skillnad från Iphone 5 med 4G/LTE även utanför Sveriges största städer. Det märks stor skillnad bara här "hemma i Stockholm" där vi tidigare bara haft täckning fläckvis.
Anledningen till att bättre 4G-stöd är så efterlängtat och bra är för att det ger högre hastigheter och snabbare responstider. På platser där 3G-nätet ofta är överbelastat är bytet till 4G förstås extra välkommet.
Som vanligt har vi kört några tester i webbläsaren, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna sina enheter mot Sunspider-testet, vilket ännu är ovanligt för Kraken, så därför kör vi båda även om de är lika varandra. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, i det här fallet Safari, och IOS 7.0.2.
När vi testade Iphone 5C vann den fjärde generationens Ipad i de här testerna, men i 5S sitter en ny generation processor som vinner överlägset. Iphone 5S är nästan fyra gånger så snabb som Iphone 4S i Sunspider-testet och sex gånger så snabb som 4S i Kraken-testet.
99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre varianter att köra i appen, det första heter Ice Storm och inkluderar två 720p-grafiktester för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.
Nästa test heter Ice Storm Extreme och höjer upplösningen till 1080p med högre kvalitet på texturer och effekter i grafiktesterna för att bli mer krävande.
Det tredje testet heter Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-bildrutorna "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.
Tydligen är vårt testexemplar av 5S för bra för Ice Storm. När vi kör testet meddelar appen att telefonen "maxed out". När vi testade Iphone 5C vann den fjärde generationens Ipad stort över 5 och 5C, med nya A7 krävs tyngre och mer krävande tester för att den ska få jobba ordentligt.
När vi kör de andra två testerna vinner Apples A7-processor stort över sina föregångare. Iphone 5S är nästan åtta gånger snabbare än 4S och tre gånger snabbare än Iphone 5 i Ice Storm Extreme och leder stort också i Ice Storm Unlimited.
Iphone 5S levererar vad Apple lovar, bättre prestanda med ungefär samma batteritid som Iphone 5. På utsidan är designen fortfarande otroligt snygg och exklusiv, men precis som med föregångaren är det är lite för lätt att repa skönheten. Av nyheterna på insidan förstår vi knappt hur vi klarade oss utan Touch ID och vi älskar den nya kameran.
Akilleshälen för Iphone är batteritiden som aldrig tycks räcka till riktigt. Somliga dagar klarar vi oss inte igenom en hel arbetsdag utan att behöva ladda. Iphone 5S har ungefär samma batteritid som sin föregångare, och det trots att den erbjuder bättre prestanda. Totalt sett får den godkänt även om vi alltid önskar oss mer. En bra grej är att telefonen verkar dra mindre ström i viloläge. Det känns i alla fall som att det försvinner mindre laddning under nätterna nu.
Bland konkurrenterna finns både större skärmar och högre upplösningar. Det är inget vi saknar precis. Iphone 5 och nu 5S och 5C är i största laget för vad våra tummar kan nå, och går fortfarande att få ner i fickor. Skärmens upplösning är absolut inte dålig. Det är i alla fall inget vi hänger upp oss på, kanske kan Apple förbättra den till nästa generation som borde bjuda på större nyheter än den här S-uppdateringen.
Många av Apples senaste datorer har fått stöd för nya trådlösa nätverksstandarden 802.11ac, men inte någon av de nya Iphone-modellerna. Det är kanske inget som saknas i praktiken, men när Apple väl började locka med det i somras i samband med Macbook Air undrade vi ändå lite över varför det inte kom med den här gången.
Jämfört med Apples andra nya modell, #Iphone 5C är det egentligen inget snack. Gillar du den färgglada plasten så kör så det ryker. Men för den tusenlapp extra du får lägga ut för en 5S får du väldigt mycket mer.
Äger du en Iphone 4S eller tidigare kan vi bara varmt rekommendera Iphone 5S om ekonomin tillåter. Den är som en rymdraket i jämförelse. Äger du däremot en Iphone 5 hänger det på detaljerna.
Iphone 5 var redan i sig en väldigt bra telefon som inte lämnade så mycket på önskelistan (jo, det skulle vara det där med längre batteritid då). Bor du någonstans där 3G-nätet ofta är överbelastat är det klart värt att fundera på att byta upp dig till den nya modellen.
Du får smidigare säkerhet med fingeravtryckläsaren Touch ID. Bara ett enkelt tryck, håll kvar och du är inne. Väldigt mycket bättre än att inte ha någon kod alls och mycket smidigare än att hålla på och knappa in koden flera gånger varje dag.
Den nya kameran är ett lyft uppåt också, så för dig som fotograferar mycket kan bara den vara värd dina pengar.
Fördelar
+ Ordentligt stöd för 4G/LTE
+ Exklusiv och välbyggd
+ Bättre prestanda, i vissa fall ett rejält kliv upp
Nackdelar
- Lättrepad
- varför inte 802.11ac?
- batteritiden